Így mulattunk farsangban!

<p>Bolondozás, maskarák, lakodalmak, vigasságok, bálok &ndash; hosszú évszázadok óta az év legvidámabb időszakának velejárói. A farsanghoz valaha rengeteg, mára jórészt feledésbe merült szokás kapcsolódott a busójárástól kezdve a balázsoláson és az asszonyfarsangon keresztül a farsang farkának felkötéséig.</p>

A modern farsangolás viszont jobbára már csak az álarcosbálokra, mulatozásokra korlátozódik. Szinte minden faluban és városban táncra perdültek az emberek, kiengedték a gőzt, egy éjszakára feledték gondjaikat, ettek-ittak, beszélgettek, bolondoztak, jótékonykodtak, s jól érezték magukat. Képösszeállításunk segítségével most önök is láthatják, hogyan mulattak mások!

 

1 Pozsonyi bál. Az év farsangot záró, egyben legnagyobb társasági eseményének tartott Pozsonyi bál február 10-én volt a Vigadóban, s aki valamit is számít a szlovákiai kulturális és közéletben, igyekezett részt venni rajta. Persze előírás volt a black tie, vagyis a lehető legelegánsabb viselet. Bevezető tánc, éjféli meglepetés, különleges báli újság, három zenekar háromféle zenével (az idén a brit Delegation, a Funkiez és a Cigánski diabli játszott), díjak és jótékonyság – mindez már hagyománnyá vált a 17. alkalommal tartott nagyszabású rendezvényen.

 

2. Pozsonyi magyar vigadóbál. A Vigadóban tartott telt házas rendezvényen nyolcadszor mulatott együtt a pozsonyi magyarság, ezúttal Mezei Ernő cigányzenekarának zenéjére. Fellépett a For You együttes, Kovács Kati és Wolf Kati, a díszvendég pedig a nagycétényi származású Borbély Alexandra, az Oscar-díjra jelölt Testről és lélekről című film főszereplője volt.

 

 

3. Komáromi Lehár-bál. Hatodik alkalommal szervezték meg az előkelő farsangi rendezvényt a Tiszti Pavilonban, ahol a vendégeket gazdag program és terülj-terülj asztalkám várta. Az est háziasszonya Klemen Terézia, a főszervező Lehár Ferenc Polgári Társulás elnöke volt. A bálon magánemberként vett részt Eperjes Károly Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, Derzsi György operettszámokkal szórakoztatta a hallgatóságot, a talpalávalót pedig a népszerű Rajkó zenekar húzta.

 

 

4. Dunaszerdahelyi városi bál. Kilencedik alkalommal rendeztek bált Dunaszerdahelyen a városi sportcsarnokban, az önkormányzat szervezésében. A helyi születésű, Prágában élő Kysela Péternek és partnerének, Barbora Hirnerovának a táncprodukciója nyitotta meg. A sztárvendég a Group'n'Swing volt, a táncot pedig Banyák István és zenekara muzsikájára ropták.

 

5. Érsekújvári hagyományos magyar bál. A patinás császári-királyi lovardában tartott nagyszabású mulatságot a Kis Zúgó néptáncegyüttes palotása nyitotta meg, a talpalávalót egy cigány- és egy tánczenekar húzta, az emeleten kialakított magyar csárdában pedig ínycsiklandó ételeket kínáltak. A meglepetésvendég Vadkerti Imre volt.

 

6 Rozsnyói farsangi magyar bál. A történelmi városháza báltermében rendezett nagy sikerű mulatságra széles környékről érkeztek vendégek; jó hangulatukról a Fortuna 2008, valamint Rusznyák Maros és zenekara gondoskodott.

 

 

7 Rimaszombati farsangi bál. A 67. alkalommal szervezett farsangi vigasságot a helyi kultúrházban a Blaha Lujza vegyes kórus nyitotta meg. A hajnalig tartó táncmulatságon az egri FOCUS-BAND zenekar játszott.

 

8 Lévai magyar bál. 27. alkalommal rendezték meg ezt a farsangi eseményt a honti városban, az Astrum Laus szállodában a Broadway Session Band zenéjére táncoltak a vendégek.

 

 

9 Ekeli magyar bál. Vízkereszttől húshagyókeddig, sőt a farsang rövidsége miatt azon is túl, országszerte szerveztek bálokat a falvakban is. Ezt bizonyítja az ekeli rendezvény is, amelyet 8. alkalommal tartottak. A talpalávalót a Trend zenekar húzta, emellett a vendégeket ingyenes selfiecam fotózási lehetőség és finomabbnál finomabb koktélok várták.

 

10 Bécsi operabál. A világ egyik legreprezentatívabb farsangi bálja. A 62. alkalommal megrendezett fényűző eseményen mintegy ötezren vettek részt a Staatsoper épületében, amelyet a Figaro házassága című opera jegyében öltöztettek virágdíszbe. A megnyitón francia zenét játszott az operaház zenekara, szólót Daniela Fray osztrák koloratúrszoprán és Pavol Breslik szlovák tenor énekelt, s a balettkar is kitett magáért. Az első bálozók tiaráját a Dolce&Gabbana tervezte. Az osztrák társasági élet csúcseseményét másfél millióan követték élőben a tévében.

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?