Felborult a last minute utazások piaca

<p>A tunéziai események, és részben a görögországi események miatt idén alaposan felborult a last minute utazások piaca. Így aki még idén szeretne nyaralni, annak érdemes már most nézegetni az akciós utazásokat, mert nagyon fogynak.</p>

A nyári szezon elején még úgy tűnt, hogy egy szokásos idénynek nézünk elébe, azonban a tunéziai terrortámadás miatt ez megváltozott. Az utasok jelentős része lemondta az utazást, számos charterjáratot törölni kellett.

Később a görögországi események – pontosabban az esetleges csőd, a banki helyzet – bizonytalaníthatták el az utasokat, így többen a kritikus időszakban lemondták, átfoglalták a nyaralást.

Azonban ez azzal is járt, hogy az utazni vágyók egy másik, problémamentes célállomást néztek ki maguknak, jellemzően júliusra és augusztusra, így a szabad helyek jelentős részét lefoglalták. Ezért az utazási irodák elmondása szerint idén nem igaz az, hogy indulás előtt pár nappal biztosan találunk last minute ajánlatot a népszerű nyaralóhelyekre.

Éppen ezért idén a last minute utazásokra vadászóknak kicsit változtatni kell a módszereken, és érdemes már az utazás előtt két héttel elkezdeni a keresést, és ami a fő változás, megkérdezni az utazási irodát, van-e még hely az adott célállomásra. Mert a leggyakrabban nem is a szállodai kapacitások telnek be, hanem a chartergépeken fogy el az összes ülőhely. Így érdemes telefonon érdeklődni, hogy hova van még hely, mennyi idő marad még a döntésre.

Idén is vannak ultra last minute utazások, de erre számítani kockázatos – ugyanis ha fel is bukkan ilyen nyaralás, akkor is csak egy vagy két szoba szabadul fel. Az eddig gyakorlattal ellentétben ezek már olyan ajánlatok, amelyeket az utasok lemondtak az utolsó pillanatban, és az utazási iroda újra megpróbálja értékesíteni. Eddig az volt a gyakorlat, hogy az utolsó szabad szobákat adták nagyon akciós áron.

Az árak tekintetében továbbra is Egyiptom az egyik legolcsóbb célállomás, 400 eurótól (a jelölt árak már mindent tartalmaznak, ez a fizetendő összeg) már foglalhatunk all inclusive nyaralást négycsillagos szállodában. Tunézia is olcsó, de nem csökkentek annyira az árak, mint ahogy azt ilyenkor várni lehetne (450 eurónál kezdődnek az akciós utazások), ennek oka, hogy kevesebb charterjárat repül oda, azokat pedig meg lehet tölteni nagyon akciós árak nélkül is. Görögország kicsit drágább, itt 500 eurónál kezdődnek az árak, igaz, elvétve rábukkanhatunk ennél olcsóbb akciókra is. Olaszország és Spanyolország nem olcsó, egy négycsillagos hotelben 550 eurónál kezdődnek az akciós árak. Törökországba is kevés a szabad hely, de találni, 600 eurónál kezdődnek a négycsillagos szállodák ajánlatai, igaz, itt azért alaposan meg kell nézni, hova foglalunk, sok olyan szálloda van az akciók között, amelybe nem ajánlott foglalni (rémálom is lehet az ilyen nyaralás).

Az összehasonlításnál azonban érdemes ügyelni, mert sok iroda továbbra is csak az alapárat hirdeti, ehhez jönnek még az illetékek és a járulékos költségek (ezek 150–200 euróba kerülnek, tehát az akciós árhoz ennyit hozzá kell számolni). De sok olyan iroda is van már – főleg az ausztriai utaztatók –, amelyek már a végső árat hirdetik.

Ha tehát még idén szeretne nyaralni, akkor már most kezdje el böngészni az ajánlatokat, hogy nagyobb legyen a kínálat, a pozsonyi indulásokon kívül nézze meg a bécsi és a budapesti indulású nyaralásokat is. Ezzel lényegesen több lesz a lehetőség, és lehet, még az ár is kedvezőbb lesz.

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?