Vakon, de megszállottan

Orbán Viktor

Egyre személyközpontúbb a politika: nem a pártoknak vannak emberei, hanem személyeknek pártja. Eszme, ideológia mellékes. Egyesek már saját magukról nevezik el a pártjukat. A politikai karaktergyilkosság mindennapos a személyeskedés harcmezején. És csak annyi derül ki ezekből a csatákból, hogy ki kinek a szoknyája mögé bújik.

 

Magukról az érdemi politikai döntésekről alig esik szó, a migráción kívül lassan nincs más a politikában, közbeszédben, még felületesen sem. Oktatás, egészségügy? Vállalkozói közeg, adóterhek optimalizálása, önkormányzati hatáskörök?

Nemcsak Magyarországon és Szlovákiában zajlik ez, globális jelenségről van szó. Ha ránézünk a hírekre, személyes viták jönnek szembe. Ott az amerikai főbírójelölt, Brett Kavanaugh, akit először csak konzervatív nézetei miatt támadtak a demokraták – ez mondjuk nem meglepő –, de most már arról szól az ügy, hogy még diákként valóban zaklatott-e egy lányt, aki most előállt megvédeni magát. Ez alapján dől el, mit gondol Kavanaugh alkalmasságáról a szenátus.

Hans-Georg Maassen a német alkotmányvédelmi hivatal (BfV) főnöke – volt. Pár napja leváltották, miután félreérthető megjegyzést tett a neonácik chemnitzi erőszakos tüntetéséről. Igazából arról beszélt, hogy videófelvételeket gyakran hamisítanak manapság, és a hamis videók terjesztése is veszélyes – de nem erre figyeltek, hanem arra, hogy ezzel vajon szembefordult-e Angela Merkel kancellárral, kit akart megcáfolni, ki nyilatkozott hozzá hasonlóan (teljesen más megfontolásból). Nyilván a szélsőjobb szimpatizánsai is azt mondták, hogy nem fajult zavargásokig a chemnitzi tüntetés, mások szerint igen, de ezt nem néhány videó dönti el, hanem a rendvédelmi szervek. Legalábbis régen így lett volna, ma ebből egy hihetetlenül személyeskedő vita és koalíciós válság kerekedett. És persze Chemnitz helyett Maassen személyéről vitáznak.

 

Kapcsolódó cikkünk

Említhetjük Stormy Danielst, Donald Trump találkáját a pornószínésznővel, vagy az amerikai elnök környezetében a többi jómadarat, akik már fennakadtak a vizsgálóügyész, Robert Mueller hálóján. Mindegyikük megér egy misét, az amerikai sajtó nem is sajnálja tőlük a papírt, olyan részletekig megy el, hogy egyesek milyen szarvasbőr kabátot vettek a feltehetőleg orosz korrupciós pénzből. A pornósztár pedig már a legapróbb részleteket idézi fel a Trumppal töltött estéről. De arról nem beszélünk, hogy mennyi metán kerül Trump döntései miatt a légkörbe, és hogy ebbe minden komoly klímakutató szerint simán belepusztulhat az ökoszisztémánk már az évszázad végére.

Tájainkon sincs másképp, például a Sargentini-jelentés Orbánról szól és kész, a magyar kormány értelmezése szerint pedig ők „Sorossal” küzdenek, értelmes párbeszéd a felhozott pontok egyikéről-másikáról viszont véletlenül sincs.

Ahogy Szlovákiában Kaliňák személyéről beszélünk, de arról nem, hogy mekkora lehet az alvilág és a politikai elit átfedése, hogyan lehet Putyin motoros bandájától a vietnámi férfi kormánygépen való elrablásán át az olasz maffiával való közös uniós lopásig egy rendszert kiépíteni és fenntartani.

Ha nem jut idő, hely, figyelem a valódi problémáinkra, akkor azok egyszerűen nem lesznek megoldva. A klímaváltozás, az alvilági befolyásolás, a rendszerszintű korrupció, a külföldről jövő befolyásolási kísérletek és propaganda pedig már egyenesen egzisztenciális kihívások.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?