A volt ügyvéd kitálalt Trump orosz üzleteiről

Michael Cohen
Washington |

Amerikai sajtóértesülések szerint Michael Cohen, Donald Trump elnök volt személyes ügyvédje az elmúlt hetekben többször is találkozott a Trump kampánycsapatának munkatársai és oroszok közötti esetleges összejátszást vizsgáló, Robert Mueller vezette bizottság munkatársaival.

 

Cohen az ABC televízió és a The Wall Street Journal című lap meg nem nevezett forrásokra hivatkozó információi szerint Trumpról és az elnök oroszországi üzleti ügyeiről beszélt a bizottságnak.

Az elnök - cáfolva az oroszokkal történt állítólagos összejátszást - a Mueller-vizsgálatot többször is "boszorkányüldözésnek" minősítette, és még tavaly, a The New York Times című lapnak adott interjújában kijelentette, hogy amennyiben a bizottság az üzleti ügyeit vizsgálná, azzal átlépne egy határt.

Lanny Davis, Cohen ügyvédje korábban közölte, hogy ügyfele készen áll az együttműködésre a Mueller-bizottsággal, de azt nem, hogy sor kerül-e meghallgatásokra. Davis kérésre sem kívánta kommentálni a sajtóértesüléseket csütörtök este.

 

Michael Cohen ellen egy manhattani szövetégi bíróságon nyolc rendbeli bűncselekményben, köztük a kampányfinanszírozási törvény megsértéséért emeltek vádat. Az ügyvéd, aki több mint egy évtizeden keresztül volt Trump legbizalmasabb ügyeinek egyik intézője, a bíróságon bűnösnek vallotta magát mind a nyolc vádpontban, és elismerte a kampányfinanszírozási törvény megsértését is. Azt vallotta: Donald Trump utasította őt arra a 2016-os elnökválasztási kampány idején, hogy vásárolja meg két olyan nő hallgatását, aki azt állította, hogy egy évtizeddel korábban viszonya volt az akkor még üzletember Trumppal.

Michael Cohen perére még nem került sor, de miután bűnösnek vallotta magát és együttműködést ígért mind a bírósággal, mind a Mueller-bizottsággal, ügyvédjei - sajtónyilatkozataik szerint - arra számítanak, hogy enyhébb büntetési tételt szabnak ki rá.

A Mueller-bizottság - amerikai lapértesülések szerint - Cohen azon erőfeszítéseit vizsgálja behatóan, miszerint a volt ügyvéd a 2016-os választási kampány idején akart tető alá hozni egy megállapodást egy Moszkvában felépítendő Trump-toronyról. Az üzleti tárgyalások részleteit tartalmazó e-maileket Cohen 2017 augusztusában átadta a képviselőház hírszerzési bizottságának.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?