Nagyot bukhat az Airbnb Londonban

<p>2018-tól változnak a brit főváros lakáskiadási szabályai, így az Airbnb elvesztheti ottani forgalma akár harmadát is - írta a <a href="http://www.hvg.hu">hvg.hu</a>.</p&gt;

2018-tól változnak a brit főváros lakáskiadási szabályai, így az Airbnb elvesztheti ottani forgalma akár harmadát is - írta a hvg.hu.

470 millió eurónak megfelelő összegnek mondhat búcsút az Airbnb, miután a londoni városvezetés 2018-tól megszigorította a lakáskiadás feltételeit.

A Financial Times úgy számol, ennyi lehet az éves veszteség, miután Londonban jövő évtől már 90 éjszakára korlátozzák a rövid távú szállásadás éves idejét. Az idei lehet ott az utolsó aranyév, nem is akármilyen: csak a brit fővárosban 1,2 milliárd dollárosra becsülik a foglalások várható összértékét, ami még a 2016-oshoz képest is duplázást jelentene. Ha viszont 2018-ban már bevezetik az új szabályt, a foglalások harmada eltűnhet.

A hvg.hu cikke szerint a londoni piac a világon a második legnagyobb az Airbnb számára. A nagyobb szigor azért is fájdalmas a cégnek, mert a brit törvények minden más szempontból nagyon kedveznek nekik: a szállodai szolgáltatásokra magas adót vetettek ki, a saját lakás kiadása után viszont alig kell adót fizetni.

Hasonló szigorítással megpróbálkoztak más városokban is. Berlinben például tavaly teljesen megtiltották a rövid távú lakáskiadást, Barcelonában önkormányzati engedélyhez kötötték, Amszterdamban pedig évi 60 napban korlátozták az idejét.

Az Airbnb vezetői több nagyváros vezetőivel is tárgyalnának – a legfontosabb ezek közül New York és San Francisco. Úgy számolnak: dollártízmilliókban is mérhető bevételük lehet városonként, ha sikerül kompromisszumra jutni, sőt csak New York Cityvel 90 millió dollárt kaszálhatnának évente.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?