Sztrájk: sok járatot törölhetnek

<p>Újabb sztrájk nehezíti meg Európa légiközlekedését, most a francia légiirányítók kétnapos munkabeszüntetése miatt ragadhat sok utas a repülőtereken. A sztrájk ugyanis nem csak a francia légikikötőket érinti.</p>

A tegnap kezdődött, és a tervek szerint ma éjfélig tartó munkabeszüntetés elsősorban a párizsi, és a francia repülőterek forgalmát korlátozza, az Orly repülőtérről a járatok jelentős részét törölték, de –a többi repülőtér mellett – akadozott a fő légikikötő, azaz a Roissy-Charles de Gaulle (CDG) forgalma is. Így aki ma utazna ezekre a repülőterekre, vagy átszállással, érintve valamelyik francia repülőteret, annak indulás előtt érdemes megnézni a légitársaság és a repülőtér honlapját, hogy törölték-e a járatát, vagy ha nem, milyen késésre lehet számítani. Az Air France légitársaság például ingyenes átfoglalási lehetőséget biztosít az utasainak, ha a napokban repültek volna, de el tudják halasztani az utazást.

Nem csak a francia repülőtereket érinti

A sztrájk azonban nem csak a Franciaországba/ból utazókat érinti, a légiirányítók sztrájkja megbénítja mindazon járatokat, amelyek Franciaország felett haladnak el. Ilyen például Spanyolország – ahol tegnap számos járatot töröltek (Madrid és Barcelona repülőterei is érintettek voltak) ­–, Portugália, de az Egyesült Királyság (London összes repülőterével) is.

 

Milyen jogai vannak az utasoknak?

A sztrájk a vis major (rendkívüli, a légitársaság által nem befolyásolható) körülménynek számít, így az utasok kártérítésre nem számíthatnak. Asszisztencia azonban minden utast megillet, azaz hideg és meleg ételt (a késés hosszától függően), ha kell, akkor szállást is kap a légitársaság képviselőjétől. Ha nincs ilyen az adott repülőtéren, akkor egyénileg kell ezt megszervezni (szállást foglalni), a számlákat a hazatérés után kell benyújtani a légitársaság ügyfélszolgálatán, ezeket rendszerint megtérítik a légifuvarozók, igaz, figyelni kell a szoba árára is, ez ne legyen több 100 eurónál/szoba/utas. Az étkezésekre költött költségek számláit is be lehet nyújtani, ezeket is meg szokták téríteni a légitársaságok.

 

Miért sztrájkolnak?

A vasárnap kezdődött 48 órás sztrájkot a légiirányítók harmadik legnagyobb szakszervezete (UNSA-ICNA) hirdette meg, elsősorban egy újabb elbocsátási terv, valamint a repülésirányítás terén elmaradt beruházások ellen tiltakoznak. Franciaország légiközlekedési hatósága (DGAC) arra szólította fel a légitársaságokat, elővigyázatosságból töröljék az Orly repülőtérről és a Marseille-ből induló járataik harmadát.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?