Ha nem érkezik meg a feladott poggyász...

<p>Naponta több ezer légi utas bosszankodik azon, hogy a feladott poggyásza nem érkezett meg, ha mégis, akkor a csomagon külső sérülések jelei láthatók, rosszabb esetben szinte a felismerhetetlenségig megrongálták. Mit tehet az utas, akinek elveszett a csomagja? Reménykedhet-e abban, hogy megkerül?</p>

Ha megérkezik ugyan a csomag, de megrongálták, vetessen fel jegyzőkönyvet. A panaszirodát a csomagkiadó helyiségben találja, sok helyen több is van, más-más légitársaság ügyeit intézik. A jegyzőkönyv felvétele azért fontos, mert csak ennek alapján kérheti a bőrönd megjavíttatását (ha lehet), vagy cseréjét. Ha azonnal észreveszi, hogy valami eltűnt a csomagból, ezt is jelezze. Ha csak otthon veszi észre, hogy – bár rendben megérkezik a csomag –, a reptéri alkalmazottak megdézsmálták, és eltűnt néhány holmi, esetleg nagyobb értékű tárgy, akkor ezt az érkezéstől számított 7 napon belül jelezze a légitársaság ügyfélszolgálatánál.

Ennél sokkal kellemetlenebb, ha a csomag meg sem érkezik. Ilyenkor is szükség van jegyzőkönyvre és a check-in pultnál kapott poggyászcímke ellenőrző matricájára. Miután megadta az adatokat, próbálja meg a lehető legpontosabban leírni, milyen volt a poggyász, mit tartalmazott. Egy esetleges biztosítási, kártérítési ügynél ugyanis a jegyzőkönyvet veszik alapul. A poggyász pontos jellemzése és a tartalma leírása azért is fontos, mert ha az út során véletlenül leesett a poggyászcímke, akkor szinte lehetetlen a megfelelő célállomásra szállítani a csomagot. Ezért egy nagy helyiségben várják, hogy a kallódó csomagok közül melyiket kezdték el keresni. Ha pedig – az utas által ráhelyezett – egyedi azonosító (pl. matrica, címke, festés, kis plüssállat stb.) is van rajta, akkor szinte azonnal megtalálják, és már várhatja is a futárt, aki kihozza a kallódó csomagot. A légitársaságok világrendszerben keresik az eltűnt poggyászokat, az esetek nagy részében (98-99%) épen megkerülnek az elveszettnek hitt holmik, ajándékok és maga a csomag is.

A keresést a 28. napon fejezik be, ekkor hivatalosan is eltűntnek nyilvánítják a csomagot. Ilyenkor a légitársaság köteles kártérítést fizetni, de a legtöbb esetben a biztosító is megtéríti a poggyászban levő értékek árát. Ha az utazás során átszállt valamelyik repülőtéren, akkor mindig attól a légitársaságtól kell kérni a kártérítést, amelyik gépén az utolsó szakaszon utazott, ugyanis mindig az felel a poggyászért.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?