Jaj, elrontottam a foglalást! Mit tegyek?

<p>Mind gyakrabban foglalunk az interneten repülőjegyet, szállást, így előbb utóbb szinte mindenkivel előfordul, hogy más dátumot foglal le, mint amit szeretett volna. Mit tehetünk ilyenkor?</p>

Repülőjegyek

Mindenki az olcsó jegyekre vadászik, ez érthető. Ám az olcsó jegyek egyik legnagyobb hátránya, hogy azok nem törölhetők, nem módosíthatók. A baj akkor kezdődik, ha a foglalásnál elnézzük a dátumot, vagy akár felcseréljük az indulási és érkezési repülőteret. Fizetés után ugyanis a rendszer kiállítja a repülőjegyet (ezt abból tudjuk, hogy a visszaigazolásban megjelenik az elektronikus repülőjegy száma), így azt elvileg már nem módosíthatjuk. Ám ha foglalunk, és a visszaigazolásban észrevesszük, hogy az odautazás, vagy a visszaút dátuma nem az, amit eredetileg foglalni szerettünk volna, akkor az első dolog, amit meg kell tennünk, hogy azonnal felhívjuk a légtársaság ügyfélszolgálatát. Számos légi fuvarozónak van magyar/szlovák nyelvű telefonos segítsége, igaz, ezek többsége csak munkaidőben érhető el. Ha elérhető, akkor azt a számot kell hívni, ha nem, akkor pedig a nonstop vonalat (angol nyelven). Itt mondjuk el, mi történt, és kérjük meg a légitársaság munkatársát, hogy foglalja át a jegyet a megfelelő paraméterek szerint. A légitársaságoknak ugyanis van egy türelmi időszakuk, amikor még ingyen módosítható minden repülőjegy, ez általában néhány óra, de legfeljebb egy nap, azaz 24 óra a foglalás után. Azaz ennyi időnk van javítani a hibát. Ha a két jegy között árbeli különbség van (azaz drágább lesz az új jegy), akkor csak a különbözetet kell megfizetni.

Ez a módszer nemcsak a nemzeti légitársaságoknál működik, a fapadosoknál is, igaz, a diszkont fuvarozóknál rövidebb a türelmi idő (2–8 óra).

Ha nem a légitársaság oldalán foglalt, hanem egy közvetítő oldalán (pl. pelikan.sk, expedia.com, orbitz.com, kayak.com stb.), akkor pedig az oldal üzemeltetőjét kell hívni. Ha nem működik a telefonos ügyfélszolgálatuk, csak akkor hívható a légitársaság.

Szállás

Szállás foglalásánál már kicsit rugalmasabbak a szabályok, általában a legtöbb szállás ingyenesen lemondható az érkezés előtti (néhány) napon. Vannak azonban olyan tarifák (jellemzően ezek a szuperolcsó szállások, mindenféle kategóriában), amelyeket azonnal ki kell fizetni, és lemondani sem lehet. Itt is hasonló a teendő, mint a repülőjegyek esetében, azaz azonnal hívni kell a hotel(lánc) vagy az oldal (pl. booking.com, hotels.com, agoda.com stb.) központi számát. Általában díjmentesen átfoglalnak, de itt is felszámolják a különbözetet, ha a két tarifa között eltérés van. A szállásoknál akkor is élhetünk ezzel a lehetőséggel, ha valamilyen oknál fogva később kell módosítani a foglalást, igaz, ilyenkor levárják, hogy az ott-tartózkodás hossza ne változzon.

Azaz ha valamit elszúrtunk a foglalásnál, akkor a pánik helyett azonnal fogjuk a telefont, és intézkedjünk, könnyebben fog menni, mint gondolnánk.

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?