Ki lesz a világbajnok?

<p>Június 14-én kezdődik Oroszországban a 21. labdarúgó-világbajnokság. A következő egy hónapban a 32 részt vevő csapat 64 mérkőzést játszik 11 városban. Arra, hogy ki nyeri az idei trófeát, a moszkvai Luzsnyiki Stadionban július 15-én sorra kerülő döntőben derül fény.</p><div>&nbsp;</div>

A nyitómérkőzést ugyanott rendezik: a házigazda Oroszország ellenfele csütörtökön 17.00 órai kezdettel Szaúd-Arábia lesz. A csoportkörök küzdelmei június 28-án érnek véget, 30-ától négy napon át a nyolcaddöntőket bonyolítják le, július 6-ától ugyancsak négy napon át küzd a legjobb nyolc csapat az elődöntőbe (július 10–11.) jutásért. A bronzmérkőzés július 14-én (16.00) Szentpétervárott lesz, a döntő pedig 15-én 17.00 órai kezdettel a Luzsnyiki Stadionban.

A címvédő

Joachim Löw, a világbajnok németek szövetségi kapitánya még tavaly, az ugyancsak az oroszoknál rendezett Konföderációs Kupában aratott győzelem után jelezte, hogy csak azok a játékosok maradnak a vb-keretében, akik egy esztendő múlva is nyerők lehetnek. Így aztán kiesett többek között Skodran Mustafi, az egyetlen olyan focista, aki 2014-ben Brazíliában ott volt az aranycsapatban, és tavaly a KonfödKupát nyert együttesben is. A nagyobb nevekből hiányzik a bayernos Wagner, sérülés miatt Götze és a liverpooli Can.

A címvédő, amely az F csoportban Svédországgal, a Koreai Köztársasággal és Mexikóval találkozik, selejtezőbeli mérlege 10 mérkőzésből 10 győzelem, 43 : 4-es gólarány. Az idei felkészülési meccseken viszont nem jeleskedett: június első szombatján Klagenfurtban 1 : 2-re kikapott az osztrákoktól, márciusban pedig döntetlent játszott a brazilokkal és a spanyolokkal is; de már megszokhattuk, hogy ez nem mérvadó. A németek mindig össze tudják kapni magukat, ha nem babra megy a játék. Löw kapitány ezen a találkozón két sztárját, Thomas Müllert és Mats Hummelst is pihentette, mindkettő a sérülés után lábadozó Jerome Boatenghez hasonlóan a válogatott észak-olaszországi edzőtáborában töltötte a vb előtti napokat. Viszont Mesut Özil, Sami Khedira és a Real Madriddal Bajnokok Ligáját nyert Toni Kroos is csatlakozott a kerethez. A németek kapuját Manuel Neuer védte, aki legutóbb szeptember 16-án, a Bayern München – Mainz bajnoki találkozón lépett pályára, majd harmadszor is lábközépcsonttörést szenvedett, ezért meg kellett operálni, és csak március 27-én állhatott ismét edzésbe. Ezért sokáig kérdéses volt, hogy ott lehet-e a vb-n.

Esélyesek

Sokan a németeken kívül a brazilokat, argentinokat és franciákat tartják a trófea legnagyobb esélyeseinek. Az 1998-ban világbajnok s két évvel később Európa-bajnoki aranyérmes francia Laurent Blanc szerint elsősorban a 2010-es világbajnok spanyol, valamint az ötszörös vb-győztes (1958, 1962, 1970, 1994, 2002) brazil együttes, majd hazája csapata s az argentin és a német válogatott a favorit. Az 52 éves edző azt is hozzátette: minden tornán van nagy meglepetés, ezt szerinte a dán és a belga együttes szerezheti. A belgák selejtezőbeli mérlege: 10 mérkőzésből 9 győzelem, 1 döntetlen, 43 : 6-os gólarány.

A legutóbbi, hazai rendezésű vb-n 4. helyen végzett brazilokat 2016 júniusa óta a rendkívül tapasztalt, 56 éves Tite irányítja, aki a 90-es évek óta nagyrészt brazil csapatoknál szerezte tapasztalatát, csiszolta tudását. Sokak szerint keze alatt ismét visszanyerte régi fényét a Seleção, amelyet a korábbi kapitányok, Carlos Alberto Parreira és Mário Zagallo is sok tanáccsal láttak el. Tite szerint „Németország nagyon erős, a franciák és az olaszok is mindig azok. Viszont nagyon kedvelem Belgiumot. Nagyon sok tehetséges játékosa van. Rengeteg tehetség van ott régóta, s nem emlékszem olyan jó nemzedékre, mint ez a mostani belga” – mondta Tite, akinek keretében már kora tavasszal biztos helye volt 16 játékosnak, köztük a realos Marcelónak és Casemirónak, valamint a PSG-ben szereplő Thiago Silvának és Neymarnak. Utóbbi ugyan február 25-én megsérült, és utána csak június 3-án a horvátok elleni előkészületi mérkőzésen (2 : 0) lépett pályára, de mindjárt óriási góllal tért vissza. Egyébként a csapatoknak június 4-éig kellett regisztrálniuk a FIFA-nál a 23-as keretet, amely kötelezően 3 kapusból és 20 mezőnyjátékosból áll.

A házigazdák

A vb-n az oroszok nyitnak a szaúdiak ellen, s a házigazdák további ellenfele az A csoportban Egyiptom és Uruguay lesz. Bár a felkészülés során mindent elkövettek, hogy az orosz válogatottat versenyképessé tegyék, ez sokak szerint nem sikerült. A szbornaja irányítását a 2016-os Eb-fiaskót követően vette át Sztanyiszlav Csercseszov, s bár a szövetségi kapitány azt nyilatkozta, hogy a nemzedékváltást követően sokkal pozitívabb az imázs, jó lett a csapategység, a prognózisok arról szólnak, hogy a szbornaja idén sem jut tovább a csoportból, ahogy a szovjet érát követően egyszer sem sikerült neki. 1994 óta háromszor vett részt a tornán, s csupán 13 gólt szerzett, négy éve kettőt. Bizony, szegényes mérleg. Az idei 23-as keretbe csak két légiós került be: Vlagyimir Gabulov (FC Bruges) és Gyenyisz Cserisev (Villarreal).

Furcsa labda?

A vb hivatalos labdája, amelyet az 1970-es és 1974-es világbajnokságon használtak ihlettek, 2017 novemberében debütált a barátságos válogatottmérkőzéseken. De Gea, akit sokan a világ jelenlegi legjobb kapusaként tartanak számon, a goal.com-nak adott nyilatkozatában azt mondta az Adidas gyártotta bőrről, hogy „rendkívül furcsa lett. Ennél sokkal jobbra is csinálhatták volna.” A spanyolok második számú kapusa, Pepe Reina még keményebben bírálta az Adidast. Szerinte a vb-n a labda miatt tömegével eshetnek majd a középtávoli és távoli gólok. „Fogadok, hogy legalább 35 távoli gólt fogunk látni Oroszországban, hiszen (a labda miatt) lehetetlen lesz őket védeni. Ráadásul be van vonva egy kellemetlen műanyag borítással, amely miatt megfogni is nehezebb, és ez a kapusoknak rengeteg gondot okozhat majd.”

Luzsnyiki, a szentély

A vb nyitányát és a döntőt is a nagyszabású átépítés után november 17-én az Oroszország–Argentína mérkőzéssel felszentelt moszkvai Luzsnyiki Stadionban játsszák. Ez Oroszország legnagyobb stadionja, s egyike a legkorszerűbbeknek az egész világon. Eredetileg rekordidő, 450 nap alatt épült fel, s 1956. július 31-én adták át. Akkor Lenin nevét viselte.

 

A csoportbeosztás

A CSOPORT: Oroszország, Szaúd-Arábia, Egyiptom, Uruguay

B CSOPORT: Portugália, Spanyolország, Marokkó, Irán

C CSOPORT: Franciaország, Ausztrália, Peru, Dánia

D CSOPORT: Argentína, Izland, Horvátország, Nigéria

E CSOPORT: Brazília, Svájc, Costa Rica, Szerbia

F CSOPORT: Németország, Mexikó, Svédország, Dél-Korea

G CSOPORT: Belgium, Panama, Tunézia, Anglia

H CSOPORT: Lengyelország, Szenegál, Kolumbia, Japán

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?