Így spórolhatunk a roamingon

<p>Bár az uniós intézkedéseknek hála tovább csökkentek a roamingárak, még mindig van lehetőség, hogy olcsóbban telefonáljunk, internetezzünk a nyaraláson. Négy tippet mutatunk, hogyan spórolhat a roamingköltségeken.</p>

Majdnem úgy, mint otthon

Az uniós országokban már majdnem annyiba kerül a telefonálás és az internetezés, mintha otthon lennénk. Az árak ugyanis a hazai tarifacsomag szerint alakulnak, ám a szolgáltató jogosult felszámolni egy felárat, minden egyes percre, megabájtra, üzenetre (SMS, MMS). Ez a felár legfeljebb 6 cent lehet percenként, az SMS-ek felára 2 cent, és szintén 6 centtel kerül többe a hazai áraknál a mobilinternetezés, megabájtonként. Ám a hazai piacon vannak olyan szolgáltatók, amelyek eltörölték a roamingot bizonyos országokban, például Csehországban a Telekom és az O2 ügyfelei is roamingmentesen használhatják a telefont – igaz, az O2 mindenre eltörölte a roamingot, a Telekom azonban csak a hívásokra és az üzenetekre. A magenta szolgáltató ellenben további három országban – Magyarország, Lengyelország, Ausztria – is megszüntette a roamingot a hívásokra és az üzenetekre.

Az internetezés még ennek ellenére is drága mulatság, egy nyaraláson könnyen elfogyaszthatunk akár 500 megabájtot, vagy még ennél is többet. A szolgáltatók azonban erre is gondoltak, az Orange, a Telekom és az O2 is kínálnak speciális internetes csomagokat, van olyan, amelyben 50 megabájt van 2 euróért, vagy 500 mega 15 euróért. Ez utóbbi például az USA-ban is érvényes, ami nagyon kedvező megoldás. Ha elfogy a csomag, egy üzenettel könnyen újabb aktiválható, igény szerint.

Méregdrága megoldások

Vannak azonban olyan országok – Marokkó, Egyiptom, Tunézia, Törökország stb. –, ahol akár 10 euróba is kerülhet egy megabájtnyi internet, ezért indulás előtt mindig nézze meg, mennyiért használhatja a mobilinternetet. Ezekben az országokban érdemes venni egy adatkártyát a helyi szolgáltatótól, ezzel lényegesen több adatot kap, és nem is kerül sokba (5–15 euró).

Vegyen másik kártyát

Ha a szolgáltatója áraival elégedetlen, vásárolhat előfizetős kártyát egy másik operátortól, amely olcsóbban kínálja a roamingot. Ilyen pl. a 4ka vagy a Telekom Juro, amely az uniós országokban már 4 centtől kínál hívásokat, üzeneteket, megabájtokat.

Helyi SIM vásárlása

Mivel a szlovákiai mobilszolgáltatók már csak kártyafüggetlen telefonokat árulnak, ezért egy újabb megoldás is adódhat: vásároljon SIM-kártyát egy helyi szolgáltatótól. Ilyet szinte minden országban lehet venni, vannak olyan csomagok, amelyek hívásokat és internetet is tartalmaznak, de vannak kifejezetten adatkártyák, amellyel csak internetezni tudunk a nyaraláson. Ezek nagyon olcsó megoldások, de ha ezt választja, akkor érdemes vinni egy másik okostelefont is, amelyet egyfajta mobil hot spotként használ, azaz beleteszi a helyi SIM-kártyát, és megosztja az internetet, így a nyaralótárs is csatlakozhat rá. A csomagok ára különböző, az árak 5–15 euró között mozognak, ezért általában 1-3 gigabájtnyi netet adnak a helyi szolgáltatók. A Digitália jövő heti számában eláruljuk, mely országokban mely szolgáltató kínálja a legolcsóbb ilyen csomagot, így biztos lehet benne, hogy a legjobb, legolcsóbb megoldást választja, és az egész nyaraláson lesz internetkapcsolata.

Ingyenes csevegőappok

Ha már van internet, akkor kézenfekvő megoldás az újabb spórolási lehetőség, ez pedig a csevegőappok használata – Facebook messenger, Viber, Whatsapp, Skype stb. Ezekkel ingyen tudunk telefonálni, ha a hívott félnek is van ilyen alkalmazása (ingyenes, elég letölteni az alkalmazásboltból, majd regisztrálni a telefonszámmal), képet küldhetünk, cseveghetünk – egyszóval ez a legjobb megoldás, és még ingyenes is, pontosabban csak a helyi kártyát kell megvenni, és utána nincs több költség.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?