A fapadosok rejtett illetékei

<p>Sokan az olcsó repülőjegyeket keresve azonnal a fapados légitársaságok oldalain próbálják megkeresni a legkedvezőbb árú jegyet, pedig sokszor lényegesen drágább a fapados utazás. A fapadosok ugyanis számos rejtett költséget építettek be a rendszerbe, így a végösszeg az eredeti &bdquo;jegyár&rdquo; többszöröse is lehet. Mire ügyeljünk, ha repülőjegyet foglalunk?</p>

A légi közlekedésben kétféle társaságot különböztetünk meg, vannak a hagyományosak, vagy a nemzetiek – ilyen például a Lufthansa, a Malév, az Austrian Airlines, a KLM stb. – és vannak a fapadosok – Ryanair, easyJet, Wizzair, Norvegian stb. Mindkét típus más árpolitikát alkalmaz, a foglalásnál ezt is figyelembe kell venni.

A nemzeti légitársaságoknál a jegyárban már a reptéri illeték is benne van, és ez tartalmazza a fedélzeti ellátást is – szendvics vagy meleg étel, kávé, üdítők. Áltatában egy feladható poggyász is az árban van, azaz, ha egy Budapest–Amszterdam járat ára a KLM légitársaságnál 101 euró, akkor ezenfelül más illetéket nem kell fizetni. Kivéve, ha a feladandó poggyász túlsúlyos – a légitársaságok többsége 20 vagy 23 kg-os csomagot engedélyez ingyen, ezenfelül kilónként 8 eurót kell fizetni.

A fapadosoknál másként áll össze az ár: az alap a jegyár és a reptéri illeték. De külön kell fizetni a feladandó poggyászért, nem is keveset, hiszen több légitársaság csak ezért 30–50 eurót számol fel (15 vagy 23 kg poggyászért). A nemzeti légitársaságoknál alkalmazott 8 euró/kg-os túlsúlydíj is magasabb, akár a 20 euró/kg-ot is elérheti. Egy 25 kg-os poggyászért akár száz eurót is fizettetnek az utassal – a foglalásnál, mert a reptéren ezek a díjak akár meg is duplázódhatnak. Vannak légitársaságok, amelyeknél fizetni kell a bejelentkezésért is, ennek ára 5–15 euró. De ez még mindig nem minden, a fizetésnél is extra díjat kell fizetni, ha nem a légitársaság által preferált bankkártyával fizetünk – ennek díja 5–20 euró is lehet. Az iménti díjak csak foglalásnál érvényesek, minden tétel a duplájára emelkedik, ha a reptéren kell kifizetni.

Az is előfordulhat, hogy a fedélzetre szánt poggyász nagyobb, mint a megengedett (egycentis különbséget is észrevesznek), ezért azt fel kell adni csomagként, ennek ára a 100 eurót is meghaladhatja.

A fentiekből is látszik, hogy nagyon kell figyelni a foglalásnál, és a jegyárak összehasonlításánál érdemes ezeket a rejtett elemeket is hozzáadni a fapados árakhoz, hogy pontos képet kapjunk arról, melyik légitársaság jegyára a kedvezőbb. Ma már sok esetben csak akkor olcsó a fapados, ha egy kézipoggyásszal utazunk, amint feladott csomagot is viszünk magunkkal, szinte biztos, hogy a nemzeti légitársaság ajánlata a kedvezőbb.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?