Gyerekcipő-egyszeregy

<p>Manapság nem könnyű választani. Legyen szó bármiről, széles a kínálat, meggyőzőek a reklámok, az ajánlások és az ellenjavallatok. Bizonyos szakértők az egyik termékre esküsznek, a hozzáértők másik csoportja pedig csakis a másikat tartja elfogadhatónak.</p>

Néha kétségbeejtően nehéz eligazodni az információk között, főleg, ha valaki a legjobbat szeretné gyermekének. Aki hasonló cipőben jár, pontosan tudja, hogy nem olcsó mulatság a cipővásárlás, ráadásul a gyerekek pár hónap alatt kinövik a lábbelit. Ugyanakkor a mozgásfejlődés szempontjából nem mindegy, milyet veszünk. Jó volna megfelelő ár-érték arányú darabot találni, amely minőségi, mégsem kerül egy vagyonba.

 

Milyen cipő legyen?

Nálam az első szempont az alapanyag. Ha lehet, bőrből készült lábbelit választok, hiszen az természetes anyag, idővel picit megenged, idomul a láb alakjához és szellőzik is. Műbőr kizárva – egyszer volt „szerencsém” egy ilyen téli kiscsizmához: nagyon hamar lekopott a színe, a fiam zoknija pedig állandóan izzadt, nedves volt. A vászoncipő sem rossz megoldás, de nyirkos vagy hűvös időben már nem megfelelő.

Vásárláskor fontos kipróbálni, mennyire rugalmas a cipő talpa. Az a jó, amely hajlítható és nem túl vastag. Ez kényelmes, jó benne mozogni, futni, s nagy előnye még, hogy csak részlegesen akadályozza a talp általi észlelést. A felnőttek számára is, de különösen a gyermekeknek fontos, hogy minél több inger érje őket a lábukon keresztül is, hogy érzékeljék a talaj minőségét, kavicsokat, fűszálakat, buckákat, különböző egyenetlenségeket. Ezek elengedhetetlenek a lábboltozat, az egészséges hátgerinc és a helyes testtartás kialakulásához, a központi idegrendszer és az egyensúlyérzékelés fejlődéséhez. Minél vastagabb és merevebb a cipő talpa, annál kevesebb inger jut el a viselőjéhez, így a lába ellustul, s hosszú távon láncreakció-szerűen romlik a testtartás, hát- és fejfájás jelentkezhet, gyengülhet a koordinációs és az egyensúlykészség. Az utóbbi években éppen emiatt nőtt meg a barefoot, vagyis a puhatalpú cipők iránti kereslet, de esőben ezek nem alkalmasak. Igaz, egyre szélesedik a kínálat, így nem lepődnék meg, ha már kapható volna például barefoot gumicsizma. Mindenesetre aki teheti, ne hagyja ki az igazi nyári mezítlábazást a meleg fűben, a homokban, a kavicsokon.

Kérdéses a szupinált talpbetétnek – amellyel egyre gyakrabban találkozni az üzletekben – a hasznossága. A lúdtalp megelőzésére és kezelésére szolgál, egészséges mozgásfejlődés esetén nincs rá szükség, sőt akár káros is lehet, hiszen egy helyen állandó nyomásnak van kitéve a gyermek alakulóban levő lábboltozata. Vettünk már ilyen cipőt mi is – mivel minden egyéb követelménynek megfelelt –, és engem megnyugtatott a tény, hogy pár heti viselés után jelentősen lesimult benne a domborulat. Alapvetően mégis jobb az efféle korrekciók mellőzése.

 

Jöhet a próba

Egyeseknél simán megy, de nem minden szülő ilyen szerencsés. Láttam már jó pár cipővásárlási hisztit, kisebb korukban az én gyerekeim is menekültek és sírtak ilyenkor, úgyhogy kénytelen voltam alkudozni, elterelni a figyelmüket és természetesen megígérni, hogy a régit is hordhatják tovább, az újat csak tartaléknak vesszük, sőt, nem is biztos, hogy elvisszük magunkkal. Akármilyen körülményes része is ez a vásárlásnak, kihagyhatatlan. Lehet bármennyire jó minőségű egy cipő, ha nem illik tökéletesen a lábra, nem lesz kényelmes. A megfelelő méret megtalálásában az eladók is tudnak segíteni – az a lényeg, hogy a cipő orránál maradjon egy kis hely, kb. fél-egy centiméteres. Fontos sétálni benne picit, hogy lássuk, természetesen, könnyedén jár-e gyermekünk, vagy csak botorkál, tipeg. Ha váltig állítja, hogy rossz, kényelmetlen a cipő, ez a teszt rögtön kiszűri, hogy igazat mond-e, vagy csak nem szeretné lecserélni előző, hőn szeretett lábbelijét.

Utána már csak annak eldöntése van hátra, hogy a választott fazonú és méretű áruból milyen színűt viszünk haza. Ez az a rész, amelybe a kiskorúak is beleszólhatnak – hadd legyenek büszkék magukra, milyen ügyesen vettek cipőt! Nekünk már csak ki kell fizetnünk.

 

A szerző rehabilitáció szakon rezidens orvos, a MinorityKids.sk projekt munkatársa

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?