100 m-re sem lehet látni Sanghajban a szmogtól

<p>Az idei év legsúlyosabb füstködje ereszkedett Sanghajra - számolt be a Shanghai Daily című napilap keddi online kiadása. A kelet-kínai metropolisz lakóit arra szólították fel, hogy ne menjenek ki a szabadba, az iskolák nagy részében nem voltak szabadtéri foglalkozások, sok helyütt a reggeli zászlófelvonást is televízión nézték a diákok, számolt be az MTI.</p>


A levegő szennyezettségének mutatói a levegőminőségi index (AQI) és a PM2,5, vagyis az egy köbméter levegőben található - legveszélyesebb - finom porszemcsék koncentrációja is az egészségre veszélyes mértéket mutattak. Utóbbi az Egészségügyi Világszervezet (WTO) ajánlása szerinti egészségügyi határérték hétszeresét is elérte.

A második fokozatú riasztás van érvényben. A városi hatóságok már hétfő délután intézkedéseket hoztak egyes építkezések, útjavítások részleges, illetve időszakos leállítására. A nagy teherautókat és más környezetszennyező járműveket kitiltották a városközpontból.

A tengerparti város egyes részein kialakult súlyos füstköd miatt a látótávolság 100 méter alá csökkent, a délelőtti órákban több mint 10 autópályát kellett részlegesen lezárni; a kompok közlekedését egy időre ugyancsak felfüggesztették. A Putung Nemzetközi Repülőtér már hétfő éjszaka több mint száz járatot törölt, több légitársaság figyelmeztette utasait, hogy előzetesen érdeklődjenek az esetleges változásokról.

A sanghaji környezet-megfigyelő központ úgy vélte, az északi szél hozta a szmogot a 23 milliós városba Peking, Tiencsin, Hopej, Honan, Santung, Sanhszi és Shenszi tartományok felől. Előrejelzése szerint szerdán a hidegfront társaságában érkező keleti irányú szél megszabadíthatja a várost a fojtó szmogfüggönytől.

Az elmúlt hetekben a kínai főváros lakói szenvedtek több hullámban is súlyos szmogtól. Pekingben első ízben adták ki a legsúlyosabb, "vörös" riasztást, aminek következtében csaknem három napra a szokásosnak a felére csökkent a közúti forgalom, gyárakat zártak be, építkezéseket állítottak le.

Az ország vezetése több olyan program, intézkedés és politika beindítását is kilátásba helyezte, amelyek a levegőszennyezést lennének, vagy lesznek hivatottak csökkenteni. Ezek között elhangzott, hogy a vállalatokat annak alapján is osztályoznák, hogy mennyire károsítják a környezetet, sértik meg az ezzel kapcsolatos szabályokat, és minősítésük eredményeként egyesek eleshetnek majd hitelektől, míg mások támogatásban részesülhetnek.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?