Mit tesz az emberekkel a Valentin-nap?

<p>Bizony sokan lázba jövünk, ha a Valentin közeledtéről kapunk híreket. Ismét közeleg egy jeles nap, ismét megszaporodnak teendőink. Ha pedig van teendő, elszáll az unalom meg a depresszió, az ember pedig nem érzi magát többé feleslegesnek, hanem inkább hozzálát a dolgához.</p>

Pezsdülő piac

A karácsonyi ünnepek után ellanyhult piacgazdaság első komolyabb ébredése február elejére, a Bálint-napot megelőző hétre tehető. Ismét van apropó, hogy a lakosságot vásárlásra, mi több, hirtelen felindulásból elkövetett meggondolatlan vásárlásra ösztönözzük. Nem kell egyébként negatív felhangot erőltetni ebbe az importált ünnepkörbe: a kereskedők pusztán lehetőségeket kínálnak a vásárlóknak arra, hogy a szeretett személy iránt érzett szeretetüket kifejezhessék. Minél kevesebb idő- és energiaráfordítással. Éppen ezért fordultunk mi is kérdéssel az egyik legnagyobb hazai piaci szereplőhöz, a Tesco áruházlánchoz. Tessék már megmondani, kedves áruházlánc, mire vesztegeti Szlovákiában az átlagpolgár a vesztegetnivalóját Bálint-nap apropóján. Kérdésünkre Lucia Poláčeková, a lánc PR-menedzsere válaszolt kimerítően, úgyhogy ismét bizonyítást nyert, mennyire nélkülözhetetlen összetevője Szlovákiában a nemek békés együttélésének a csokoládé. „Az előző években a nyalánkságok vezettek, főleg a csokoládé, továbbá a vágott virág. Vásárlóink az elmúlt évek átlagai szerint 5 és 10 euró közti összeget voltak hajlandóak a Valentin-napi ajándékba fektetniˮ – mondta.

 

A szerelem nem feltétel

Évente az ország lakóinak nagyjából 70 százalékát szólítja boltba az ünnep, méghozzá oly módon, hogy a legtöbben először körülnéznek az interneten, majd személyesen mennek be az üzletekbe, hogy a meglepit hazavigyék, akár már egy héttel a Valentin-nap előtt is, derül ki a PR-menedzser szavaiból. Érdekes jelenség továbbá, hogy bár a Valentin-napot elsősorban a szerelmesek ünnepeként tartjuk nyilván, hovatovább a család olyan tagjai is megörülnek a Valentin-napi kedvességnek, akik nem kimondottan szerelmesek egymásba. Poláčeková azt is elmondta, hogy láncuk kimutatásai szerint Szlovákiában a Valentin-napi figyelmességet a vásárlók harmada nem (vagy nem csak) partnerének (értsd: házastársának, élettársának) vesz valamit, hanem gyerekeinek vagy anyukájának is. A kimutatástól felbuzdulva a Tesco szezonális, Valentin-napi plüssfigurákat és kimondottan Valentin-napi édességeket is kínál, hogy a szerelmespárok gyerekei és anyukái se érezzék magukat az ünnepből kirekesztve.

 

Biztosítás, képkeret, karnevál

Az áruházláncok mellett egyéb piaci szereplők is igyekeznek profitmaximalizálási lehetőségként tekinteni a szerelmesek ünnepére. Megszaporodnak a képkeretezési akciók: sok helyen húsz vagy akár harminc százalékos kedvezménnyel kereteztethetjük be kedvenc közös fotóinkat, őszinte érzéseinket pedig egyértelműen acélozza, hogy megspóroltunk két euró negyven centet. Életbiztosítást is lehet már kötni Bálint-napi akciókkal: fizetjük a havi törlesztőrészletet szívünk választottjának, ha pedig ne adj’ isten meghal, kapunk egy csomó pénzt. Ami ugyan nem tekinthető méltó ellenszolgáltatásnak, de azért valamit biztosan enyhít a bánaton.

Az utazási irodák kedvelt húzása, hogy Valentin-napi akciókkal invitálják a párokat például a velencei karneválra. Idézünk az egyik idei felhívásból: „Indulás az esti órákban. Folyamatos utazás rövid pihenőkkel. Felszállás Miskolc, Szolnok, Jászberény, Kecskemét, Budapest megállóknál. Érkezés a reggeli órákban Punta Sabbione kikötőjébe. Innen áthajózunk Velencébe, ahol a lagúnákra épült város nevezetességeivel ismerkedünk. Ezt követően élvezzük a karneváli forgatagot: részt veszünk az ünnepi parádén, miközben csodálhatjuk a színpompás jelmezesek, álarcosok felvonulását, kipróbálhatjuk a tradicionális velencei arcfestést, vagy gondolázhatunk is. Igény esetén a program bővíthető az üveg- ill. csipkekészítéséről világhírű Murano és Burano szigetek felfedezésével is. Az esti órákban visszahajózunk Punta Sabbionéba, majd hazaindulás, folyamatos utazás rövid pihenőkkel.” De aki járt már Velencében, nyilván tudja, hogy akkor is tömegnyomor van, ha épp nincs karnevál, úgyhogy nem vágyik oda. A lényeg viszont talán nem is ez. Hanem a csoki.

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?