Thaiföld, a mosoly országa

Thaiföld, a mosoly országa

<p>Ha életünkben először készülünk egy egzotikus ázsiai országba, akkor a választásnak egyértelműen a mosoly országára kell esnie. Számos turista nevezi így Thaiföldet. Bár a nagy utazók többsége már járt Thaiföldön, az ország nem vesztette el a vonzerejét, ma is egzotikus célállomás azoknak is, akik elmondhatják magukról, hogy már sokszor látták. Ismer valakit, aki már járt Thaiföldön, és ne lenne lelkes, ha az ország nevét említjük?</p>

Thaiföld olyan ország, amelyben a turista csak jól érezheti magát. És ezt bizonyítják a különböző utazós oldalak is, hiszen éppen ez az a hely, amelyről a legtöbb pozitív véleményt írják azok, akik már jártak ott. Megelőzve ezzel Kubát, Mexikót vagy Brazíliát. Éppen ezért ha az első, igazán egzotikus élményre vágyunk, akkor mindenképpen Thaiföldet válasszuk.

 

Imádjuk vagy utáljuk

 

Szinte minden ide érkező turista elsőként a fővárost, Bangkokot nézi meg. A thai főváros Délkelet-Ázsia legnagyobb városa. Bangkok mindenkit elvarázsol, a turisták itt élik át az első élményeket, itt hallják a thai nyelv éneklő szólamait, itt érzik először a város óriási páratartalmát, itt találkoznak először a helyiek üdvözlésével, az összezárt kézzel, itt érzik először az egzotikus illatokat. Bangkok egy őrült város. Vagy imádod, vagy utálod. Középút nincs. Végeláthatatlan forgalmi dugók – de ez is a fővároshoz tartozik, ezen már senki sem lepődik meg. Úgy is szokták nevezni ezt a várost, hogy a barátságos káosz városa. Aki már járt itt, tudja miért.

 

A dugók ellen az egyik legjobb ellenszer a helyi háromkerekű járgány, a tuk-tuk. Ezek egyik előnye, hogy a dugókban is tudnak haladni (a taxikkal ellentétben), és sokszor rendkívül kedvező áron kínálják a szolgáltatást. Sőt, akár az is lehet, hogy ingyen is elvisznek bennünket a kiszemelt célpontra, igaz, ez azért nincs ingyen, hiszen cserébe elvisznek bennünket a „barátjuk” szabóműhelyébe, varrodájába, ékszerüzletébe… És szinte biztos, hogy gazdagabbak leszünk egy új, testre szabott öltönnyel.

 

A Királyi Palota

 

A város legnagyobb látványossága a 300 éves Királyi Palota, mely a világörökség része. A palotán belül található a Smaragd Buddha Temploma, a Fekvő Buddha Temploma, különböző Buddha-szobrok, szúpiák és még számos látványosság. Miután bebarangoltuk a palotát, érdemes megnézni a naplementét a város felett, de akár a Cho Praya folyón is csónakázhatunk – ez utóbbi során felfedezhetjük a város kevésbé ismert arcát, a mini Velencének is nevezetett csatornarendszert, valamint az ott lakók életébe is bepillanthatunk – igaz, csak a csónakból látjuk a cölöpökön álló (sokszor ingadozó) házak lakóit, azok mindennapjait.

 

Egy nagy piac, avagy a thai konyha

 

Bangkok a turista számára olyan, mint egy nagy piac. Éppen ezért érdemes felfedezni az étel- és gyümölcsárusokat. Ha valóban mézédes ananászra vágyunk, azt itt biztosan megkapjuk. De figyelem! A helyiek szeretik, ha mindenben van egy kis csili. Még az ananászt is ezzel eszik. Bár számunkra brutális kombinációnak tűnhet, egyszer érdemes kipróbálni. Ahogy a többi gyümölcsöt is szinte kötelező megkóstolni. Itt olyanokkal is találkozhatunk, amelyekről eddig nem is hallottunk, most pedig meg is kóstolhatjuk – papaya, sárkánygyümölcs, durián, jack-friut, mangkut stb. És ami még fontos, minden nagyon olcsó. A fővárosban szinte fillérekért ehetünk, ihatunk. A népszerű tengerpartokon már valamivel többe kerül az étkezés, de még ott is lényegesen kedvezőbb áron vacsorázhatunk, mint idehaza. Pl. egy zöldséges thai csirke, finom jázminrizzsel a fővárosban 1,20 euróra jön ki, a tengerparton már 1,50–2 eurót is elkérnek érte. A thai konyha remekeit szinte mindenhol megkóstolhatjuk, és mindenhol nagyon finom. Lehet, hogy délután még semmi sem volt az egyik sarkon, de este már egy kisebb étterem van ott. Igen, ez is Bangkok.

 

Az igazi Tom Yam levest mindenképpen meg kell kóstolni, ahogy a rizstésztás ételek és a kókuszos csirke is kötelező étel itt – ezek mindenkinek ízleni fognak. Csak vigyázni kell a csilivel. A pincérek, utcai árusok mindig megkérdezik, hogy csípősen kérjük-e. Erre mindig az a helyes válasz, hogy nem, ne legyen csípős – akkor lesz olyan, amit mi még el tudunk fogyasztani, igaz, néhány erőkönny azért lefolyik az arcunkon.

 

Az úszó piac

 

Bangkok közelében az egyik legnépszerűbb látványosság az úszó piac. Itt a közeli falvakban lakók árusítják a portékájukat, általában egzotikus gyümölcsöket, de kaphatunk itt ételeket, italokat, ruhákat is. Nagyon hangulatos piac, ezt sem szabad kihagyni. Ha már itt vagyunk, akkor mindenképpen kóstoljuk meg a kókuszpalacsintát, a sült banánt – évek múlva is összefolyik az ember szájában a nyál, ha ezekre a remek ételekre gondol.

 

Lány? Fiú?

 

Egy mondás szerint a legszebb thai lányok fiúk. Ezt már az utcán is lehet látni, az éjszakai életben még inkább kiderül, az esti show-műsorok is erre épülnek. De annyi biztos, hogy ennyi szép lányt szinte sehol se látni, mint Bangkokban. Egy baj van csak velük: a 99 százalékuk fiú…

 

Tengerpartok

 

Thaiföldnek van a legszebb tengerpartja Délkelet-Ázsiában, és ebből az is következik, hogy aki itt nyaral, az a világ egyik legszebb partján pihenhet, csodálhatja a tengert. Fehér homok, türkizkék tenger, kedves emberek, nagyszerű szolgáltatások. Ez is Thaiföld. Phuket, Phi-Phi szigete, Krabi, Koh Samui – ezek a legnépszerűbb helyek a turisták körében, és nem véletlenül. Számos filmet – A Part, James Bond stb. – forgattak ezeken a partokon, így ezeket a helyszíneket is érdemes megnézni. És nem szabad elfeledkezni a kis, romantikus szigetekről, amelyek gyakran nincsenek is feltüntetve a térképen – ilyet egy nap hármat is találhatunk, elég csak beülni a kis csónakba, és már indulhat is a szigettúra.

Ha megkérdezünk egy embert, aki járt már Thaiföldön, hogy mi fogta meg őt az országban, akkor valószínűleg azt fogja mondani, hogy a helyiek, a világszemléletük, az ország hangulata. És a mindenütt jelen levő mosoly. Hiszen ez a mosoly országa.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?