Az EP-delegációt nyugtalanítja, hogy Kaliňák neve szinte minden kétes ügy kapcsán felmerült

Pellegrini találkozott a delegáció tagjaival
Pozsony |

Az Európa Parlament képviselőit a szlovákiai útjuk során nyugtalanította, hogy Robert Kaliňák (Smer-SD) volt belügyminiszter neve említésre került a vietnámi polgár elrablásának, illetve az Éjjeli Farkasok motoros bandának az ügyében is. Továbbá az sem tetszett nekik, hogy az olyan emberek, akik a közvélemény nyomására lemondtak a pozícióikról, később más fontos funkciókat töltenek be. Ezt Sophie in 't Veld, a delegáció vezetője jelentette ki a keddi sajtótájékoztatóján.

A delegáció tagjai úgy látják, hogy Peter Pellegrini (Smer-SD) és kormánya tényleg elszántan nekiállt a változtatások megvalósításának, de úgy tűnik, hogy nem képesek lezárni a múltat. „Olyan embereket látunk, akik lemondtak, vagy akiket leváltottak, aztán néhány hónap elteltével ugyanazokat az embereket látjuk, csak más funkciókban. Úgy gondolom, hogy ez nem egy sikeres gyakorlat” – közölte in ’t Veld. Szerinte szükség van a korrupció elleni harc tényleges felvállalására. Mint elmondta, ez nemcsak az új törvények elfogadásáról, hanem a politikai kultúráról is szól.

A képviselők hangsúlyozták az újságíró-gyilkosság kivizsgálásának a fontosságát is.

„Úgy látom, nagy az akarat a gyilkosság gyors és megfelelő kivizsgálására” – jelentette ki in ’t Veld.

Az öt képviselő a szlovákiai látogatása során találkozott Andrej Kiska államfővel, Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfővel, Denisa Saková (Smer-SD) belügyminiszterrel, Gál Gábor (Most-Híd) igazságügyi miniszterrel, ezenkívül pedig ügyészekkel, rendőrökkel, az Europol képviselőivel, újságírókkal és több civil szervezettel is. A delegáció ezelőtt márciusban, Ján Kuciak újságíró és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolása után tett látogatást az országban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?