Lucia Žitňanská otthagyja a Hidat

Lucia Žitňanská

Lucia Žitňanská volt igazságügy-miniszter és parlamenti képviselő kilép a Híd pártból, illetve a párt frakciójából is. Ezt maga Žitňanská is megerősítette a TASR hírügynökségnek csütörtökön.

 

Már a nyári szünidő előtt bejelentettem, hogy egyelőre nem fogom jelöltetni magamat semmilyen választott pozícióra, és nem indulok a soron következő parlamenti választásokon sem. Mostanra azonban okafogyottá vált az is, hogy továbbra is fenntartsam a jelenlegi kormánykoalícióval a tisztán formális kapcsolatot, ezért úgy döntöttem, kilépek a Híd frakciójából és a Híd pártból” – írta Žitňanská a közösségi hálón.
 

Hozzátette: Peter Pellegrini kormányának féléves működése alatt egyik probléma megoldása terén sem történt olyan előrelépés, amely a nyilvánosságot, vagy őt magát kielégítené. A megoldásra váró problémák között a Kuciak-gyilkosság kivizsgálását, a rendőrség és a belügyminisztérium megbízhatóságát, a rendőrséget felügyelő szerv függetlenségét, valamint a telekbotrányok miatti felelősségre vonást említette. Szerinte ezeket a kormány inkább elbagatellizálja, és fenntartja a status quo-t. Ezzel kapcsolatban Tibor Gašpar és Róbert Krajmer leszerződtetését hozta fel a Belügyminisztériumnál, de megemlítette a tárca kitérő válaszait és ködösítését a vietnámi vállalkozó elrablásának kivizsgálásával összefüggésben, illetve a média elleni verbális támadásokat is. Žitňanská szerint ráadásul érzékelhető az elhajlás az egyértelmű Európa- és NATO-barát orientációtól, mely leginkább az egyik koalíciós partner esetében szembetűnő.
 

„Első látásra úgy tűnhet, hogy ezek az események nem függenek össze, együtt azonban olyan képet alkotnak, amely azt tükrözi, hogy ez a kormány nem tartja prioritásának a jogállamiságot. Nekem ugyanakkor meggyőződésem, hogy az elmélyülő bizalmi válságra való tekintettel prioritásként kellene kezelnie azt” – tette hozzá az exminiszter.

„Az együttműködés nehéz minden koalícióban, és különösképpen az ilyen, ideológiailag sokszínű koalícióban. Ennek az együttműködésnek megvannak az írott és íratlan szabályai. Az utóbbi időben a párt, a frakció és Lucia Žitňanská nézetei ez utóbbiakról egyre inkább eltávolodtak. Lépését ennek az állapotnak a természetes kicsúcsosodásaként kezeljük. A döntését tiszteletben tartjuk, és egyben megköszönjük az együttműködést” – áll a párt reakciójában.

Tibor Bastrnák frakcióvezető nem akarta kommentálni Žitňanská távozását. „Elfogadom. A közeljövő valószínűleg megmutatja, miért történt így” – mondta a TASR-nek.

Žitňanská távozásának lehetősége már azután felmerült, hogy kilépett a kormányból. Robert Fico kormányát idén váltotta fel Peter Pellegrini (mindketten Smer-SD) kabinetje. Ebben Žitňanská már nem vállalta az igazságügy-miniszteri funkciót, a helyét Gál Gábor (Híd) vette át. Előbbi már ekkor arról beszélt, hogy fokozatosan ki fog vonulni a politikából.

Žitňanská 2014-ben lépett be a Híd pártba. Előtte évekig az SDKÚ-DS tagja volt. Háromszor állt az igazságügyi tárca élén. A pártból és a frakcióból való távozását követően a Most-Hídnak 13 képviselője marad a parlamentben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?