Miért éppen Tunézia?

<p>Még nem döntötte el, hol szeretne idén nyaralni? Szép tengerpartot, hangulatos hoteleket, all inclusive szolgáltatásokat, vendégszerető helyieket keres? Akkor önnek az egyik legjobb választás Tunézia.</p>

De Tunézia ennél sokkal többet is kínál, így aki itt nyaral, annak a pihenésen kívül számos kulturális élményben is része lehet.

Miért éppen Tunézia?

 

Még nem döntötte el, hol szeretne idén nyaralni? Szép tengerpartot, hangulatos hoteleket, all inclusive szolgáltatásokat, vendégszerető helyieket keres? Akkor önnek az egyik legjobb választás Tunézia.

De Tunézia ennél sokkal többet is kínál, így aki itt nyaral, annak a pihenésen kívül számos kulturális élményben is része lehet.

A magyarországi Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal (ONTT) és a magyarországi Sun & Fun Holidays utazási iroda szervezésében Tunéziában jártunk, hogy összeszedjük azokat az információkat, amit az utasoknak érdemes tudni az országról, illetve azt is elmondjuk, miért érdemes ide utazni.

Milyen szállást válasszunk?

Az utazási irodák szinte minden igényt kielégítő szálláskínálattal várják a Tunéziába utazni vágyókat. Az ajánlatok között vannak háromcsillagos szállodák – ez főleg azoknak lehet jó választás, akik megelégszenek a középkategóriával –, vannak négycsillagos hotelek is az igényesebbeknek, de a luxust szeretők sem maradnak ajánlatok nélkül, nekik a legjobb választás valamelyik ötcsillagos hotel. Szinte minden szállodában all inclusive az ellátás, és sok olyan hotel is van, ahol magyar nyelvű animációs programmal is várják a vendégeket – gyerekeket és felnőtteket egyaránt. Sőt, olyan hotelek is vannak, amelyek egy egész aquaparkot is üzemeltetnek, és ezért már fizetni sem kell. Érdemes átböngészni a kínálatot. Az utazási irodák elsősorban az alábbi városokba szerveznek tengerparti nyaralást: Hamammet, Monastir, Sousse, Mahdia és Djerba.

Fakultatív programok Tunéziában

Ha a kontinentális tengerpartok egyikén nyaral, akkor az egyik legnépszerűbb, szinte kötelező program a kétnapos sivatagi túra. Teveháton bebarangolni a sivatagba, és ott megvárni a napfelkeltét – egy életre szóló élmény. A Szahara- túrán résztvevők az út során megtekinthetik a világ harmadik legnagyobb amfiteátrumát, dzsipezhetnek a sivatagban, betérnek egy igazi berber barlanglakásba, megkóstolhatják a helyszínen sütött berber kenyeret, megnézhetik azt a helyszínt is, ahol a népszerű Csillagok háborúja című filmet forgatták, de ugyanezen a helyszínen vették fel az Angol beteg című filmet is. És ez még mindig csak egy rövid ízelítő a gazdag programból – aki részt vesz ezen a kiránduláson, az szinte biztos, hogy mindig kellemes emlékek közepette gondol rá. De Tunéziában nemcsak a Szahara-túra a kihagyhatatlan kirándulás, hanem a főváros és környéke meglátogatása is, mely során megnézhetik az ókori Karthágó romvárosát, a város felett lévő csodás részt, a kék-fehér színben pompázó Sidi Bou Said-ot, és a nap végén még a helyi bazárba is betérhetnek, hogy itt próbára tegyék alkudozási képességeiket.

Vízipipa Tunéziában

Ha már Tunéziában jár, akkor szinte bűn kihagyni egy vízipipa elpöfékelését. Ezeket úgynevezett mór kávézókban kínálják, a legfinomabb az almás dohánnyal töltött pipa. S hogy még autentikusabb legyen az élmény, a pipa mellé rendeljen egy finom kávét, vagy egy teát. Ideális program lehet egy ilyen kávézós, pipázós kikapcsolódás, akár a szállodában, de a legjobb mégis a városban, a helyiekkel együtt pipázni. Ha megszerette a pipa ízét, akkor vásárolhat is magának egy ilyen szerkezetet, de érdemesebb ezt itthon beszerezni, mert meglepő módon olcsóbb, és nem kell tartani attól, hogy az út során eltörik az üveg.

Alkudozás Tunéziában

Tunézia is azon országok sorát gyarapítja, ahol nemcsak érdemes, de szinte kötelező az alkudozás. Erre a legjobb lehetőség az úgynevezett medinákban, a városok piacain, bazárjaiban van, a nagyobb üzletekben fi x árakkal dolgoznak. Ha ügyesen csinálja, akkor az eredetileg kínált ár negyedéért is elviheti a kínált terméket, de alkudozás előtt mindenképpen érdemes megkérdezni az utazási iroda telepített képviselőjétől, mely terméknek megközelítőleg milyen az értéke. A helyi árus által kínált első árat sem szabad felezni, mindig annak a felét kell ajánlani kezdő árként, amennyit adna a kiszemelt áruért. Elképzelhető, hogy az árus ideges jelenetet csap, sőt, akár a családi fotók is megjelenhetnek, mondván, hogy ne vicceljen vele, hiszen neki el kell tartani a családot, de ez ne tántorítsa el határozottságától, ez csak a műsor része. Úgysem adja el az árut, ha neki nem éri meg.

Borravaló

Tunéziában is elvárják a borravalót, azaz a baksist. Ezt a szállodai személyzet is nagyra értékeli, ha például az első napokban hagy pénzt a takarítóknak, akkor biztos lehet benne, hogy megkülönböztetett figyelemben lesz része. De az éttermekben, kávézókban is érdemes felfelé kerekíteni.

A helyi konyha

A tunéziai konyha nagyon sokszínű, de ami szinte minden ételben megtalálható, az a sok fűszer, és sok a csípős mellékíz is. Sok zöldséget, halat, gyümölcsöt fogyasztanak. A szállodákban természetesen elsősorban európai ételeket szolgálnak fel, de sok hotelben helyi ételeket is felszolgálnak a vendégeknek. Érdemes megkóstolni néhány helyi ételt, mint például leveles tésztába csavart zöldségeket hússal (brik), az eredeti tunéziai kuszkuszt, vagy a finom gyümölcsös desszerteket.

Taxizás Tunéziában

Ha úgy dönt, a szállodából elutazik egy közeli helyre, városba, akkor a legjobb megoldás egy taxi. De még mielőtt beülne az autóba, mindenképpen egyezzen meg a sofőrrel a végső árban. Az árak egyébként kedvezőek. A vállalkozó kedvű utasok kipróbálhatják a helyi tömegtaxit is, amit itt louage-nek hívnak. Ezek előre meghatározott útvonalon járnak, és elég csak leinteni, és már indulhat is a kiszemelt helyre. A pontos útvonal általában a louage oldalán olvasható.

Irány Tunézia!

Összefoglalva elmondható, hogy az afrikai ország továbbra is az egyik legolcsóbb célállomás, jó minőségű szolgáltatásokkal, remek szállodákkal, mosolygós helyiekkel – azaz Tunézia ideális célpont lehet azoknak, akik olcsón szeretnének jó minőségű nyaralást.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?