A hős egri várkapitány családi ékszereit állították ki Tőketerebesen

Tőketerebes
Tőketerebes |

A tőketerebesi kastély látogatói péntektől a Dobó István családjának ékszerdoboza címmel megnyílt tárlat keretében ritka reneszánsz ékszereket tekinthetnek meg. A kiállított ékszerek közelebb hozzák báró Dobó István, az egri várat 1552-ben megvédő hős várkapitány személyiségét is.

 

A kiállítás a Dél-Zemplén központjában levő Múzeum és Kulturális Központ két helyiségében tekinthető meg. Az egyik egy szimbolikus ékszerdobozként szolgál, amelyben azok az ékszerek kerültek kiállításra, amelyek Dobó István családi kriptájának feltárása során kerültek elő a dobóruszkai Szent Kereszt Felmagasztalása templomban. A látogatók megismerhetik az egri hős és felesége, lekcsei Sulyok Sára közötti szerelemnek a törökellenes harcok hátterében zajló történetét is.

 

Galéria

Jakub Šnajder, történész és a kiállítás kurátora a TASR hírügynökségnek elmondta: „A tárlatot a klasszikus múzeumi elemeknek a modern technikával való kombinálása teszi érdekessé. Több interaktív monitoron válik hozzáférhetőbbé a szerelem története és az ékszerek.” A történész szerint az ékszerek kulturális szempontból is nagyon értékesek, mivel a nemesi szokás az volt, hogy az ilyen tárgyakat haláluk után főképpen az egyházra hagyományozták, hogy később liturgikus tárgyak készüljenek belőlük.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?