Sok fiatal sofőr ül volán mögé ittasan

Sok fiatal sofőr ül volán mögé ittasan
Pozsony |

A leggyakrabban a 18 és 29 év közötti sofőrök ülnek részegen volán mögé, épp ők tették ki a részegen balesetet okozó gépjárművezetők 38 százalékát, a legnagyobb kockázat az utakon a hétvégén van – derül ki az Országos Rendőr-főkapitányság baleseti statisztikáiból.

 

„Az elmúlt három évben, 2015-től 2017-ig több mutató növekedett. Évente körülbelül százezerrel emelkedik a gépkocsik száma, 50 ezerrel a jogosítvánnyal rendelkező személyek száma. Mindez hatással van a gépjárművezetők baleseti statisztikáira” – mondta tegnapi sajtótájékoztatóján a közlekedés-rendészet vezetője, Ľuboš Rumanovský.

Kockázatos hétvége

Évente átlagban 3 százalékkal emelkedik a részegek okozta közúti balesetek száma, ezen esetek 42 százaléka a hétvégén történik, éjfél és reggel nyolc óra között. „A részeg vezetésnek mindig egy közös nevezője van: az indokolatlan bátorság. A részeg sofőr képtelen felmérni képességeit, sokkal kockázatosabban vezet, bár neki meggyőződése, hogy minden a legnagyobb rendben van és biztonságosan vezeti gépkocsiját” – mondta Milan Troška, a közlekedésügyi tárca közlekedésbiztonsági osztályának (BECEP) vezetője.

Ittas állapotban a sofőr nem érzékeli a sebességet, nem tudja megítélni, milyen messze van a gépkocsi az egyes tárgyaktól, így értelemszerűen fékezni sem tud időben.

A 70 km/h sebességgel haladó gépkocsi egy másodperc alatt 25 métert tesz meg. Ha az alkohol hatására lelassul a reakcióképesség, az autó előtti 25 méteres útszakaszon lévő emberek életveszélybe kerülnek.

 

Az alkoholfogyasztás szempontjából az év legkockázatosabb napja a húsvét, amikor az összes közúti baleset 23 százalékát okozzák ittas sofőrök, éves szinten ez az szám 14 százalék körül mozog átlagban. A rendőrség szerint a közlekedésbiztonsági akcióknak köszönhetően idén húsvétkor 28 százalékkal csökkent az ittas sofőrök okozta balesetek száma; a nyári könnyűzenei fesztiválokon pedig 64 százalékkal. Rumanovský szerint már az is siker, hogy húsvétkor a rendőrök 1854 sofőrt ellenőriztek és csak nyolc esetében volt pozitív az alkoholteszt, a fesztiválokon ellenőrzött 613 fiatal sofőrből tizenhét ült ittasan volán mögé.

Eltérő lebomlás

Az alkohol mindenki szervezetében más gyorsasággal bomlik le. Az alkohol a vérben háromnegyed órával a fogyasztás után éri el a maximális szintet, ezután már csökken a mennyisége. Átlagosan 0,1 promille alkohol bomlik le egy óra alatt, kilogrammonként, a nőknél valamivel kevesebb. Viszont itt is érvényes az aranyszabály, mely szerint a rendszeres alkoholfogyasztáshoz szokott embereknél gyorsabb a lebomlás, akár több mint 0,2 promille is egy óra alatt. Ebből a szempontból mindegy, hogy az illető alszik vagy sportol. A feketekávé vagy magas zsírtartalmú ételek sem gyorsítják az alkohol lebontását.

Hasonlítsunk össze két férfit, mindegyikük öt tízfokos sört ivott meg – az egyik 70 kilós, a másik 120. Míg az utóbbi szervezetéből csaknem öt és fél óra alatt bomlik le az alkohol, a 70 kilósnak ugyanekkora mennyiség feldolgozásához több mint kilenc órára lesz szüksége.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?