A sportolókat sem kíméli a halál

<p>A halál életünk mindennapi velejárója, de miért történhet meg az, hogy egy sportoló, akinek erőtől duzzadnak az izmai, meghal edzés közben vagy a pályán? Érthetetlen, természetellenes, ha a halál fiatalon, erejük teljében ragadja el őket.</p>

Az ukrán származású Andrej Lukjanec az egyik legsikeresebb hazai kosaras volt, el tudott dönteni mérkőzéseket: 9 bajnoki címet nyert a Pezinok csapatával, s még 40 évesen is kifutott a pályára. Októberben, 47 évesen azonban elveszítette élete legfontosabb meccsét: legyőzte őt a köpenysejtes limfóma.

Tanácstalanul állunk a halállal szemben akkor is, ha azt halljuk, komoly, gyógyíthatatlan betegségben távozott egy kitűnő sportember. Hát még ha tragikus hirtelenséggel. Az ezredfordulón mindannyiunkat megdöbbentett a még alig 47 éves Peter Rajniak halálhíre – szívinfarktus vitte el. Pedró – így becéztük – ugyancsak remek kosárlabdázó volt, nemcsak a pozsonyi Interben, hanem a válogatottban is sikeresen szerepelt, játszott olimpián, vb-n, öt Eb-n, tagja volt az 1981-ben Prágában bronzérmes, majd az 1985-ös stuttgarti Európa-bajnokságon ezüstérmes csehszlovák együttesnek. Orvosi egyetemet végzett, s pályája befejeztével Luxemburgban dolgozott edzőként és orvosként.

 

Fiatalok, életerősek

Még nagyobb döbbenettel vesszük tudomásul, amikor egy élsportoló edzés vagy mérkőzés közben összeesik a pályán. Vagy utána, otthon. Végzetes lehet egy vírusos betegség is. Amikor átvészelt egy meghűlést, náthalázat, mandulagyulladást, lábon hordta ki a betegséget, az nyomot hagyott valahol. Ha a sportoló betegen, netán lázasan maximálisan terheli a szervezetét, nagy veszélynek teszi ki önmagát. Persze, a beteg szervezet terhelése nem mindig halálos, de előfordulhat olyan lappangó vírus, fertőzés, amely megtámadja a szívizmokat, és komoly szövődményeket okoz. Egyébként bizonyos gyógyszerek használata is károsíthatja a szívet.

Az élsportolók szervezetések terhelése óriási, ezért az ő egészségük még nagyobb veszélyben van. A labdarúgó teljesítményét a sportorvosok a bányászokéhoz hasonlítják: a 90 perc alatt a játékos szíve óriási terhelésnek van kitéve: állandóan reagál a labdára, többször rajtol, fékez, váltakozva fut hosszabb-rövidebb távon, s a gyorsabban megtett szakaszok száma egyre több. A legjobb klubok játékosai egy mérkőzésen akár 12 kilométert is lefutnak, ami rendkívüli módon megterheli a szívet. Nyugalmi állapotban 50–60 a pulzusszám, maximális megterhelés esetén 200 körüli.

 

Mi okozza a tragédiát?

„Több oka is van – magyarázza Viliam Fischer szívsebész professzor. – Először is a szívsövény megnagyobbodása, amely szívelégtelenséget, aritmiát okozhat. A másik ok az aorta kóros elváltozása, bizonyos esetekben pedig a szívet vérrel ellátó artériák beszűkülése. Fizikai megterhelés alatt a szűk artéria nem képes ellátni a szívizmot elegendő vérrel. Egyébként az élsportolóknak nemcsak a szívsövényük nagyobbodik meg, hanem a szív bal kamrája is, de az esetek 90 százalékában felfedezhető az elváltozás.”

Az Amerikai Kardiológiai Társaság adatai szerint hetvenezer élsportoló közül egy életét veszti a hároméves felkészülési időszakban, s az áldozatok 90 százaléka férfiak volt. Több hír érkezett arról is, hogy az alsóbb osztályokban is történtek halálesetek, sőt ifik is vannak a listán. Fischer professzor jártas a témában, s még a Benfica csatára, Fehér Miklós 2004-ben bekövetkezett halála kapcsán közzétett egy tanulmányt, amelyben megoldást sürgetett. Akkor nem volt foganatja, de az újabb halálesetek miatt a FIFA követelte, hogy valamennyi élsportoló kötelezően vegyen részt orvosi vizsgálaton, amit a sportolók nagy többsége abszolvált, de néha felületes az ellenőrzés. A játékosok regisztrációja előtt végeznek vizsgálatokat, ezek rendszerint terheléses EKG-val végződnek, azonban az echokardiológiai és az ultrahangos szívvizsgálat általában elmarad. Pedig ez fontos lenne, főleg, ha az EKG ritmuszavarra, felgyorsult szívverésre vagy más gyanús jelre utal. Manapság a legnagyobb európai egyesületek csak abban azt a játékost szerződtetik, aki kitűnő egészségi állapotban van. A portugál labdarúgásról – legalábbis három sztárklubjáról, a Benficáról, a Portóról és a Sportingról – köztudott, hogy a legkitűnőbb orvosokat alkalmazza. Korszerű orvosi műszereket használ a Dinamo Kijev, és szigorráról híres az olasz futball is. Fehér Miklós is sztárklubban játszott, ugyanúgy, mint a kameruni Marc-Vivien Foe, akinél a boncolás kimutatta, hogy a halálát szívnagyobbodás okozta.

 

Nagyobb a szívük

Köztudott, hogy a sportolók szíve – népiesen mondva – „nagyobb”. De ez még nem patológiai jelenség, hanem fiziológiai: Fischer professzor szerint minden élsportolónál természetes. Más kérdés, ha veleszületett szívhibáról van szó, ha nem fedezik fel, végzetes lehet. Azoknál is, akik szabadidősportot űznek. Ha mozgás közben légszomjat, mellkasi fájdalmat észlelnek, szédülnek, ha nyugalmi állapotban is magasra szökik a pulzusszám, jobb, ha orvoshoz fordulnak.

Doppinghasználat következtében is megnagyobbodik a szív. Ez külön téma, mert nagyon sok haláleset hátterében épp ezek a szerek állnak, amit utólag nehéz bizonyítani. Bár köztudott, hogy 1990–2000 között egyre több halálesetet jegyeztek a statisztikák, például a kerékpársportban, ami a német Werner Franke professzor szerint az Epo (eritropoietin: fehérje típusú hormon, az egyik legelterjedtebb tiltott doppinganyag) elterjedésével hozható összefüggésbe. Az ezredforduló után könnyebben kimutatható volt a használata, így a versenyzők áttértek a vértranszfúzióra (saját, oxigénnel dúsított vérüket kapják vissza).

 

Élsportolók veszélyben

„Találkozunk olyan versenyzőkkel, akik csak felnőttkorban jönnek vizsgálatra, s akkor derül ki, hogy veleszületett szívhibában szenvednek – állítja Pavol Malovič, a Sportkórház főorvosa. – Az átlagember ilyen elégtelenséggel gondtalanul elélhet, észre sem veszi, de egy élsportolónál, akinél a megterhelés óriási, végzetes következménnyel járhat.”

 

Magyar sportolók, akik korán meghaltak

Kolonics György (19722008). A kétszeres olimpiai bajnok kenus korábbi rosszullétei miatt szigorú orvosi felügyelet mellett tréningezett. A tragédiát mégsem tudta elkerülni, 2008 júliusában edzésen lett rosszul – szívtágulattal járó szívizombetegség miatt hunyt el.

Fehér Miklós (19792004). A magyar futball nagy reménysége a portugál Benfica játékosaként a Guimaraes elleni mérkőzés utolsó perceiben kapott szívrohamot, s miután kórházba szállították, meghalt.

Ifj. Ocskay Gábor (19752009). A jégkorongozónál, aki kulcsembere volt a világelitbe jutott magyar válogatottnak, 2004-ben szívizombetegséget diagnosztizáltak. Egy időre felfüggesztette a pályafutását, később, orvosi ellenőrzések mellett visszatért a jégre.

Zavadszky Gábor (19742006). Halálát orvosi műhiba okozta. A ciprusi Limasszol labdarúgójánál a helyi kórházban tüdőembóliát és szívrohamot állapítottak meg, de véralvadászavar következett be, ráadásul a belső vérvesztést fokozták a gyulladáscsökkentő gyógyszerek.

Dárdai Balázs (19792002). A magyar válogatott volt szövetségi kapitányának öccsét viadalon, édesapja szeme láttára érte a halál. Dárdai Pál akkor azt mondta, testvérének a szíve nem volt rendben.

Morgen Ferdinánd (19912012). A paksi kosárlabdázón 2012 őszén szívműtétet hajtottak végre szívfőartéria-elégtelenség miatt. A műtét után egy hónappal meghalt.

Eckert Tibor (19872017). A Bácsalmási PVSE kézilabdázója idén októberben a Kecskemét elleni első félidő 15. percében a pályán összeesett és meghalt.

(A lista, sajnos, jóval hosszabb.)

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?