A hideg az utasokat is megszívatja

<p>A kemény tél a repülővel utazók életét is megkeseríti, hiszen ilyenkor az időjárás miatt nagyon sok járatot törölnek a légitársaságok. Csak a hétvégén 5400 járat neve mellett jelent meg a &bdquo;Cancelled&rdquo; felirat. Mit tehet ilyenkor az utas, milyen jogai vannak?</p>

A kemény tél a repülővel utazók életét is megkeseríti, hiszen ilyenkor az időjárás miatt nagyon sok járatot törölnek a légitársaságok. Csak a hétvégén 5400 járat neve mellett jelent meg a „Cancelled” felirat. Mit tehet ilyenkor az utas, milyen jogai vannak?

A legfontosabb, hogy az időjárási okok miatti törlés rendkívüli körülménynek (vis major) számít, azaz ilyenkor az utasnak nem jár kártérítés. De a légitársaság köteles asszisztenciát nyújtani az utasoknak. Vagyis ilyenkor jár az ingyenes átfoglalás, a várakozás függvénye alapján hideg/meleg étel, ital, szállás ha erre szükség van (például ha csak másnapra van már szabad hely egy másik járaton, vagy akár egy másik útvonalon a célállomásra), transzfer a szállodába, távközlési szolgáltatások.

Ezt írja az európai rendelet (az Európai Parlament és a Tanács 261/2004/EK rendelete), ugyanakkor az ilyen helyzetekben, mint a mostani, amikor több száz járatot törölnek egy-egy repülőtéren, a légitársaságok képtelenek megfelelni ezeknek a szabályoknak. A több (tíz)ezer utasnak hirtelen nem tudnak meleg ételt adni, már annak is örülhet a bajba került utas, ha sikerül átfoglalni egy másik járatra őt. Éppen ezért ilyenkor az utasnak érdemes önállósítania magát, vagyis ha már a repülőtéren van, szállást foglalni, enni, inni, majd a számlákat elkérni, megőrizni – ezzel nemcsak gyorsabban oldódik a probléma, de az utas segít a légitársaságnak is a káosz kezelésében. Az étkezésről szóló, valamint a hotelszoba számláját is később küldjük el a légitársaságnak, amely ezt megtéríti. Fontos, hogy csak ésszerűen költekezzünk, a szállodai számla értéke ne haladja meg a 100 eurót/fő/éjszaka, és ne a repülőtér legdrágább éttermében együnk, ha lehet, mert a légitársaság ez esetben a számla csak egy részét fogja megtéríteni. A szállásnál azért is jobb önállósítani az utasnak magát, mert ilyenkor nagyon sok utast kell elhelyezni a hotelekben, és az utasnak nincs nagyon választási lehetősége. Ha saját maga foglal, akkor viszont ott száll meg, amelyik hotel tetszik neki (vagy ahol van még hely).

Ha ilyen káosz van a repülőtéren – és biztosak lehetünk benne, hogy idén télen is számos ilyen eset lesz Európában és világ más pontjain –, akkor érdemes még az előtt felhívni a légitársaságot, megnézni az online foglalási rendszerüket, hogy a járatunk közlekedik-e, ha törölték, akkor milyen alternatív megoldást ajánlanak. Jobb ezt otthonról (vagy még a szállodából) intézni, mint a túlzsúfolt repülőtérről. És ha csak másnap tudunk elindulni, akkor nem kell feleslegesen kimenni a repülőtérre, majd onnan vissza (ez költséges és kényelmetlen is). Sőt, az is lehet, hogy maradhatunk a hotelben, ahol megszálltunk, nem kell költözni se, kicsekkolni se.

Hasonló a helyzet akkor is, ha a csatlakozást nem éri el, vagyis ha a járat elindul, csak lényeges késéssel. Ez esetben már a csatlakozási repülőtéren talán kisebb a tömeg, jobban tud foglalkozni a légitársaság alkalmazottja a bajba került utassal, így nem szükséges az önállósodás.

Ne kérjünk kártérítést! Mint ahogy korábban írtuk, ez esetben nem jár kártérítés. Az időjárási okok elháríthatatlanok, a légitársaság nem tehet arról, hogy a hóborította repülőtéren nem tudnak le- és felszállni a gépek.

 

 

Érdekes

A vis major helyzetnek az olyan, előre nem látható, vagy a légitársaság által nem befolyásolható/elhárítható esetek minősülnek, mit az időjárás – havazás, köd, vihar stb. –, a sztrájk, vagy akár a súlyos műszaki probléma. Ilyenkor az uniós rendelet alapján nem jár kártérítés, csak asszisztencia, azaz az utasnak hideg/meleg ételt, italt, szállást, transzfert kell biztosítani, ezen felül természetesen új járatot kell felajánlani.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?