Mi fenyegeti a világörökségi helyszíneket?

<p>A szélsőséges időjárási viszonyok jelentik az egyik legnagyobb fenyegetést a világörökségi helyszínekre &ndash; figyelmeztetnek kutatók és ENSZ-szakértők egy új jelentésben, amely azt hangsúlyozza, hogy a turistacsalogató látványosságok elvesztése súlyosan érintheti egyes országok idegenforgalmát és gazdaságát egyaránt.</p>

A szakemberek szerint az olyan fejlődő országok, mint a Mount Everestnek otthont adó Nepál, vagy a hegyi gorillákban gazdag Uganda, különösen nagy károkat szenvedhetnek, mivel ezek az államok a fejlett országokhoz képest sokkal jobban függnek a turizmusból származó bevételeiktől.

„Egy világörökségi helyszín fontos gazdasági hajtóerő” – húzta alá Adam Markham, a Union of Concerned Scientists (Aggódó Tudósok Uniója, UCS) nevű amerikai civil szervezet tagja, a jelentés vezető szerzője. A szakember szerint amennyiben a turistákat elsődlegesen vonzó kulturális, vagy természeti kincsek sérülnek a klímaváltozás hatásaitól, az komoly csapást jelenthet az országok idegenforgalmára.

Markham hangoztatta, hogy a Húsvét-sziget néhány szobrát elnyelheti a tengervíz a part menti erózió miatt, míg a bolygó legjelentősebb korallzátonyainak egy része példátlan mértékű korallfehéredéstől szenved idén. „A klímaváltozás miatt néhány világörökségi helyszín végül elveszítheti státuszát” – hangsúlyozta a szakember.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO), az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) és az UCS közös jelentése 29 ország, köztük Nagy-Britannia, Kolumbia és Vietnam 31 olyan természeti és kulturális világörökségét vizsgálja, amelyekre komoly fenyegetést jelent egyebek között az emelkedő hőmérséklet és tengerszint, valamint az aszály.

A dokumentum szerint a világörökségi helyszínek megóvása azért is fontos, mert az erdők és a part menti környezetek segítenek a légköri szén-dioxid elraktározásában, és védenek a viharok, valamint az áradások ellen, segítik továbbá a klímaváltozás hatásainak megértését és a különböző adaptációs stratégiák tesztelését.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?