Adóköteles az albérlet?

<p>Kisnyugdíjasok vagyunk a férjemmel, ketten együtt 810 euró nyugdíjat kapunk, de az édesanyám halála után megörököltünk egy egyszobás lakást, amelyet havi 250 euróért bérbe adunk. Kell ebből a bérleti díjból adót fizetnünk? Hallottam, hogy van valami adómentes rész is, ez mennyi?</p>

Mi igazán csak a nyugdíjunkat pótoljuk ki ezzel a kis jövedelemmel, rendesen be is jelentettük az albérlőt. Azt szeretnénk, ha minden rendben lenne, talán jobban megéri eladni a lakást.

B. Sarolta, Nagymihály

 

Kérdésére Polgár Hajnalka a Szlovákiai Magyar Közgazdásztársaság tagja válaszolt:

A bérletből származó jövedelem a Tt. 595/2003-as sz. jövedelemadó-törvénye 6. § 3. bek. értelmében adóköteles. Örökségből származó ingatlan esetén az ingatlan és a belőle származó jövedelem az örökös jövedelmének számít. 

Ha az örökség (pl. végrendelet alapján) a házastársaknak azonos osztatlan részben kerül a tulajdonukba, a bérletéből származó bevétel és a bevételhez kötődő kiadás is azonos részben, fele-fele arányban oszlik meg. A bérletből származó jövedelemből adómentes minden adóalany vonatkozásában 500 euró, miközben az adóalapot képező bevételhez tartozó kiadásokat is az adóalapba beszámítandó bevételek és a teljes bevétel arányában kell csökkenteni.

Tehát két esetet kell szemügyre vennünk.

* Ha ön kizárólagos örökösként lett az adott ingatlan tulajdonosa, az ön éves teljes jövedelme (12 hó x 250 euró) = 3000 euró összeg, amelyből az 500 euró leszámítása után 2500 euró az adóbevallásban bevételként feltüntetendő jövedelem. Ebből kiadásként leszámíthatók az ingatlan fenntartásával kapcsolatos dokumentált kiadások (pl. rezsiköltség, javításokra, a lakáskezelőség szolgáltatásaira kifizetett összeg). Tegyük fel, hogy az ön bérbe adott ingatlanával kapcsolatos évi kiadásai 1200 eurót tesznek ki. Ebből le kell vonni a törvényben szabályozott arányban megjelölt összeget, azaz 1200 – (3000 – 500) / 3000 x 1200 = 1200 – 1000 = 200, tehát, az ön adóbevallásában 2500 euró bevétel és 1000 euró kiadás lenne így feltüntetve, amelyből önnek a példában szereplő kiadások esetén (2500 – 1000) x 19% = 285 euró adókötelezettsége keletkezne. Ha a lakás költségeit a bérleti szerződésben átruházta a bérlőre, tehát önnek nem keletkeztek a bérbe adott lakással kapcsolatos kiadásai, az ön adóalapja 2500 euró, melyből kiadások nélkül 475 euró adókötelezettsége keletkezne.

* Ha a szóban forgó bérbe adott ingatlant a földhivatalnál osztatlan házastársi vagyonként jegyezték be, az egy személyre számított bérletből származó bevétel csupán 1500 euró éves jövedelemösszeget jelent. Mivel a belföldi nyugdíjjárulékok adómentességet élveznek, ebben az esetben a bérletből származó bevételük után egyiküknek sem keletkezik adóbevallási kötelezettsége. Adóbevallási kötelezettség ugyanis csak 1901,67 euró összadójövedelmet meghaladó bevételek esetén keletkezik.

Kérdésében nem tüntette fel az adott ingatlan öröklésének, illetve tulajdonjogi átírásának időpontját, csupán feltételezhető, hogy az örökléssel keletkezett tulajdonjog bejegyzésétől még nem telt el öt esztendő. Jövedelemadó alóli mentességet csupán annak az ingatlannak az eladásából származó jövedelem képez, melyet az örökös igazolhatóan legalább öt éven keresztül birtokolt. Ezért ha az adott ingatlan tulajdonjogi átírásának időpontjától még nem telt el öt esztendő, az ingatlan eladását nem javaslom.

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?