Idén a terroristák döntik el, hol nyaralunk

<p>Az idei nyári szezonban nagyjából ugyanannyi szlovákiai turista veszi majd igénybe az utazási irodák szolgáltatásait a külföldi útjához, mint tavaly, a menekült-válság és a terrorveszély miatt azonban kevesebben utaznak a muszlim országokba, ugyanakkor jelentősen megugrott az érdeklődés a szlovákiai üdülőhelyek iránt.</p>

„Idén a nyári szezonban várhatóan nagyjából 600 ezer szlovákiai turista utazik majd a külföldi nyaralóhelyekre az utazási irodákkal, vagyis a turisták száma nem csökken, de nem is nő az elmúlt évhez képest” – nyilatkozta Stanislav Macko, a Szlovákiai Utazási Irodák Szövetségének (SACKA) az elnöke. Ami változik, az a legkedveltebb nyaralóhelyek toplistája.

Félünk a törököktől

„A biztonsági helyzet romlása miatt jelentősen megcsappant az érdeklődés az olyan, a szlovákiai turisták körében korábban kedvelt országok iránt, mint Törökország, Tunézia vagy Egyiptom” – tette hozzá Macko. A SACKA adatai szerint azonban az említett három ország iránti csökkenő érdeklődés korántsem jelenti azt, hogy idén kevesebben utaznának külföldre. „Csak a nyaralóhelyek toplistája változott, a turisták száma nem” – vallja Macko, aki szerint idén valószínűleg többen utaznak majd Horvátországba, Görögországba, Bulgáriába, Olaszországba és Spanyolországba. Az említett országok iránti növekvő érdeklődés az utazási irodákat is meglepte. Ez utóbbiak a nyári szezonra már az előző év őszén megkezdik a felkészülést. Tavaly az említett időszakban azonban jelentősen megugrott a terrorfenyegetettség Európában, a szlovákiai utazási irodák így az utasszám jelentős csökkenésével számoltak, és ennek megfelelően 30 százalékkal kevesebb helyet rendeltek a szlovák piac számára domináns Travel Service légitársaságtól. „A légitársaság azonban képes év közben is rugalmasan reagálni” – nyilatkozta Mikuláš Milko, a SACKA túraszervezői klubjának az elnöke.

A menekültválság ellenére egyébként tavaly még nőtt is a külföldre utazó szlovákiai turisták száma. A Statisztikai Hivatal szerint az elmúlt évben 623,4 ezren vették igénybe az utazási irodák szolgáltatásait a külföldi útjuk során, ami 5%-os növekedésnek számít a 2014-es 593,4 ezerhez képest. Tavaly – legalábbis a Statisztikai Hivatal szerint – a legtöbben, mintegy 120 ezren Bulgáriába utaztak utazási irodán keresztül. A sorban Törökország (101 ezer), Horvátország (100 ezer) és Görögország (70 ezer) következik. A legkedveltebb tengerpart azonban továbbra is a horvát, oda azonban sokan autóval utaznak, a szállodát pedig interneten keresztül rendelik meg.

Otthon, édes otthon

Egyre többen döntenek úgy, hogy a nyári szabadságukat Szlovákiában töltik. A hazai utakat értékesítő UbytovanieNaSlovensku.eu portál szerint az idei év első öt hónapjában 11%-kal több hazai utat rendeltek az egy évvel korábbinál. Az akciós utakat kínáló Zlavomat.sk portál például április és május folyamán 46%-kal több nyaralási kupont adott el, mint az előző év azonos időszakában. A Statisztikai Hivatal szerint az idei első negyedévben több mint 650 ezer szlovákiai töltötte valamelyik itthoni üdülőhelyen a szabadságát, 26%-kal több, mint egy évvel korábban. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?