Náthásan is sportolhatunk?

<p>A hideg, a szél, a napfény hiánya alaposan próbára teszi a szervezetet. Igaz, hogy az idei tél a déli országrészekben nem zimankós; de ha beköszönt a fagy, akkor sem kell a szobában kuksolni. Egészségünkért, erőnlétünkért sokat tehetünk.</p>

A hideg, a szél, a napfény hiánya alaposan próbára teszi a szervezetet. Igaz, hogy az idei tél a déli országrészekben nem zimankós; de ha beköszönt a fagy, akkor sem kell a szobában kuksolni. Egészségünkért, erőnlétünkért sokat tehetünk.

 

Egy csomó kiváló mozgási lehetőség van, mint például a szánkózás, korcsolyázás, síelés, hódeszkázás vagy akár csak egy üdítő séta a szabadban. Ősszel nem kell eltenni a sportcipőt, akkor sem, ha nem olyan enyhe a tél, mint az idén. A hideg évszakban is, annak ellenére, hogy rövidek a napok, vegyük rá magunkat, a szabadban való sportolásra, mert a vérkeringésnek és az érrendszernek a hidegben végzett mozgás kedvez leginkább. „Hideg időben a vénák összehúzódnak, és ez erősíti az ereket, csökkenti a visszerek kialakulásának veszélyét, ráadásul nagyobb teljesítményre vagyunk képesek, mert a szervezetnek nem kell hűtenie magát, így ez nem von el fölösleges energiát – magyarázza Alena Urvayová belgyógyász, a pozsonyi Sportkórház volt igazgatója. – A friss levegőn végzett testmozgás nem megbetegít, hanem kifejezetten egészséges, hatással van szívünk egészségére: erősíti és edzi, felkészíti a nehézségekre. Köztudott, hogy hidegben elpusztulnak a vírusok és bacilusok. A jelenlegi enyhe idő ugyan kedvez nekik, ezért is fontos, hogy erősítsük az immunrendszerünket. Nem utolsó szempont az sem, hogy a sötét téli napokon, amikor az ember hajlamosabb a rosszkedvre, depresszióra, a természetes fényben történő mozgás a hangulatot is javítja.”

Ilyentájt, főleg a karácsonyi ünnepek alatt alig mozdulunk ki a szobából: ülünk a tévé előtt, jókat eszünk, s utána is legtöbben a munkahelyi irodában ücsörgünk. Ha ezt heteken, hónapokon, éveken át tesszük, borzasztóan megterheljük a szívet, az izmokat és az ízületeket, a zsírpárnák pedig nőnek – figyelmeztet a doktornő. A lustaságra legjobb gyógyszer, ha nem odázzuk a döntést, s azonnal nekifogunk a testedzésnek. Ha lehet, nem egyedül, hanem társsal, baráttal, jó szomszéddal kettesben, hármasban vagy többen. Mert ha az ember egyedül megy el futni, joggingolni, uszodába, a következő alkalommal kibúvókat keres, hogy »most nincs kedvem«, »nem tudok rá időt szakítani«, »majd«... Teszi egyszer, kétszer, háromszor, végül abbahagyja. De más(ok)nak a kedvéért újra elmegy: csak nem fogja cserbenhagyni a társakat.

A hideg nem akadály

Vannak, akik nem szeretik a fitneszstúdiókat. Ők se keseredjenek el: még fagyban, hóban sem kell abbahagyni a szabadban végzett mozgást, de néhány dolgot szem előtt kell tartani. Mivel a hó és a fagy jégpályává változtatja a terepet, fontos alkalmazkodni a téli viszonyokhoz: a futók olyan cipőt húzzanak, amelynek a talpa nem csúszik, s nem túl szűk, mert megfázna benne a láb. A ruházat legyen réteges, jó nedvszívó képességű, húzzunk kesztyűt, s a sapkáról, sálról se feledkezzünk meg! Még fontosabb az alapos bemelegítés; és inkább rövidebb, de intenzívebb edzéseket tartsunk. Közben pedig figyeljünk, mert mozgás közben is szerezhetünk fagyási sérüléseket. A fagyás legszembetűnőbb jele az, hogy a bőr fehér és zsibbad. Ha ezt tapasztaljuk, vessük le ruházatunk vizes vagy nedves legalsó rétegét. A dzseki vagy a nadrág felső rétege legyen vízálló, hogy a nedvesség ne szivárogjon át rajta. A hideg ellenére se feledkezzünk meg a folyadékpótlásról, hiszen izzadással télen is sok folyadékot vesztünk, és használjunk fényvédő (esetleg fagyás ellen zsíros) krémet! Sportolás után gyorsan menjünk zuhanyozni. A végén nem árt hideg vagy legalább langyos vízre váltani.

Mikor tartsunk kényszerszünetet?

Meghűlés esetén az érintettek gyakran tétlenségre ítélik magukat, nem sportolnak, mozognak. Erre nem minden esetben van szükség. Amerikai orvosok az ún. nyakszabályt alkalmazzák, ami annyit tesz, hogy az edzésről akkor kell mindenképpen lemondani, ha nyaktól lefelé is jelentkeznek tünetek, azaz nemcsak az orrunk dugult el, és a torkunk kapar, hanem köhögünk is, és fáj mindenünk. Az egyszerű nátha, amelyet nem kísér torokfájás, köhögés, láz, nem akadály (nem minden orvos osztja ezt a véleményt). Ha nem lázas valaki, a séta és a nordic walking (skandináv gyaloglás, síjárás) nem terheli meg a szervezetet. „Enyhébb tüneteknél nem feltétlenül kell lemondani a mozgásról: ebben az esetben ugyanis egy kis megerőltetés felpezsdít bennünket, s felgyorsul tőle a vérkeringésünk. A nem túl veszélyes nátha mellett még jót is tesz a mozgás, az orr nyálkahártyáját tekintve is előnyös – mondja a doktornő. – Aki viszont levertnek, fáradtnak érzi magát, ne sportoljon. S ami nagyon fontos: lázasan sohase sportoljunk! A lázzal járó betegségekből való felgyógyulás hosszabb pihenést igényel. Ha csak enyhe megfázásunk volt, akkor a tünetek megszűnése után elkezdhetjük testünk edzését. A lázas betegségek legalább egyhetes kihagyást igényelnek, de az a legjobb, ha kikérjük orvosunk véleményét. Arra is ügyeljünk, hogy betegség után ne kezdjünk el azonnal teljes erőbedobással sportolni. Fontos, hogy ne terheljük túl magunkat, mert ezzel csak az immunrendszerünket gyengítenénk. Félgőzzel álljunk neki, s ha az első tíz perc után is jól érezzük magunkat, nyugodtan folytassuk. Természetesen akkor is visszafogottan, és a szokásoshoz képest húsz százalékkal kevesebbet teljesítsünk.

 

 

Fő a biztonság!

Karácsony előtt a biztosító munkatársával készült vasárnapos interjúban felhívtuk a figyelmet arra, hogy ha sízni készülünk, ne igyunk. Nemcsak azért, mert ha baleset ér bennünket, nem fizet a biztosító, hanem azért is, mert súlyos, akár halálos sérülést is szenvedhetünk vagy okozhatunk.

Minden sportban – sízés, korcsolyázás, jégkorong, szánkózás, hódeszkázás – fontos a biztonság. Az elmúlt napok hírei is igazolják, mennyire döntő az óvatosság! A sípályán mindig fennáll az ütközés, valamint váratlan sérülés, törés veszélye. Belső vérzéssel járó ütésé is. Ilyen szánkózáskor is előfordulhat. Itt gyakori a fej- vagy nyaksérülés, de a csonttörés is. Ha szánkózni indulunk, olyan dombra menjünk, amelyet már ismerünk. Erre a gyermekeknél külön ügyeljünk. S arra is, hogy a domboldal ne legyen tele fákkal, mert nagyon veszélyesek lehetnek. És természetesen ne forgalmas helyen szánkózzon a gyerek!

 

Mit adjunk a gyermekre?

  • Rétegesen öltöztessük, és úgy, hogy menet közben is le- és felvehetők legyenek az egyes ruhadarabok – legalábbis a legfelső rétegek.
  • Inkább több vékonyabb, puha anyagból készült réteg legyen rajta, mint kevesebb, de vastagabb és rugalmatlanabb ruha, amely akadályozza a mozgásban.
  • A külső védőruha az egészen piciknél jól szellőző, de vízhatlan, széltől is védő anyagból készüljön.

 

Mikor kezdjen sízni a gyermek?

Sok kisgyerekes szülő minél hamarabb szeretné beavatni csemetéjét a téli sportok örömeibe. Szakoktatók szerint a kicsitől függ, hogy mikor célszerű elkezdenie a sízés tanulását.

  • Ideális a három és fél, négyéves kor (a korcsolyázás esetében szintén).
  • Háromévesnél fiatalabb is húzhat sícipőt, és felkapcsolhatjuk neki a lécet, hogy járkáljon vele, szokja.
  • Fontos a megfelelő felszerelés és öltözet. A síbakancs (öntött, egy- vagy kétcsatos) mérete egy számmal nagyobb legyen a lábméreténél, hogy tudja benne mozgatni a lábujjait.
  • A léc minél könnyebb legyen, s a gyermek hónaljáig vagy válláig érjen.
  • Mindig viseljen fejvédőt! 

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?