Oda az ingyenes lemondási lehetőség

<p>Úgy tűnik, a szállodaláncok és szállodák megelégelték az ingyenes lemondási lehetőséggel trükközőket, ugyanis a Hilton bejelentette, hogy valószínűleg megszünteti ezt a lehetőséget, és lemondási díjat vezet be.</p>

Egyelőre azonban csak „tesztidőszakról” van szó, a Hilton 20 szállodában próbálja ki a rendszert, hogy mennyire tartja vissza a kamufoglalásoktól az utazókat az 50 dolláros (kb. 45 eurós) lemondási díj. A Hilton Honors törzsvendégprogramban résztvevők azonban továbbra is díjmenetesen lemondhatják a foglalásokat. Biztosak lehetünk azonban abban, hogy végül sikeres lesz a próba, és a többi nagy lánc is csatlakozik az új trendhez, és megszűnik az ingyenes lemondási lehetőség.

Mitől rágtak be a szállodák?

Az internetes foglalások megjelenése után, és a nagy foglalóoldalak nyomásának köszönhetően egyre népszerűbbek lettek az olyan árak, amelyek ingyenes lemondást tettek lehetővé, az általános gyakorlat szerint az érkezés napja előtti napig mindenféle következmény nélkül törölni lehetett a foglalást. Ezzel a lehetőséggel azonban sokan vissza is éltek, és érkezés előtti néhány nappal törölték a foglalást, abban bízva – és a gyakorlat őket igazolta –, hogy az eredeti árnál lényegesen olcsóbban szállhatnak meg ugyanabban a szállodában, vagy egy másik, akár jobb minőségű hotelben. Előfordult olyan is, hogy hetekkel az utazás előtt foglaltak, akár több szállodában is, majd két nappal az érkezés előtt lemondták a foglalás(oka)t, mindenféle következmény nélkül, esetleg két nappal későbbi időpontra foglaltak újra, már alacsonyabb áron. Ez a gyakorlat nagyon nagy veszteséget okoz a szállodáknak, hiszen sok szoba üresen áll. A szállodák így nem tudtak/tudnak tervezni, hiszen az aktuális mutatók torzak, sokszor az adott nap előtti héten még úgy tűnik, hogy 80 százalékos a telítettség, az utolsó héten azonban ez az arány megcsappan, akár 50 százalék alá is. Így nehéz a tervezés, nehéz a foglaltsági mutatók alapján árat kalkulálni, és elmaradnak a valódi akciós árak.

Félúton

Aki tavaly próbált már foglalni, az tapasztalhatta, hogy már most is sokkal olcsóbbak azok az ajánlatok, amelyeket nem lehet lemondani, sokszor a lemondhatós ár felébe kerül egy ilyen szoba. Például egy szoba 60 euróba kerül, ha azonnal fizet a vendég, és ezt már nem tudja lemondani, ugyanakkor ha csak a hotelben akar fizetni, és törölhető foglalást preferálja, akkor ugyanazért a szobáért 120–150 eurót is elkérnek éjszakánként. Általános trend már, hogy a lemondási időszak is bővült, sok helyen 5–10 nappal az érkezés előtt lehet törölni a foglalást, azt követően azonban az első éjszaka árát mindenképpen ki kell fizetni.

Mi várható?

Várhatóan a Hilton sikeres tesztidőszak után bevezeti a lemondási díjat, és a többi hotellánc is hasonló rendszert vezet be. A kisebb szállodák is követhetik a nagyokat, így szinte biztos, hogy hamarosan már nem lehet díjmentesen lemondani a foglalásokat, csak kivételes esetekben. Ha például valamilyen komoly oka van annak, hogy nem érkezik meg a hotelbe a vendég, és ezt igazolni is tudja, akkor egy levélváltás után a hotel vezetése méltányosságból eltekinthet a díj megfizetésének kötelességétől. További lehetőség lehet, hogy a nagy láncok törzsvendégei továbbra

is élvezhetik ezt a lehetőséget, ha kiváltják a hotellánc hűségkártyáját. Róluk ugyanis okkal feltételezi majd azt a hotellánc, hogy valóban megérkeznek, hiszen már megszálltak korábban is az adott hotelláncban, valahol a világban. Szintén elindulhat egy sokkal egészségesebb árazás is, amely tükrözheti a foglaltsági mutatókat, azaz érkezés előtt lehet akciós last minute ár, vagy nagyon kedvezményes, korai foglalási ár, választani tehát lesz miből, ettől nem kell tartanunk.

Helyes irány

Összességében elmondható, hogy abszolút támogatható a kezdeményezés, még akkor is, ha az eddigi ingyenes lemondási rendszer adott némi lehetőséget a trükközésre, és arra, hogy valóban nagyon olcsón foglaljunk. A lemondási díj (ami most a Hiltonnál 50 dollár lehet) pedig nem olyan nagy összeg, arra viszont elég lehet, hogy elriassza azokat, akik visszaéltek eddig az ingyenes lemondási lehetőséggel. Ahogy a Hilton vezetője is fogalmazott: a repülőjegyeket se tudjuk ingyenesen lemondani, sőt, azoknál szinte azonnal fizetni kell – a szállodaipar tehát csak csatlakozik a légi-közlekedésben már bevált modellhez.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?