First moment? Last minute?

<p>A napokban indultak be az utazási irodák a first minute (vagy first moment, esetleg előfoglalási) kampányukkal, azaz ha valaki most vásárolja meg a nyári kirándulását, az jelentős kedvezményt kap. Az utasok jeletős része azonban még mindig a last minute utazásokat választja. Hogyan döntsünk?</p>

Mindenekelőtt nézzük meg az utazási irodák árpolitikáját! Minden utazási iroda a katalógusban a valós árnál 15-20%-kal magasabb áron hirdeti meg az utakat. A first minute esetében általában 15–25 százalékos kedvezményt adnak, és körülbelül 10–20%-kal olcsóbban kínálják a last minute utakat. Ezért a gyakorlatban nagyon ritkán fordul elő, hogy egy last minute utazást sokkal kedvezőtlenebb áron kínáljon egy iroda, mint egy ugyanolyan kategóriájú út first minute ajánlatát.

 

Kinek jó a first minute?

 

Elsősorban azoknak, akik már most tudják, mikor szeretnének szabadságra menni – a first minute egyik legnagyobb előnye, hogy az iroda teljes kínálata rendelkezésre áll, míg az utolsó pillanatban lévő utak esetében csak a maradék helyek közül lehet választani. Az ilyen utak további előnye, hogy miután most befizeti az utazást, akár 15%-kal olcsóbban is hozzájuthat a kiválasztott úthoz, mint amilyen ár a katalógusban szerepel.

Sokan azért nem élnek ezzel a lehetőséggel, mivel nem tudják, mikor lesz szabadidejük. ĺgy szinte értelmetlen előre válogatni, hiszen a first minute egyetlen hátránya, hogy pontos dátumot foglal le, azaz azt később nem lehet módosítani. Éppen ez az előnye a last minute utaknak, hogy miután mindenki tudja, mikor tud kiruccanni egy-két hétre, arra az időre lehet választani az megmaradt utak közül.

 

Melyik irodát válassza?

 

Mielőtt kiválasztanánk az utazást és az utazási irodát, nem árt tájékozódni, hogy az adott iroda az alapdíjon túl milyen illetékeket számol fel, ugyanis ezek között óriási eltérések mutatkoznak. Az egyiptomi utaknál már a reptéri illeték sem azonos, és a legnagyobb különbség az úgynevezett baksis (borravaló) díjában van. Ez általában 15–30 dollárig terjed, ezt az utazási irodák képviselői a helyi személyzetnek adják. Vannak utazási irodák, amelyek nem kérnek baksist. ĺgy az útra költött pénz akár 20–25 euróval is kevesebb lehet.

Fontos, hogy az adott országba kell-e vízum, és ha igen, mennyibe kerül. Mielőtt választunk, nem árt átgondolni, hogy mit is szeretnénk a nyaralás alatt tenni. Ha aktív nyaralásra vágyunk (pl. vízi sport, búvárkodás), és ezért kevesebb időt töltünk majd a szállodában, nem éri meg all inclusive szolgáltatást vásárolni, hiszen ez általában csak a szálloda területén érvényes. Ilyen esetben célszerűbb a félpanzió.

 

Kalandra fel!

 

Sokan várnak a last minute utakra. Ezek általában tíz nappal az indulás előtt jelennek meg az interneten vagy az utazási irodák kirakatában. Vannak, akik az ultra last minute utakat részesítik előnyben, ezeket az irodák két vagy egy nappal az indulás előtt hirdetik meg. De vannak olyanok is, akik már becsomagolva indulnak a reptérre, úgy, hogy nem tudják, mely országban töltik szabadságukat. Az utazási irodák ugyanis sokszor néhány órával az indulás előtt adják el azokat az utakat, amelyeket az utolsó nap visszamondtak. A bécsi – és mind több esetben a budapesti és a pozsonyi - reptéren is – így akár 180-250 euróért is foglalhat egy egyhetes nyaralást. Aki szereti a kalandot, az egy ilyen úttal mindenképpen jól jár. Elég, ha reggel kimegy a reptérre, és lecsap az első megfelelő ajánlatra. Persze, megvan a kockázata, hogy aznap nem sikerül a vadászat, akkor érdemes másnap is próbálkozni. Szinte kizárt, hogy két nap alatt ne találjon olyan utat, amely megfelel az igényeinek. A legnagyobb előnye az ilyen utazásnak, hogy a nem tudja, hova megy, mely országban tölti a nyarat, az csak a repülőtéren derül ki. A sikeres vadászat után pedig már csak a következő szöveget hallja: kérem, kapcsolják be a biztonsági öveket, a gép készen áll a felszállásra.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?