Ne legyen a zsebtolvajok áldozata!

<p>A helyszín a barcelonai metró. Ajtó nyílik. Beszállunk. Hirtelen nagy mozgolódásra leszünk figyelmesek, egy elmebetegnek látszó mediterrán férfi térdelve az egyik utastársunk lábát tapogatja, mintha valamit keresne. Annyira erősen tapogatja, hogy első ránézésre arra gondolunk, valószínűleg a fiúnak erős kötődési rohama lehet.</p>

Közben megpillantok egy leejtett szemüveget a földön, talán azt keresi. A háttérben hirtelen felbukkan egy másik hasonló fiú, aki az utastársunknak átadja a pénztárcát – valószínűleg kieshetett a nagy mozgolódás során. Ebben a pillanatban a két férfi leszállt a metróról, ajtók záródnak, indulunk a szálloda felé. Ekkor mindnyájunknak leesett, mi történt valójában. Egy jól megszervezett zsebtolvajlás áldozatai lettünk. Utastársunk a pénztárcába nézve már hűlt helyét találta a 450 eurónak, az iratok, okmányok azonban benne voltak, beleértve a bankkártyát is.

 

Beteges trükkök

A különös trükk egyszerű. Furcsa viselkedéssel meglepni az áldozatot, aki csak azzal az emberrel lesz elfoglalva, azaz ez esetben azzal, akinek a lábát tapogatta, szorongatta. Hirtelen azt se tudja a turista, mit tegyen, valóban egy beteg emberrel áll szemben, akinek rohama van, vagy pedig csak tényleg a leejtett szemüveget keresi. A tettestárs a háttérből figyel, közelebb jön, majd– miután mindenki a földön lévő embert figyeli – kiemeli a pénztárcát, gyorsan kiveszi belőle a készpénzt, és visszaadja a pénztárcát – mintha csak segíteni akarna. Akkor még senkinek sem jut eszébe, hogy tolvajokkal áll szemben, ők pedig azonnal lelépnek. Már az következő állomás felé tart a metró, amikor kiderül, mi is történt valójában.

A rendőrök már szinte ismerősként fogadták a történetet, hiszen naponta több tíz ilyen bejelentés érkezik, és akkor még nem beszéltünk azokról az esetekről, amelyeket – mivel kisebb összegnek kelt lába – nem jelentenek az áldozatok. Sokat nem tudnak tenni, felveszik a jegyzőkönyvet (amelyet jó esetben elismer a hazai biztosító), majd kellemes pihenést kívánnak. A nagyobb események idején, vagy a nyári csúcsszezonban pedig még inkább jellemzőek ezek az esetek.

Ilyen, és ehhez hasonló történetek természetesen nemcsak Barcelonában, más nagyvárosban is előfordulnak. A zsebtolvajok kedvenc célpontja a turista, és az egyre kifinomultabb módszereknek köszönhetően pillanatok alatt elronthatják a kirándulást. Ezért az ilyen utak során még fokozottabban ügyeljünk értékeinkre, mert nem mindenki lehet olyan „szerencsés”, hogy csak a készpénzt viszik el, az iratokat visszaadják. Külföldön ezek pótlása sok pénzbe kerül, és a kirándulás nagy része ezt követően az intézkedéssel fog eltelni. Aki nem szeretne ilyen helyzetbe kerülni, annak érdemes megfogadni az alábbi tanácsokat.

 

Mire ügyeljen?

Ha külföldre megy, akkor ne vigye az utcára az iratait, pénztárcáját. Ezeket hagyja a szállodai szobában, zárt helyen, ideális esetben a széfben (a legtöbb szálloda ingyenesen kínálja ezt a szolgáltatást). Ez vonatkozik a bankkártyákra, iratokra, okmányokra is. Csak a személyit és a biztosítási kártyát vigye magával, de ezt is egy zárt, nem feltűnő helyen. Erre az igazoltatásokkor van szükség, illetve bankkártyás fizetésnél is elkérhetik. Sokan a pénztárcában tartanak minden iratot, kártyát, fontos dokumentumot. Ezek utólagos pótlása rendkívül körülményes, ezért ne vigye magával, ha felfedezőútra indul egy városban. Úgysem lesz szüksége ezekre az iratokra, a nadrágzsebből dudorodó vastag pénztárca pedig valósággal kínálja az alkalmat, hogy zsebtolvajok áldozata legyen. Képpénzből lehetőleg csak minimális mennyiséget vigyen (20–50 euró), azt is rejtse el és legalább két helyen tartsa. A nadrág hátsó zsebében pl. 5–10 eurót, a maradék 10–40 eurót pedig táska mélyén, vagy a jobb oldali nadrágzseb melletti pici zsebben (szinte minden farmeron van ilyen zseb), vagy pedig egy zipzárral zárható helyen tartsa.

Ha magával viszi a bankkártyát, akkor ne írja sem a kártyára, sem a közelébe a PIN-kódot. Mindig legyen önnél a bank 24 órán át működő telefonszáma, hogy baj esetén azonnal le tudja tiltani a kártyát.

Mindig legyen önnél telefon, amelyen van roaming-szolgáltatás, hogy baj esetén azonnal intézkedni tudjon, a telefonban legyenek meg a legfontosabb telefonszámok, segélyhívók.

Ha magával viszi a hordozható számítógépét, előtte egy külső merevlemezre mentse el annak tartalmát. Ha már a notebooknak nyoma is veszik, a biztonsági mentésnek köszönhetően az adatok, képek, dokumentumok megmaradnak (ezeket utólag szinte lehetetlen pótolni, a nyaralási képek, a családi elektronikus albumok elvesztése pedig felbecsülhetetlen érték).

 

A zsebtolvajok módszerei

A zsebtolvajok minden esetben azokat szemelik ki, akik látványosan rendezgetnek valamit a pénztárcában, azaz biztosak lehetnek benne, hogy van a kiszemelt áldozatnál pénz, és tudják azt is, hova tette a pénztárcát. Ezzel sokkal egyszerűbb, gyorsabb a kifosztás.

Az esetek nagy részében elvonják a figyelmet (zajjal, jelenetekkel), ez idő alatt a tettestárs észrevétlen marad, senki se figyel rá, így nem gond ellopni a pénztárcát. A bűnözők elsősorban a készpénzre utaznak, azaz ha az egész pénztárca tűnik el, érdemes keresni azt a környéken, általában a közelben el szokták azt dobni. A hölgyek a kis táskában csak a legszükségesebb holmikat pakolják, semmi esetre se vigyék magukkal kártyáikat, irataikat. A libegő táskát a tolvajok lerántják, vagy elvágják s fülét, majd elszaladnak.

Mindig legyen gyanakvó, és körültekintő. Sokszor kedves kérdéssel közelítenek, esetleg kérnek valamit, és amíg tanácsot ad, elmondja, mennyi az idő, vagy reagál, addig a tettestárs hátulról, észrevétlenül elemeli a pénz(tárcá)t.

Persze, ezek a módszerek napról napra kifinomultabbak, újabb és módszerekkel lephetnek meg bennünket. Ezért – ha külföldön van – mindig legyen résen.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?