A szlovák és a cseh kormányfő hatékonyabban működne együtt a fegyverkezés terén

Pellegrini-Babiš
Kassa |

A Szlovák és a Cseh Köztársaságnak a jövőben hatékonyabban együtt kellene működnie a fegyverkezés és a másik ország hadi ipara által gyártott termékek hasznosítása terén. Erről hétfőn számolt be Peter Pellegrini szlovák és Andrej Babiš cseh miniszterelnök kassai találkozójukat követően. A kérdésre a két ország védelmi minisztereinek társaságában a brünni gépipari vásáron térnek vissza.

 

Pellegrini a témával összefüggésben rámutatott: az elkövetkező években több milliárd eurót fognak fordítani a két hadsereg korszerűsítésére. Szerinte ebből a pénzből elsősorban a hazai ipart kellene támogatni, akár a szlovákot, akár a csehet. Egyszersmind kilátásba helyezte a hadiipari termékek kereskedelmének kiszélesítését a visegrádi négyek (V4) minden országa között.

Babiš hozzátette: október 1-jén újra tárgyalni fog szlovák kollégájával a kérdésről a brünni gépipari vásáron. A találkozón a tervek szerint részt vesznek a két ország védelmi miniszterei, valamint a két hadsereg vezérkarának tagjai is. A hadászati együttműködést az egyik legfontosabb területnek nevezte, amelyen keresztül fellendülhet a kölcsönös kereskedelem. Babiš megemlítette, hogy míg Csehországban harckocsikat gyártanak, addig Szlovákia a „Zuzana” típusú tüzérségi ütegeket tudja felkínálni.

 

A hétfői találkozón a szerdára és csütörtökre (9. 19-20.) tervezett, salzburgi informális EU-csúcs várható témái is szóba kerültek. Mindkét ország képviselője megerősítette az európai költségvetés és a migráció kérdésében elfoglalt, azonos álláspontot. Pellegrini ezzel kapcsolatban elmondta: partnerével megegyeztek, hogy világosan elutasítják a regionális különbségek enyhítését célzó kohéziós politika redukálását. Babiš a Frontex Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség megerősítését bírálta. Úgy véli, ehelyett Spanyolország, Olaszország, Görögország és Málta nemzeti határőrségeinek pozícióját kellene erősíteni. 

Pellegrini reagált Marjan Sarec szlovén kormányfő kijelentéseire is, aki a sajtóban megjelent információk szerint kritizálta a V4-ek migrációs politikáját. A szlovák kormányfő szerint az újonnan megválasztott miniszterelnök elhamarkodott nyilatkozatot tett, amellyel csupán a nemzetközi porondon akart láthatóvá válni. „Minden miniszterelnök arról beszéljen, mit akar tenni a saját országában, és tartózkodjon más ország megítélésétől, mert azt nem illik. Ha kölcsönös problémáink vannak, négyszemközt is megbeszélhetjük azokat a kétoldalú találkozókon” – szögezte le Pellegrini.

A hatodik közös szlovák-cseh kormányülésre a kassai városháza történelmi épületében került sor. Az ülésen szó esett többek között az idei jelentős évfordulókról (Csehszlovákia megalakulásának 100., a prágai tavasz 50., a két ország önállóságának 25. évfordulója) és ezek közös megünnepléséről is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?