Megvásárolható a szerelem

<p>Az, hogy a boldog párkapcsolat csak a szerelem, a kölcsönös megértés és őszinteség függvénye, hovatovább másodlagos szemponttá minősül. Egyre népszerűbbek ugyanis az érdekházasságok, élettársi kapcsolatok. Nálunk is. Az aranyásók virágkorukat élik.</p><p>&nbsp;</p>

Nem új keletű dologról van szó: a történelem folyamán házastársat majdnem mindig politikai, üzleti érdek szerint választottak a férfiak. Vagy maguknak, vagy lányuknak-fiuknak. Az irodalomban is találunk jó pár ilyen történetet, gondoljunk csak a Mikszáth-féle Noszty Ferire, aki társadalmi helyzetén akart változtatni egy anyagilag stabil házassággal.

Egyes kultúrákban ma is jelen van a szervezett házasság, leginkább tőlünk keletre. A muzulmánoknál, Indiában sok esetben a szülők intézik az egész nászt, a jegyesek az esküvő előtt csak az ő jelenlétükben találkoznak egymással. Mindez elfogadott és jól bevált módszernek minősül arrafelé.

Akkor miért olyan különlegesek az érdekházasságok? Ennek a fura életformának az alapfeltétele, hogy az egyik tag tetemes vagyonnal rendelkezzék. Őket hívja a szakirodalom sugar daddynek vagy sugar mommynak (cukros papa vagy cukros mama). A gazdag és sikeres társ általában ötvenen túl van, hiszen akkorra tudott annyi pénzt összeszedni, hogy magas életszínvonalon eltartsa magát, no meg a sugar babyt. Azt a vonzó lányt vagy fiút, aki gondtalan, pazar életre vágyik. Kettejük kapcsolatából lesz a sugar párkapcsolat, mely édes, mint a cukor – állítja az ezt az életstílust propagáló honlap. Mert ilyenek is vannak. Magyarországon és már nálunk is létezik több társkereső oldal, amely kifejezetten arra szakosodott, hogy az ilyen típusú kapcsolat iránt érdeklődőket összehozza – mert valljuk be, milliomos partnert találni nem egyszerű a hétköznapokban. Ilyen oldalon az első helyen a pénz áll. A regisztrált feleknek kötelező tudatniuk az anyagi helyzetüket. Olyan ez, mint a húspiac, ahol még az árat is megszabták.

 

Az aranyásók köztünk élnek

Első pillantásra felszínes és személytelen, hazugságon alapuló viszonynak tűnhet az anyagiakra épülő „szerelem”. Sőt a másodikra és a harmadikra is. Egy, a neve elhallgatását kérő, sugar kapcsolatban élő hölgy szerint azonban meglehetősen kényelmes, és igenis hatalmas bizalomra van szükség, hogy jól működjék. „Ebben a kapcsolatban mindenki nyer. Nem csapjuk be egymást, nem vagyunk szerelmesek, de szeretjük egymást. A páromnak jó, hogy csinos a barátnője: gálaesteken, baráti társaságban büszke arra, hogy az ő nője a legjobb. Ez az egész az egoizmusról szól. Nekem az a jó benne, hogy az elmúlt három évben nem kellett dolgoznom, mégis rengeteg helyre eljutottam, sok külföldi utazáson vettem részt, meg fényűző partikon, luxusautót vezetek, és a cipőkollekcióm egy-egy darabja többe kerül, mint a havi átlagkereset Szlovákiában. Nívósabb életet élek, mint a nagy átlag. A saját erőmből és tehetségemből – az érettségim épphogy meglett – soha nem lett volna ilyen fényűző életem. De megjegyezném, hogy a páromnak sem lett volna soha ilyen szép barátnője, amilyen én vagyok, ha nincs vagyona. Igaz, nemcsak rózsaszín oldala van ennek a kapcsolatnak, sok mindent kell elviselnem nekem is. Vannak napok, amikor jobbnak látom, ha nem szólalok meg, mert lehet, hogy kapnék egy pofont. Fizikailag még nem bántalmazott, de szavakkal naponta. Megtanultam kezelni ezt és élvezni a hosszú távú előnyöket. Tudom, hogy pár év múlva lecserél egy fiatalabb lányra, de addigra nemcsak kapcsolatrendszerre teszek szert, hanem a háztartás vezetésére szánt pénzből is teszek félre, így szépen megélek majd önerőből. És hátha találok majd egy másik pénzes pasit. Soha nem szégyelltem ezt az életformát, a barátnőim is mind hasonló cipőben járnak. A nevem is csak azért nem vállalom, mert odafigyelek a páromra, és nem akarom őt bántani. Mert a mi kapcsolatunk szeretettel és bizalommal teli.”

 

A sugar kapcsolat veszélyei

Ezek után azt hihetnénk, hogy a pénz boldogít, egy jól megszervezett kapcsolatban, ahol mindkét fél tudja, mit várhat a másiktól, nem lehet probléma; ez azonban nincs így. Szelle Elvira pszichológus szerint a sugar párkapcsolatok elsősorban a fiatal lányok, fiúk szempontjából veszélyesek. „Aki vállalja, hogy valakinek a sugar babyje lesz, nem biztos, hogy fel tudja mérni, mire számíthat. Társkereső weboldalon kockázatos ismerkedni, mivel hiányzik a megbízható referencia a lehetséges partnerről: a keresőnek a környezetéből senki sem ismeri őt, hogy némi támpontot tudjon adni például azt illetően, mennyire megbízható. Így tovább tart kiismerni őt, s nem kizárt, hogy lekezelően, arrogánsan, durván bánik partnereivel. Különböző lelki sérülésekkel is járhat egy ilyen kapcsolat, akkor is, ha a partner viselkedése nem szándékosan bántó, vagyis jól bánik a társával. Egy sugar kapcsolat velejárója lehet előbb-utóbb féltékenység, irigység, kisebbségi érzés, megalázottság, lelki üresség érzése, kiszolgáltatottság, depresszió. Ezt egy huszonéves fiatal nehezen tudja megérteni, mivel párkapcsolatok terén nem biztos, hogy elég tapasztalata van. Illetve nem biztos, hogy ismeri magát annyira, hogy tudja, hogyan fog hatni rá a kapcsolat, melyben a jelentős anyagi aránytalanság miatt lényegesen alárendeltebb szerepet kap, mint a partnere.”

Az éremnek van egy másik oldala is: nem minden gazdag ember szeretne sugar babyvel, aranyásóval élni. És nem egyszerű kiszűrni őket. Martin magánorvosként praktizál, szülei is orvosok, egész életében jólét vette körül. Huszonévesen többször szeretett volna komoly kapcsolatot létesíteni, de nem sikerült neki. „Az egyetemi éveim alatt még könnyebb volt az ismerkedés, a kollégiumban mindenki hasonló problémákkal küzdött, a vizsgák és a tanulás volt az elsődleges, nem a pénz. Sajnos akkor nem találtam meg életem párját; mára, harmincöt éves koromra meg bizonytalan lettem. Mert az aranyásókból nem kérek. De honnan tudhatnám, hogy valaki nem számításból játssza el azt, hogy kedvel és szerelmes?”

 

Egyre népszerűbbek

A média ontja magából a sugar babyket, ezt az életformát fényesnek, gondtalannak és csillogónak állítja be. Az egyik kereskedelmi csatorna amerikai mintára műsorára tűzte saját gyártású, a luxusfeleségek hétköznapjait bemutató valóságshow-ját, melyben a nézettségnövelés végett helyet kapnak az intrikák, a könnyek és a Gucci-táskák. A luxuskörülményekbe ültetett reality show néhány, többségében jól házasodott nő napjait követi, elhitetve a nézőkkel, hogy sok pénz nélkül nem érdemes élni, hiszen az ember csak Porschét vezetve és jachton utazva érezheti jól magát. „A legtöbben szeretik a pénzt. Számtalan kellemes dolgot, élményt, akár személyes fejlődést, egyetemi végzettséget is lehet vele szerezni. Egy sugar kapcsolattal ezt a sok pénzt látszólag egyszerű elérni. Népszerűvé azzal is válhatott ez a jelenség, hogy nyilvánosan megtámadta azokat a gátlásokat, amelyek korábban többeknél megakadályozták, hogy ilyen kapcsolatba lépjenek” – mondja Szelle Elvira pszichológus.

Az első látásra csábító, hirtelen gazdagságot ígérő érdekkapcsolat csak a kívülállóknak tűnik gondtalannak és mesésnek. A legtöbb esetben sokkal több a negatív hozadéka a pozitívnál, s hosszú távon nem biztos, hogy megéri, hiszen az előnyök felsorolásából a boldogság és szerelem valahogy mindig hiányzik. Mert ezeket pénzen nem lehet megvenni.

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?