8 +1 trükk olcsó szállásfoglaláshoz

<p>A legtöbb utazó szálláskeresésnél gyakran csak annyit tesz, hogy megnézi a legnagyobb foglalóoldal, azaz a booking.com ajánlatait, kiválasztja a hotelt, és már foglal is. Pedig ha igazán olcsón szeretnénk foglalni jó minőségű szállást, akkor ez kevés. Mutatjuk a lépéseket és a trükköket.</p>

Szálláskeresésnél feltételezhetően már megvan a célállomás, és a dátumok (az olcsó utazáshoz ugyanis elsőként a repülőjegyet érdemes lefoglalni, a szállás csak ez után következik). Így a rugalmasságot kizárjuk, maradnak a trükkök – 8+1 lépésben.

1. lépés:

Nézzük meg, hogy milyen szállásokat kínál a booking.com oldal. Ez elsősorban arra jó, hogy nagyjából kiderítsük, milyen árak vannak az adott időpontban a célállomáson. Érdemes szűkíteni a kört a három-, négycsillagos hotelekre, általában ebben a kategóriában vannak a legjobb ár/érték arányú hotelszobák. Döntsük el, mennyit vagyunk hajlandóak fizetni személyenként, éjszakánként (lehetőleg reggelis ellátással) a hotelszobáért (ideális keret 35–50 euró/éjszaka/ fő). Csináljunk profilt az oldalon, így sokszor kedvezményeket kapunk, ha pedig már van ilyen, és már foglaltunk is korábban a booking.com oldalon, akkor gyakran Géniusz-kedvezményt is ad a foglalóoldal (ez általában 10 százalék). Miután beléptünk, látjuk ezeket, ahogy azt is, ha valamelyik szálláson van napi akciós ár, vagy titkos ajánlat (ezt elméletileg csak ezen az oldalon lehet elérni – de a gyakorlatban ennél is olcsóbbat találhatunk, ha ügyesek vagyunk).

2. lépés

Miután megnéztük az ajánlatokat, kiválasztottunk néhány hotelt, amely tetszik, (ezeknek lehetőleg 8+-os értékelésekkel kell rendelkeznie a booking.com oldalon), nézzük meg, mit írnak a Tripadvisor oldalon a hotelről azok a vendégek, akik már jártak a szállodában, hányadik helyen van a népszerűségi listán, akkor nézzük meg az adott szállodák ajánlatait a többi oldalon.

3. lépés

Ne dőljünk be a százalékos kedvezményeknek, sem az adómentes áraknak, csak a fizetendő árat figyeljük. Az oldalakon sokszor 50 százalékos kedvezménnyel hirdetik a szobákat, máshol ugyanaz az ár csak 25 százalékos kedvezményt tartalmaz, egy másik oldalon pedig 70 százalékos akcióval mutatják ugyanazt a szobaárat. Csak a végső árat nézzük, a százalékkal ne foglalkozzunk, az csak marketing. Némelyik oldal úgy trükközik, hogy adó nélküli árakat tüntet fel, csak a fizetésnél adja hozzá az adót – erre is figyeljünk.

4. lépés

Az ár-összehasonlításra a legjobb megoldás a gyűjtőoldalak használata, mint pl. a trivago.hu, a travelpony.com vagy a hotelscombined.com. Ezek ugyanis összegyűjtik az összes ajánlatot, és látni fogjuk, melyik oldalon, milyen szoba, mennyiért foglalható. Azt is mutatják az oldalak, hogy a szoba árában van-e reggeli (beállíthatjuk azt is, hogy a végső, adókkal terhelt árakat mutassa). Vagyis az ilyen keresésnél az oldalak megmutatják, hogy az adott hotelek a többi oldalon mennyiért foglalhatók. Itt ki fog derülni az is, hogy sokszor a titkos ajánlat is drágább, mint ugyanaz egy másik oldalon.

5. lépés

Ha ez megvan, és van három-négy szállás, amelyik tetszik, az ára is elfogadható, akkor érdemes naponta megnézni az oldalakat, hogy nincs-e valamilyen akció. De erről mailt is kapunk, ha az oldalon vannak aktuális akciók, előfordulhat, hogy a tegnap látott árból még 10–20 százalék kedvezményt kapunk, így lényegesen olcsóbb lesz a szállás, mint ahogy azt első keresésnél láttuk.

6. lépés

Ha szállodaláncról van szó (Radisson, Marriott, Accor, Hilton stb.), akkor érdemes regisztrálni az oldalukra, valamint a törzsvendégprogramjukra, hiszen ezzel újabb kedvezmények érhetők el, és az is előfordulhat, hogy az aktuális akciónak köszönhetően éppen itt lesz a legolcsóbb az ár.

7. lépés

A foglalás előtt még egyszer nézzük át az ajánlatokat, a szálloda oldalát is nézzük meg, ott mennyibe kerül ugyanaz a szoba, hátha valamilyen akciós ajánlatot kínálnak, vagy ha az ár ugyanannyi, de valamilyen ingyenes extrát adnak a közvetlen foglaláshoz (pl. ingyenes reggeli, internet stb.)

 

8. lépés

Indulás előtt legalább két héttel már érdemes foglalni, és ki is fizetni a szállást, ezek az ajánlatok (a nem ingyenesen lemondhatók) sokkal olcsóbbak, mint a rugalmasan módosítható szobaárak. Ha pedig már megvan a jegy, akkor minden bizonnyal az adott napon érkezünk, és akkor is távozunk, azaz módosításra nincs szükség, ennek a felárát értelmetlen kifizetni. A kereséseknél látni fogjuk, hogy nincs olcsó oldal, mindig máshol vannak a kedvező árak, hol a booking.com kínálja a legjobb árat, hol az amoma.com oldalon foglalhatunk a legolcsóbban, de akár az agoda.com, vagy éppen a hotels.com oldal is lehet a nyerő választás egy adott városra, szállodára. Ha megvan a legolcsóbb ár, akkor pedig nincs más hátra, mint foglalni.

 

+1 trükk

Érdemes figyelni a szobatípusokat is, előfordulhat, hogy ugyanazért az árért business típusú szobát az az egyik oldal (ingyenes business lounge használattal a szállodában), míg a másik csak sima szobát ad ugyanannyiért. Előfordulhat olyan is, hogy az egyik oldalon ugyanaz a szoba 715 euró három éjszakára, reggelivel, egy másikon pedig ezért csak 240 eurót kérnek. Érdemes alaposan, tudatos utazó módjára foglalni a hotelszobát is, a fenti tanácsokkal ugyanis akár száz eurót, vagy még ennél is sokkal többet takaríthatunk meg úgy, hogy nem adtuk fel az igényeinket, és jó minőségű, sokszor luxuskategóriájú hotelszobát foglaltunk, rendkívül barátságos áron.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?