Kim Dzsong Un a dél-koreai elnökkel találkozik

Korea-csúcs
Phenjan/Szöul |

Megérkezett kedden Phenjanba Mun Dzse In dél-koreai elnök, a Szunan nemzetközi repülőtéren Kim Dzsong Un észak-koreai vezető fogadta. Dél-koreai elnök tizenegy éve nem látogatott a kommunista ország fővárosába.

 

A dél-koreai elnök fogadására a katonai tiszteletadás mellett több ezer észak-koreai állampolgár gyűlt egybe a repülőtéren, virágokat, észak-koreai, illetve újraegyesítési - fehér háttér előtt kék Koreai-félszigetet ábrázoló - zászlókat lengetve. Mun és Kim is felesége társaságában vett részt az eseményen.

Ez Mun és Kim harmadik találkozója, az első kettő április 27-én, illetve május 25-én volt Panmindzson határfaluban, a két országot elválasztó demilitarizált övezetben.

A mostani háromnapos csúcstalálkozó középpontjában a kommunista rezsim atomfegyverprogramjának leállítása, valamint a fegyverszünettel véget ért 1950-53-as koreai háború békemegállapodással történő lezárása szerepel.

 

Kapcsolódó cikkünk

A dél-koreai elnök, aki közvetítőként lépett fel Washington és Phenjan között a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítéséről folytatott - jelenleg holtpontra jutott - tárgyalásokon, indulását megelőzően kijelentette: egyebek mellett a "visszafordíthatatlan, állandó békéért" fog síkra szállni négyszemközti megbeszélésein Kimmel.

"A csúcs nagy jelentőséggel bírna, amennyiben az amerikai-észak-koreai párbeszéd újraélesztéséhez vezetne" - jelentette ki a dél-koreai államfő, miközben a két Korea közötti gyakori találkozók fontosságára hívta fel a figyelmet. A dél-koreai elnök kabinetfőnöke ugyanakkor igyekezett csillapítani a csúcshoz fűzött elvárásokat, mondván, kevés az esély arra, hogy nagy áttörés történjen a nukleáris diplomácia kérdésében.

Munt útjára mintegy 150 fős delegáció kísérte el, amelynek soraiban üzletemberek, közéleti személyiségek és sportolók is vannak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?