A legyőzhetetlen

<p>Csábító, izgalmas kalandnak élte meg első önálló interjúkötetét, <em>A Jordán-sztorit</em> Balogh Gyula újságíró. &bdquo;Szerelemgyerek, ötvenévesen&rdquo; &ndash; közli. A szerelemgyerek meg arról nevezetes, hogy szép gyerek, eszes gyerek. Könyvről lévén szó: igaz, értékes, szellemes szövegű, bátor. Ilyen a &bdquo;főhőse&rdquo; is, Jordán Tamás színész, rendező, színházigazgató, aki tavaly a közélet központi figurája lett.</p>

Ahogy a szerző írja: „Célkeresztbe került.” Némi túlzással: a politika színpadán próbálták meg keresztre feszíteni. Leváltani az általa létrehozott, szombathelyi Weöres Sándor Színház éléről. Végül mégsem tudták legyőzni. A szakma kiválóságainak és társulatának nagy örömére maradt a helyén.

Balogh Gyula könyvében természetesen erről is esik szó bőven. Kollégák, pályatársak, barátok, családtagok beszélnek róla kendőzetlenül. A Jordán-sztori általuk teljesedik ki kétszáz oldalon. Őszinte, kitárulkozó vallomások sorozata ugyanis a könyv, s ami igazán emberivé teszi: megszólalnak benne a legközelebbi hozzátartozók is. A felesége, élettársai, öccse, lánya, a kötet záró fejezetében pedig ő maga, a magyar színházi élet egyik emblematikus alakja.

Egyetemi Színpad, 25. Színház, Kaposvár, Merlin, Nemzeti Színház, Szombathely. Ez az útja Magyarország színházi térképén. Közben forgatott is nem keveset. Olyan filmek őrzik remekbe szabott alakításait, mint a Megáll az idő, a Teketória, a Hány az óra, Vekker úr?, a Sose halunk meg, A napfény íze, vagy épp az értékes díjakat gyűjtögető, Oscarra is jelölt Testről és lélekről. Jordán Tamás nemzedéke egyik legkarizmatikusabb színésze. S bár pályakezdése óta folyamatosan, szinte megállás nélkül dolgozik – megunhatatlan. Ilyen a természete, ennyire kimeríthetetlen a tehetsége, színészi eszköztára. Gazdag lelki életének több főszereplője is van. Egy kivételével, ahogy a szerző írja: „szinte mindenki első szóra vállalta a beszélgetést”. Az egy kivétel Lázár Kati, aki a végén meggondolta magát, úgy érezte, mégis köze van ehhez a kötethez. Mint a többieknek, akik gondolkodás nélkül igent mondtak a felkérésre. Alföldi Róbert szerint Jordán Tamás iszonyatosan kitartó, még az sem veszi el a kedvét, hogy az elmúlt években többször csúnyán bántak vele. „Süt belőle az élet – mondja róla. – Kohéziót jelent a személye. Friss, és agyánál van, ami hetvennégy évesen nem kis teljesítmény. Bálint András a kitartását, erejét, az elszántságát, taktikai és diplomáciai érzékét, a tűrőképességét emeli ki, azt, ahogy elviseli az ütéseket, állja a méltatlan támadásokat. „Tamás hetvennégy éves, én hetvenhárom, de ha játszhatok, én is azt érzem, amit ő, hogy röpködök” – vallja Koltai Róbert. Kaposvári éveinek másik küzdőtársa, Molnár Piroska csodálja benne, hogy a sok ostobaság és rosszindulat ellenére sem ment el a kedve attól, amit csinál, vagy amiben hisz. Közös a múltja Pogány Judittal is, Kaposvárhoz vele is hosszú éveket kötik. „Óriási kitartás és ötletgazdagság, energia jellemzi, egy mágnes. Olyan összetartó erőt képes kibocsátani, hogy maga köré és az ügy köré gyűjti az embereket.”

Nagyban emeli a könyv értékét az a néhány beszélgetés, amelyeket Jordán Tamás közvetlen hozzátartozóival készített a szerző. Nyilatkozik róla ugyanis a lánya, Jordán Adél, a Katona József Színház egyik kiválósága, felesége, Judit, régi szerelme, vagyis Adél édesanyja, Lázár Kati, és megszólal a legutóbbi, nemrég elhagyott élettárs, Pap Kriszta is. A Jordán-sztorit ők teszik kerekké, igazán árnyalttá. Egyikük sem köntörfalaz. Adél szerint az édesapja „nagyon könnyen megbocsát, nagyon hamar felejt, és egy kicsit olyan, mintha a saját élete mellett sétálna”. Jordán Tamásné szerint férje (hivatalosan ugyanis még ma sem váltak el) soha nem tudott nyaralni. „A nászutunkról egy film miatt hazajöttünk félidőben.” Lázár Kati a szakításuk napját is feleleveníti, amikor Adélnak bejelentette, hogy vége, apja már nem jön haza. „Ült a kádban. Én ekkora szemeket még nem láttam. Kinyílt a szája, nem kapott levegőt, és kimeresztette a szemeit, mint egy hatalmas bogár. Akkor éreztem, hogy valamit rosszul csináltam.” Pap Kriszta, a több mint húsz év után nemrég elhagyott élettárs úgy látja: „Tamás a legeslegjobban akkor teljesít, amikor nyomás alatt van, tehát ő ezt a helyzetet gyakorlatilag imádja. Számára a poklok poklát az jelenti, amikor nincs dolga. Akkor egyszerűen elviselhetetlen.”

Egy színházi JELENSÉGRŐL. Ez a kötet alcíme. Jordán Tamás a szó szoros értelmében páratlan jelenség. Nemcsak magánemberként, hanem színházi vezetőként is. Nem véletlenül állítja róla a kötet egyik szereplője, hogy „a 21. század Várkonyi Zoltánja”. Valóban az. Nevével új fejezet kezdődött a magyar színjátszás nagykönyvében. Egészen közel kerül hozzá, aki elolvassa ezt a remek interjúfüzért. És meg is szereti, tisztelni is fogja őt annak rendje és módja szerint.

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?