Foglalja le utazását online!

<p>Elnyerte tetszését egy utazás, de nincs a közelben az adott irodának képviselete? Attól tart, hogy lemarad a kedvező ajánlatról? Ezek a kérdések már nem aktuálisak, hiszen már online is foglalhat, fizethet, így nem marad le semmiről.</p>

Az utazások során jelentős előnye van annak, aki tudja, hogyan kell online foglalni, miképp tudja otthonról megszervezni a nyaralását, külföldi útját. Ennek ismerete pénzt és időt takaríthat meg. Eddig elsősorban „csak” az információkat kerestük a világhálón, képeket nézegettünk a választott helyszínről, tengerpartról. Most pedig már egyre többen ki sem mozdulnak otthonról, a fizetésig bezárólag mindent online intéznek.

Az utazási irodák és a légitársaságok is egyre inkább az online felületre terelik az utasokat – ez pedig nemcsak az utazásszervezőknek kedvező, hanem az utasoknak is pénzt és időt takarít meg. Persze, továbbra is lesznek olyanok, akik számára egy nyaralás előtt fontos a személyes találkozó a választott utazási iroda munkatársával, ők a virtuális teret elsősorban információszerzésre használják, magát az utazásszervezést a szakemberre bízzák. A bátrabbak azonban már nemcsak az élménybeszámolókat olvasgatják, vagy a képeket nézegetik a neten, hanem gyakran azonnal le is foglalják az utazást. A tapasztaltabbak ugyanis tudják – sok esetben a kedvező áron kínált helyből már csak néhány darab van, így erre azonnal le kell csapni, különben elfogynak az olcsó helyek. Az idén várhatóan újabb lehetőségekkel bővülnek az online szolgáltatások, így érdemes figyelni a trendeket.

 

Az utazási irodák

A szlovák és a magyar utazási irodák nagy részének már eddig is volt internetes oldala, ezeken elsősorban képeket, információkat, online katalógusokat találtak az odalátogatók. Ez igazán csak akkor volt jó, ha nem volt a kéznél az iroda katalógusa, így a neten böngészhettük végig az ajánlatokat. Ezek az oldalak sokszor csak a szezon előtt frissültek, azzal, hogy az aktuális árak iránt az irodában vagy pedig telefonon lehet érdeklődni. Később már felkerültek a last minute utazások is, így már azt is figyelni lehetett, mikor mennyit kérnek egy tengerparti nyaralásért. Persze, foglalni így is csak az irodában lehetett. Ma már azonban egyre több iroda biztosít lehetőséget arra, hogy az internetes oldalon az utazás kiválasztása után begépeljük nevünket, útlevélszámunkat – azaz online lefoglaljuk az utazást. Vannak irodák, amelyek már az elektronikus fizetést is bevezették, így a kártyánk adatainak begépelése után nincs több teendőnk, mint megvárni a visszaigazolást, az iroda információs levelét, hogy mikor indul a járat, mire figyeljünk, milyen hasznos tanácsokat érdemes megfogadnunk. Akinek nincs kártyája, vagy pedig még nem bízik az internet biztonságában, az átutalással vagy személyesen is ki tudja egyenlíteni a számlát. A sikeres foglalást követően telefonon lép velünk kapcsolatba az iroda munkatársa, hogy tájékoztatást adjon a lehetőségekről, megválaszolja az esetleges kérdéseket.

 

A légitársaságok

 

A légitársaságok már régen áttértek az internetes értékesítésre, mi több, a fapadosok szinte csak így árulják a jegyeiket. A nemzeti légitársaságok még irodákban is árusítják a repülőjegyeket, ám ők is ma már az internetes értékesítést részesítik előnyben. A legújabb akciók is a neten jelennek meg, így aki a virtuális térben értesül az olcsó repülőjegyekről, jelentős előnyben van, hiszen az online fizetésnek köszönhetően azonnal lecsaphat a kedvező ajánlatra.

 

Hogyan tud fizetni?

 

Az elektronikus értékesítést kínáló oldalakon a legtöbb esetben online is lehet fizetni. Ehhez általában dombornyomott bankkártyára (VISA, Amex, Mastercard) van szükségünk, de sok oldalon már a hagyományos, Visa electron kártyánkat is elfogadják (amelyekkel lehet online fizetni – ezt abból tudjuk megállapítani, hogy a plasztiklap hátoldalán egy háromjegyű, úgynevezett CVV-kód is szerepel). A magyar és a szlovák oldalak sok esetben a bankfiókban vagy pedig az irodában történő készpénzes fizetést is lehetővé teszik, de átutalással is megoldható a számla kiegyenlítése.

 

Mire ügyeljen?

 

Ha bankkártyával fizet, ügyeljen a biztonságra! A fizetés csak olyan oldalakon történjen, amely megbízható, nem véletlenül keveredett az oldalra. A számítógép mindenképpen legyen biztonságos, vírusmentes, és a fizetés során lehetőleg csak az az egy ablak legyen nyitva, ahol a fizetést intézi, ne fusson a háttérben több böngészőablak, sem más program. Az online csevegési programokat – Viber,  Skype stb. – is felejtsük el erre az időre. Amikor megadja a bankkártya számát, akkor az oldal címe http:// helyett https://-rel kezdődjön. Ha mégis csak http:// jel jelenik meg, keressen más lehetőséget a fizetésre. Az egyik legbiztonságosabb módszer, amikor a fizetés már nem a légitársaság oldalán történik. Azaz a fizetés gomb megnyomása után az iroda oldala egy helyi, kereskedelmi bank biztonságos rendszerére irányítja az utast, aki itt tudja elintézni a fizetést. Ez azért is jó, mert ez esetben a bankok biztonsága mellett tudjuk kifizetni az utazást, repülőjegyet.

 

Ha tehát egy hirdetésben vagy egyéb helyen kedvező ajánlatról értesült, érdemes felkeresni az adott utazási iroda vagy légitársaság weboldalát, ahol a bővebb információk elolvasása után azonnal, akár az elsők között csaphat le a kedvező ajánlatra.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?