Szeptember végéig lehet biztosítót váltani

*
Pozsony |

Évente több tízezren váltanak egészségbiztosítót Szlovákiában. Meddig és hogyan lehet ezt megtenni? Le kell adni a régi biztosítási kártyát? Összeállításunkban a biztosítócserével kapcsolatban szolgálunk útmutatóval.

A szabad egészségbiztosító-váltás a betegek, a polgárok, a biztosítottak alapvető jogai közé tartozik. Aki elégedetlen a biztosítójával, évente egyszer másikra cserélheti. Aki 2019. január 1-jétől egy másik biztosító ügyfelévé szeretne válni, a cserét 2018. szeptember 30-áig kell kérnie. Törvényből kifolyólag minden természetes személynek, aki Szlovákiában állandó lakhellyel rendelkezik, a születésétől fogva egészen a haláláig rendelkeznie kell egészségbiztosítással. Elméletileg nem fordulhat elő, hogy valakinek hetekig, hónapokig ne legyen biztosítása. Amikor egy baba megszületik, pár napon belül be kell jelenteni valamelyik egészségbiztosítóba. Persze előfordulhat, hogy a szülők objektív okokból nem tudnak azonnal mindent elintézni, ezért egy rövid ideig a csecsemő az édesanyja biztosítását „használhatja” – az ő biztosítási kártyáját mutatják fel, ha orvosi ellátásra van szüksége, az első „gyógyszer”, az újszülötteknek előírt K- és D-vitamin is így szerezhető be.

Később azonban az édesanya kártyáját már nem fogadják el, a gyereknek sajátra van szüksége – mindenki ezzel igazolja, hogy szerződésben áll valamelyik biztosítóval, a kártyát ezért kell felmutatni az orvosnál, a gyógyszertárakban, kórházakban stb. Csak annak a személynek nem kell kötelezően biztosítást létesítenie, akinek ugyan itt van az állandó lakhelye, de külföldön dolgozik, és ott kötött biztosítást.

Három biztosító

Szlovákiában három egészségbiztosító működik: az állami tulajdonban lévő Általános  Egészségbiztosító (VšZP) és két magánkézben lévő intézmény: a Dôvera és az Union. A cserét indítványozó kérvényt egyszerre csak egy biztosítóban lehet benyújtani. A biztosító december 15-éig köteles megerősíteni a kérvény elfogadását, és a kérvény elfogadásától számított 5 napon belül bizonyíthatóan kézbesítenie kell az új ügyfélnek a biztosítási kártyát, mely 2019. január 1-jétől lesz érvényes.

Személyire váltanak

Fontos változás, hogy azoknak, akik elektronikus csippel ellátott személyi igazolvánnyal rendelkeznek, már nem bocsátanak ki egészségügyi kártyát. A hatályos vonatkozó törvény értelmében ugyanis a biztosítók 2018 júliusától már nem állítanak ki hagyományos biztosítási kártyát azoknak az ügyfeleiknek, akik eID-kártyával, azaz elektronikus csippel ellátott személyi igazolvánnyal rendelkeznek. Az eID-kártyák fokozatosan teljesen felváltják majd a hagyományos biztosítási kártyákat. Akinek jelenleg még van ilyen hagyományos kártyája, s már van eID-je is, a kártyán lévő dátumig azt használhatja, ám ha a hagyományos biztosítási kártyával történik valami (elveszik, ellopják, megrongálódik, módosítani kell rajta az adatokat, illetve a külföldről való hazatérés után ismét bejelentkezik valaki a biztosítóba), újat már nem tud intézni, utána az orvosnál vagy a gyógyszertárban csak az eID-t vagy az európai biztosítási kártyát tudja majd használni. Azoknak az ügyfeleknek azonban, akik még régi típusú személyi igazolvánnyal rendelkeznek, továbbra is adnak hagyományos biztosítási kártyát. Európai biztosítási kártyát pedig mindenki intézhet magának – függetlenül attól, hogy rendelkezik-e vagy sem eID-vel.

A kérvény benyújtása

A kitöltött kérvényt az új biztosítóba kell eljuttatni. Elviheti személyesen, postázhatja, telefonon és e-mailben egyaránt bejelentkezhet. A régi biztosítóból nem kell kijelentkezni, a régi kártyát sem kell visszaadni. Ha az ügyfél meggondolja magát, s mégis a régi biztosítójában akar maradni, szeptember végéig különösebb indoklás nélkül utólag visszavonhatja a kérelmét. Az átjelentkezési szándék visszavonását írásban kell közölni az új biztosítóval. Ha olyasmi fordulna elő, hogy valakit a tudta nélkül egy másik személy átjelent egy új biztosítóba, az új biztosítóhoz beadvánnyal fordulhat, és kérheti a csere semmissé nyilvánítását. Amennyiben az új biztosító ennek a kérésnek nem tesz eleget, panaszt emelhet az Egészségügyi Felügyeleti Hivatalnál (ÚDZS), mely az ügyet kivizsgálja.

Alapvető kötelességek

A kérvény kitöltésekor alaposan ellenőrizni kell az adatokat. Ha a kötelező adatokat rosszul vagy hiányosan adja meg, a kérvény nem felel meg a követelményeknek, és az új biztosító elutasítja, akkor a régi intézmény ügyfele marad. A kérvényhez mellékelni kell a személyazonossági igazolvány, gyermekek esetében a születési anyakönyvi kivonat és a szülő személyazonossági igazolványának a fénymásolatát. Az ügyfelek legfontosabb kötelessége legkésőbb január 8-áig értesíteni a munkaadót az esetleges biztosítócseréről. Aki ezt elmulasztja, azt akár 331 euróra is büntethetik. Ez azért fontos, hogy a munkaadó a megfelelő biztosítóba fizethesse be a járulékokat. Az önálló kereső tevékenységet folytató személyeknek sem szabad elfeledkeznük arról, hogy ha 2019. január 1-jétől biztosítót váltanak, akkor legkésőbb 2019. január 8-áig az új biztosítóban jelezniük kell az egészségbiztosítási járulék, vagyis a havi előleg összegét, melyet még a régi biztosító állapított meg.

A cseréről a kezelőorvost is illik tájékoztatni. Ebben az esetben a hatályos törvény ugyan nem ír elő semmilyen határidőt, és büntetés sem fenyeget, az Egészségügyi Felügyeleti Hivatal azonban azt tanácsolja, az orvosnak is érdemes minél hamarabb szólni, hogy az egyes műveletek, kezelések árát a megfelelő biztosítónak számlázhassa ki.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?