Bajban az Emirates és az Etihad

<p>Dolgozókat bocsát el a három öböl-menti nagy légitársaság egyike, az abu-dzabi székhelyű Etihad Airways, de az erős dollár és a túlkapacitás miatt ellenfele, az Emirates is lépéseket tesz, mert jelentősen romlott üzemi eredménye.</p>

Dolgozókat bocsát el a három öböl-menti nagy légitársaság egyike, az abu-dzabi székhelyű Etihad Airways, de az erős dollár és a túlkapacitás miatt ellenfele, az Emirates is lépéseket tesz, mert jelentősen romlott üzemi eredménye.

A Reuters hírügynökségnek az Alitaliában és az Air Berlinben is részesedéssel bíró Etihad légitársaság megerősítette az elbocsátásról szóló értesülést, ugyanakkor nem közölt adatot, hogy 26 ezer munkavállalójából mennyit küld el.

A 103 ezer embert foglalkoztató, dubaji székhelyű és Budapestet napi járattal kiszolgáló Emirates légitársaság a szeptember 30-án zárult első pénzügyi félévben 75 százalékos profitcsökkenésről számolt be az előző évihez képest. Később közölte, hogy több afrikai útvonalát is szüneteltetni fogja.

Tim Clark, a légitársaság vezérigazgatója azt mondta, világszerte nehéz lett a kereskedelmi helyzet. Ezt támasztja alá a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) legutóbbi profit-előrejelzése is. Ebben az áll, hogy a közel-keleti légitársaságok az idei 900 millió dolláros összesített adózott eredmény után jövőre mindössze 300 milliós kumulált eredménnyel számolhatnak.

Az öböl-menti légitársaságok számára kiemelten fontos kelet-nyugati forgalom az utóbbi időben visszaszorult főként az Európát sújtó terrortámadások, illetve a prémium szolgáltatok iránt kereslet mérséklődése miatt. Ezért a korábbi kétszámjegyű kapacitásbővítést a légitársaságok 2017-re jelentősen visszafogták: az Etihad 5, az Emirates 7,6 százalékkal növeli csak a kapacitást. A harmadik nagy fuvarozó, a Qatar Airways 10,2 százalékos bővítést tervezett be - derül ki az elemzéseket készítő CAPA adatsoraiból.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?