7 tipp, hogy jobb szobát kapjon

<p>Bizonyára mindenkivel előfordult már, hogy a szállodai szobába érve nem olyan kép fogadta, amilyet a foglalóoldalon talált. Rossz szoba, rossz kilátás, régi bútorok &ndash; ez szinte garantálja, hogy elégedetlenül távozunk a hotelből. De van megoldás!</p>

Még mielőtt a megoldásokat sorolnánk, fontos megemlíteni, hogy nagy különbségek vannak az egyes országok, világrészek csillagozásai között. Míg egy európai három- vagy négycsillagos hotelszoba már jó választás, addig vannak országok, ahol még akkor sem mehetünk biztosra, ha négycsillagos hotelt foglalunk, ezekben ajánlott az ötcsillagos szálloda foglalása.

Fontos az elégedett vendég

Az internetes foglalások megjelenésével teljesen átalakult a szállodapiac. Sokkal fontosabb mutató lett az értékelés, mint korábban. Néhány éve a szörnyű szállodai szobáról legfeljebb csak páran szerezhettek tudomást, ma pedig egy elégedetlen vendég internetes véleménye – az esetek nagy részében fényképekkel alátámasztva – sok vendéget elijeszthet a foglalástól. Ezt tudják a szállodák menedzserei is, így sokkal fontosabb lett az elégedett vendég, mint korábban.

A világ egyik legnagyobb utazós véleményoldal a tripadvisor.com, ezen több millió értékelés található. Éppen ezért kiemelten figyelik a szállodai vezetők is, olyannyira, hogy az utóbbi időben sok hotel menedzsere minden véleményre a tripadvisor.com oldalon is válaszol (ez egyébként jó jel a foglalás előtt, mivel azt jelenti, fontos az ügyfelek elégedettsége). Ez az az oldal is, amelyet foglalás előtt érdemes megnézni, hogy biztosan jó szállást válasszunk.

 

7 tipp, hogy jobb szobát kapjunk

A jó hotelnek is vannak jobb és rosszabb szobái, vannak régebbi szobák, és vannak felújítottak, van kertre néző, tengerre néző, de lehet olyan is, amely az utcára néz, vagy a szomszéd építkezésre. Ez utóbbiakat lenne szerencsés elkerülni. Erre van néhány módszer, persze, nem mindegyik működik mindenhol.

    1. A „borravaló”.
    Az egyik legismertebb, hogy borravalót csúsztatunk a recepciósnak. Ezt a bejelentkezéskor szokták, általában az útlevélbe tesznek 50–100 eurót (az tartózkodás hosszától is függ), és akkor sokszor a recepciós jobb szobát ad. De ez nem törvényszerű, és nem működik mindenhol. Éppen ezért csak akkor éljünk ezzel, ha már utánajártunk, hogy ez járható út (például megkérdezzük az idegenvezetőt, megnézzük az interneten).

    2. Azonnal reklamáljunk!
    Miután megkaptuk a szobakulcsot, bementünk a szobába, azonnal látjuk, milyen szobát kaptunk. Ha nem tetszik, azonnal menjünk a recepcióra, és reklamáljunk, kérjük, hogy cseréljék jobbra. De fontos, hogy kérjünk, ne követeljünk! Ha a recepciós hajthatatlan, akkor kérjük a szálloda menedzserét, hogy vele szeretnénk beszélni. Sehol sem szeretik a reklamáló és elégedetlen vendéget, így szinte biztos, hogy találnak valamilyen megoldást, vagyis ez esetben egy jobb szobát.

    3. Használjuk a törzsutaskártyát!
    A szállodaláncoknak és a légitársaságoknak is vannak törzsutasprogramjaik. Ha még nincs ilyen kártyánk, érdemeses az érkezés előtt regisztrálni a szállodalánc oldalán, és beírni az így kapott számot a foglalásba. A szállodaláncok értékelik a visszatérő vagy a törzsvendégeket, ezért mindig igyekeznek jobb szobát adni az ilyen utasnak. Sőt, gyakran egy magasabb kategóriájú szobát, vagy ingyenes szolgáltatást is adnak (internet, reggeli stb.). Ha egy légitársaságnál van ilyen kártyánk, azt is használhatjuk, de előtte nézzük meg, a törzsutasprogram partnerei között van-e az adott szállodalánc (a legtöbb törzsutasprogramban benne van az összes neves szállodalánc). Ha regisztráltunk egy szállodalánc programjába, érdemes mindig azt a hotelláncot választani, hiszen néhány éjszaka (általában 10 éjszaka) után már ezüstkártyát küldenek az utasnak, ez még több előnyt nyújt, és még nagyobb figyelmet biztosít.

    4. Használjuk a magasabb szintű hitelkártyát!
    Ha olyan, magasabb szintű hitelkártyánk van, aranyfokozatú, azt érdemes használni a bejelentkezésnél (nem kell feltétlenül fizetni vele, elég, ha garanciaként adjuk). Például egy Mastercard Gold, egy VISA Gold vagy egy Amex Gold nagyon jól működik, akármelyik ilyen van, a recepciósok figyelmesebbek, jobb szobát adnak, előfordul, hogy magasabb szintű szobatípust kapunk.

    5. Legyünk kedvesek, mosolygósak!
    A legegyszerűbb módszer, de mindig működik. A recepciósok ugyanis szeretik a kedves vendégeket, így ha megnyerően viselkedünk a bejelentkezésnél, érdeklődünk, akkor biztos, hogy jobb szobát adnak. Ha esetleg reklamálunk is, akkor is kérjünk, és ne követeljünk.

    6. Érkezés előtt írjunk a szállodának!
    Mivel a szállodák menedzserei szeretik az elégedett vendégeket, a legtöbbször teljesítik a kéréseket. Ezért érkezés előtt írjunk egy kedves levelet a szálloda menedzserének, melyben leírhatjuk, milyen szobát szeretnénk – szinte biztos, hogy teljesíti a kívánságunkat. Ha gyakori vendégek vagyunk az adott szállodaláncnál, azt is megemlíthetjük, miért választjuk mindig ezt a láncot, a menedzserek szeretik a dicsérő szavakat. Ha az emeleti szobát részesítjük előnyben, akkor kérjünk olyat, ha kertre nézőt szeretnénk, akkor azt kérjük. De ne kérjünk lehetetlent – a tengerre néző szobák általában felárasak, azokat biztosan nem kapjuk meg a kedves szavakért.

    7. Írjunk véleményt a Tripadvisorra!
    Miután hazatértünk, írjunk véleményt a hotelről, lehetőleg képekkel illusztrálva. Ezzel nemcsak a többi utast segítjük tanácsainkkal, hanem a magunk dolgát is megkönnyítjük, hiszen sok hotel vezetése  figyeli, és ha olyan vendég érkezik, aki gyakran ír véleményt, akkor még figyelmesebbek lesznek vele, hiszen tudják – a vendégek véleménye ma már az egyik legfontosabb marketingeszköz az elégedett vendég értékelése.

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?