Amit tudni kell a poggyászról

<p>A légitársaságok egyre szigorúbban kezelik a feladható poggyász szállításának szabályait, és sok közülük a legkisebb túlsúlyért is borsos árat fizettet az utassal.</p>

A hagyományos légitársaságok utasonként általában 20 kg-nyi feladható poggyászt engedélyeznek, ez benne van a jegy árában. A fapadosok többsége azonban már külön díjat számláz azoknak, akik fel szeretnék adni a csomagot. Érdemes indulás előtt áttanulmányozni a szállítási szabályokat, így elkerülheti, hogy több tíz eurót kelljen kifizetnie a check-in pultnál.

A fapadosok megjelenése előtt a repülőjegy árában benne foglaltatott egy feladható poggyász is, legfeljebb 20 kg súlyhatárig. Persze, ezt a légitársaságok nem vették ilyen szigorúan, sokszor a 25–30 kg-os csomagért sem fizettetek extra költséget. A fapadosok azonban megváltoztatták ezt a szokást, ők plusz bevételi lehetőséget láttak a feladható poggyászban, így azt úgy értelmezik, hogy extra szolgáltatás, ezért tehát az utasnak külön kell fizetnie.

Nemzeti légitársaságok

A hagyományos légitársaságok még mindig a régi szokáshoz tartják magukat, utasonként egy feladható poggyászt engedélyeznek ingyen. Ennek súlya légitársaságonként változó. Egy európai út során a súlyhatár az esetek nagy részében 20 kg, ám vannak olyan fuvarozók is, amelyek 23 kg-ot engedélyeznek. E fölött azonban „zéró toleranciát” alkalmaznak, azaz minden egyes plusz kilóért 8-20 eurót számláznak. Egy poggyász súlya nem haladhatja meg a 32 kg-t, még akkor sem, ha azért külön fizet az utas.

Egy kicsit más szabályok vonatkoznak az Amerikába induló járatokra, itt a legtöbb társaság két darab, egyenként 23 kg-os csomagot engedélyez díjmentesen. Az Ázsiába tartó gépek utasainak azonban be kell érniük egy darab csomaggal, igaz, vannak légitársaságok, amelyek itt 30 kg-os csomagot engedélyeznek. A business osztályon sokkal lazábbak a poggyászszállítás feltételei, az ezen az osztályon utazók akár 30 kg-os poggyászt is feladhatnak.

Fapadosok

A fapados légitársaságok már csak plusz díj kifizetése után engedélyezik a feladható csomagot. A súly változó. Az ír Ryanair például csak 15 kg-ot engedélyez (30-50 euróért), míg az angol easyJet 20 kg-os csomagot enged a csomagtérbe, 20-40 euróért. A Wizzair csomagjai drágábbak is lehetnek, igaz, ott 32 kg-os a súlyhatár.

Charter légitársaságok

A nyaralókat szállító társaságok utasainak sem ár résen lenni, mert előfordulhat, hogy egy kéthetes tengerparti üdülésre is csak 15 kg-nyi poggyász szállítását tartalmazza a jegy. Így aki 20 kg-s vagy még ennél is nehezebb csomaggal indulna, akkor akár tíz eurót is fizethet minden egyes kilóért. A pontos szabályokról az utazási irodában adnak tájékoztatást, de érdemes ellátogatni a a légitársaság oldalára is.

Összességében elmondható, hogy ahány légitársaság, annyi poggyászszabály. Így mielőtt bepakol, látogasson el az fuvarozó oldalára, és alaposan tanulmányozza át a szállítás árát és feltételeit, nehogy plusz több tíz eurót fizettessenek önnel indulás előtt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?