Jön a köd, itt a járattörlések – mit tehetünk?

<p>A napokban a sűrű köd miatt naponta több mint 500 járatot töröltek az európai repülőtereken, és a meteorológusok előrejelzése szerint szerdán a köd megérkezik hozzánk is, így nagyon sok járattörlésre, késésre számíthatunk a napokban. Mit tehet ilyenkor az utas, milyen jogai vannak, számíthat-e kártérítésre?</p>

Az uniós törvény alapján ha úgynevezett vis maior helyzet van (olyan előre nem látható körülmény, amelyet a légitársaság nem tud befolyásolni, például a szélsőséges időjárási helyzet), akkor az utasoknak nem jár kártérítés. Ugyanakkor a légitársaság köteles mindent megtenni, hogy az utast az eredeti célállomásra szállítsa.

A hétvégén tehát a légitársaságoknak kötelességük volt, hogy eljuttassák az utasokat az eredeti célállomásra. Mivel hosszú időre több reptér nem tudott gépeket fogadni, ezért az tűnt kézenfekvőnek, hogy – ha ez lehetséges – az utasokat autóbusszal szállítják el a célállomásra. Ha erre nincs lehetőség, akkor marad az átfoglalás, a várakozás a repülőtéren, vagy a szállás keresése. A légitársaságoknak elméletben kötelességük gondoskodni az utasokról, ám ennyi utassal a legnagyobb jóindulattal sem tudnak foglalkozni.

Mivel közeledik a tél, a hasonló esetek – akár a köd miatt, akár a hó miatt – könnyen előfordulhatnak. Ezért nem árt tudni, hogy utasként mit tehetünk ilyen esetben. Elsősorban keressük meg a légitársaság képviselőjét a repülőtéren, tőle kell segítséget kérnünk. Ha éjszaka van, és már esélytelen, hogy még aznap folytathatjuk az utat, akkor melegétel-utalványt, távközlési szolgáltatásokat, szállást kell kérnünk tőle – ezt a légitársaság fizeti. Étkezési utalványt akkor kell adni, ha az utas több mint négy órát vár vagy a járat több mint négy órát késik. Ha nem ajánlják fel vagy nincs képviselő a repülőtéren, akkor foglalhatunk egy szállodai szobát, lehetőleg 100 euróig, és kérjünk róla számlát – ezt a légitársaság utólag köteles megtéríteni. Ahogy a terminálnál elfogyasztott ételek, italok árát is – ezeket a számlákat is tegyük el, a reklamációkor csatoljuk a panaszhoz.

Ha nagy a káosz, érdemes önállósítani magunkat, ezzel sok bosszúságtól megkíméljük magunkat, és a kiadásokat is megtérítik. De mindig figyeljünk arra, hogy ésszerű, életszerű összeget költsünk, hiszen – bár jogunk van szállásra – a légitársaság nem fog kifizetni egy 500 eurós luxuslakosztályt. Ugyanez vonatkozik az étkezésre is, ne rendeljünk drága borokat és alkoholos italokat, mert annak árát nem térítik meg.

Fontos azonban tudni, hogy ilyen, előre nem látható esetben nem jár kártérítés, a légitársaságoknak azonban segítséget kell nyújtani az utasoknak.

A mostani eset is bizonyítja, hogy ha baj van, akkor a legjobb, ha utasként aktívan bekapcsolódunk a probléma megoldásába, és nem éjszakázunk a repülőtéren, ha kényelmes szállodában is aludhatunk. A későbbi reklamációkor pedig a légitársaság köteles megtéríteni a költségeket, hiszen erre kötelezi a légi utasok jogairól szóló jogszabály.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?