Milyen a fedélzeti ellátás?

<p>Repülés előtt sokunk számára a legizgalmasabb kérdés, milyen géppel repülünk, és mit kapunk a fedélzeten, milyen lesz az ellátás. Ez utóbbiról elmondható, ahány légitársaság, annyi szabály, de azért az ellátásban felfedezhetők átfedések, az alapvető elvárások kielégítése. Lássuk, hol milyen ellátásra számíthatunk.<br />&nbsp;</p>

Alapvetően háromfajta légitársaságot, járatot különböztetünk meg, de ezekben a főbb kategóriákban is vannak különbségek. Van a fapados légitársaság, a charter légitársaság (vagy járat) és a hagyományos, nemzeti légitársaság.

Fapados járatok

A legtöbb fapados járaton nincs ingyenes fedélzeti ellátás, de ezeken a járatokon sem maradunk étel és ital nélkül, igaz, mindenért külön kell fizetnünk. Ha ilyen járattal utazunk, azzal is számolnunuk kell, hogy a szendvics és a kávé is pénzbe kerül. Ez a legtöbb fapadosra érvényes – easyJet, Ryanair, Wizzair, Jet2, Vueling stb. –, de vannak olyan, magukat fapadosként meghatározó légitársaságok is, amelyek fedélzetén ingyen kapunk szendvicset vagy akár meleg ételt is – ilyen pl. az AirBerlin. A német légitársaság gépein a kávé és az üdítő is ingyen van. A fapados járatokon csak turistaosztály van.

Charter járatok

A charter járatokkal a nyaralókat szállítják a célállomásra. Ezek utazási irodák által bérelt gépek, melyeken általában van némi fedélzeti ellátás és meleg italok (kávé, tea). A fedélzeti ellátás ezeken a járatokon ingyenes, az étel általában csak egy szendvics, de sok járaton meleg ételt szolgálnak fel a légiutas-kísérők. Itt is igaz, hogy minél hosszabb az út, annál biztosabb, hogy meleg ételt szolgálnak fel. Az ételek mindig a repülési időhöz igazodnak, azaz ha a gép reggel indul, akkor reggelit szolgálnak fel, délben ebédet, este vacsorát.

Nemzeti légitársaságok

A nemzeti légitársaságok gépein, a turistaosztályon mindig van ingyen kávé, tea, üdítő. A két óránál rövidebb úton valamilyen snacket szolgálnak fel – sós mogyoró, ropi, szendvics stb. –, az ennél hosszabb ideig tartó úton általában már meleg ételt. Az étel mindig annak függvénye, mikor indul a járat. Ezek a szabályok az Európán belüli járatokra érvényesek, a tengerentúli és az interkontinentális járatokon sokkal gazdagabb a fedélzeti ellátás. Ha például San Franciscóba utazunk, Amszterdami átszállással, akkor a 11 órás, Amszterdam–San Francisco szakaszon kétszer is meleg étellel jön a KLM utaskísérője, egyszer a felszállás után meleg vacsorát kínál, a leszállás előtt meleg reggelit. Közben pedig folyamatosan finomabbnál finomabb falatokkal kényeztetnek, a kínálatból a belga csokis jégkrém, az üdítők, a kávé, a tea és az alkoholos italok sem maradnak ki.

Néhány nemzeti légitársaság különösen figyel az utasokra, ezek a prémium kategóriás légitársaságok – pl. Qatar Airways, Singapore Airlines stb. –, ezek fedélzetén igazi kulináris élményben lehet része az utasnak. Finomabbnál finomabb ételek, kiváló minőségű italok várják az utasokat ezeken a járatokon, ahol a széktámlába beépített, egyéni fedélzeti szórakoztató rendszer is természetes, a hosszabb utakon sem unatkozunk, több száz film, zene, játék közül lehet választani, így gyorsan eltelik az idő.

A nemzeti légitársaságoknál természetes az üzletembereknek szánt business class és a még ennél is nagyobb luxust kínáló first class, ahol még ennél is többet, finomabbat kap az utas. De ez már egy másik cikk témája…

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?