Színek a Vörös-tenger mélyén

<p>Már csak néhány métert kell menni a mólón, aztán csobbanás a Vörös-tenger kristálytiszta, kellemesen langyos vizébe, hogy ott pár méteres úszás után elém táruljon a csoda: egy óriási vízi szakadékhoz érek, mélykék tenger, gyönyörű korallok mindenütt, körülöttem pedig csodás színekben pompázó halak úszkálnak. Könnyűbúvárkodás Sarm-es-Sejk partjainál.</p>

Az utazási irodák katalógusaiban az egyiptomi nyaralásoknál – különösen a Sínai-félszigeten levő Sarm-es-Sejk üdülőparadicsomban lévő hoteleknél – kiemelik, hogy a helyszín ideális a felszíni búvárkodásra (ezt sokszor a divatos snorcheling szóval is helyettesítik). Ez az a turistaközpont, ahová szinte bűn búvárszemüveg, pipa és békatalp nélkül utazni. A Vörös-tengernek ezen a részén olyan szép, színes halak, korallok vannak, hogy azt nem lehet megunni, szinte minden percben más látvány tárul a szemünk elé. És ami a legfontosabb, ezért az élményért nem kell befizetni egy hajós kirándulásra valamelyik helyi nemzeti parkba (Ras Muhamed, Tirán-sziget), hiszen a legtöbb szálloda partjánál csodás látvány tárul a felszíni búvárok elé. Sok hotel partja annyira korallos, hogy csak egy mólón lehet a vízbe menni, hogy ne károsítsuk e vízi csodákat, amíg beérünk a mélyebb vízbe, amelyben már úszhatunk. Egy kis úszás, és hirtelen elkápráztat a mélykék tenger, amint megpillantjuk az óriási, víz alatti szakadékot, amely néhol a száz métert is eléri. Csodás látvány, amikor előre úszva a nagy kékségben gyönyörködhetünk, majd visszafordulva egy színekben, korallokban, halakban gazdag kép tárul elénk: van itt minden, százféle hal úszkál előttünk, és a korallok is mesések. Nincs az az LCD képernyő vagy plazmatévé, amely ennyire éles, színes képet adna.

 

Lehetetlen megunni a színes halakat, a csodás korallokat – hol egy bohóchal néz be a szemüvegen, hol egy krumplihal közelít. A korallok mögött számos tengeri sün is meghúzódik, de ezek nem veszélyesek, hiszen mélyen vannak. A hatalmas, legalább másfél méteres napóleonhal komótosan tesz egy kört, és ismét a nagy tenger felé veszi az irányt. Utána egy nagy csapat hal: bohóchal, oroszlánhal, papagájhal, ékszersügér, kardinálishal, király gramma, palettás doktorhal, tűzhal, pulykahal – mintha egy természetfilmben lennénk.

 

Sarm-es-Sejkegy olyan élménnyel gazdagítja a turistákat, amelyet egyszer mindenkinek látni kell. A csodás halak, a színes korallok, a mélykék tenger látványa felejthetetlen élmény. És akkor még nem beszéltünk az esti programokról, az éjszakai életről, a kávézókról, a szinte kötelezően kipróbálandó vízipipáról, és az alkudozás élményéről…

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?