Mire figyeljünk a pénzváltásnál?

<p>Bár már számos népszerű országban fizethetünk euróval, Európában is sok olyan ország van, ahol más a nemzeti fizetőeszköz. Be kell szereznünk a helyi valutát, de nem mindegy, milyen árfolyamon és hol váltjuk át az eurónkat. Tippek utazóknak.</p>

Számos ország valutája nálunk is kapható (pl. Magyarország, Csehország, Nagy-Britannia, USA stb.), de sok olyan népszerű célállomás van, amelynek fizetőeszköze csak a helyszínen szerezhető be.

Indulás előtt érdemes megnézni a hazai pénzváltókat, hogy milyen árfolyamon kínálják a kiszemelt valutát. Amelyik bankban, pénzváltóban nagy az árrés, vagyis ha az eladás és a vétel közötti különbség több mint két százalék, az kedvezőtlen árfolyam, ott nem érdemes váltani. Egy példával illusztrálva: kedden az euró és a magyar forint középárfolyama 311 volt, ha az árfolyam vétel/eladás ára 306/314, az még elfogadható, de az ideális a 309/3011-es ajánlat. A pénzváltóknál azt is érdemes megnézni, kell-e illetéket fizetni, mert ha igen, az tovább rontja az árfolyamot. Ha nem találunk Szlovákiában kedvező ajánlatot, akkor a célországban is válthatunk eurót, sőt, ott még kedvezőbb lehet az ár.

Ha a célországban váltunk pénzt, indulás előtt ellenőrizzük az aktuális árfolyamot, (www.xe.com), hogy tudjuk, körülbelül mennyi hazai pénzt kaphatunk az eurónkért. A helyszínen azonban mindig kerüljük az olyan pénzváltókat, amelyek turistaövezetben vannak, ezek általában pofátlanul kevés helyi pénzt adnak egy euróért. Ne váltsunk pénzt repülőtéren, vasútállomáson, a fő turistaövezetben (vár, kastély, bevásárlóutca), ezeken a helyeken nagyon ritka a kedvező árfolyam. Számos szállodában is van pénzváltó, de ezek is felejthetők, hiszen leggyakrabban lényegesen rosszabb ott az árfolyam, mint az utcai pénzváltóknál.

A legjobb, ha az utcai pénzváltókat, a bankokat vagy – néhány országban ilyen is van – a bankautomatákat választjuk. De minden esetben figyeljünk az árfolyam árrésére, hogy a két százalékot ne haladja meg, és lehetőleg minél közelebb legyen az aktuális középárfolyamhoz.

A pénzváltók előtt gyakran kedvezőbb árfolyamot kínálnak gyanús alakok, tőlük ne vegyünk helyi pénzt, mert biztos, hogy átvernek, előfordulhat az is, hogy a tizedét sem adják annak, amit a hivatalos pénzváltóban kapnánk. Ha nem akarjuk, hogy kellemetlen élménnyel, gyakorlatilag rablással induljon a vakáció, akkor az ilyen alakok közeledését határozottan utasítsuk el.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?