A Playboy-nyuszi apukája

<p>Féktelen és kicsapongó életet élt, mégis megérte a&nbsp;91 éves kort. Hugh M. Hefner, a&nbsp;Playboy magazin alapítója rejtélyes dolgokat mutatott nekünk. Ott van például a&nbsp;fürdőköpenye. Pontosabban a&nbsp;fürdőköpeny-arzenálja, melynek darabjaiban az elmúlt évtizedekben ez a&nbsp;személy pózolt. Személy?</p>

Hát illetik több névvel is, például Hef, Hugh bácsi, médiamogul, sajtócápa, magazinmágnás. Az általa alapított magazin logója, a Playboy-nyuszi mellett ez a bordó bársonyköntös lett a védjegye.

 

A nő mint termék

Olyannyira, hogy az egyik magyar internetes kereskedelmi portálon 22 950 forintért bárki rendelhet magának hasonlót. A termék hivatalos megnevezése „Playboy köntös by Hugh Hefnerˮ, melyben a termékleírás szerint „úgy érezheted magad, mint Hugh M. Hefner, az egyik legnépszerűbb magazin főnöke. Anyaga mintha bársony lenne (polyester). Hogy teljes legyen a kép, egy pipát is adunk ajándékba a köntöshöz.” Aki viszont tényleg a nemrég elhunyt magazinmágnás bőrében szeretné érezni magát, várnia kell, a termék ugyanis jelenleg nincs raktáron (múlt hétfőn legalábbis nem volt). Nyilván szétkapkodták az érdeklődők, hiszen Hefner október elején lehelte ki lelkét, azóta pedig cikkek tonnái próbálják méltatni életművét, vagy éppen leszedni róla a keresztvizet. Hiszen igaz, hogy szinte gyerekfejjel épített fel egy páratlanul sikeres médiabirodalmat, de mégis csak egy aberrált vén pojáca volt, aki évtizedeken keresztül azt sulykolta az emberiségbe, hogy az a nő ér valamit és lehet sikeres, amelyik szexi. Hogy ki a szexi, azt pedig majd eldönti ő. Mindez túlzásnak tűnik, de egyáltalán nem volt ritkaság, hogy a Playboyba olyan fiatal hölgyek jelentkeztek, jelentkeznek önként fotózásra, akik tévés vagy egyéb karrier reményében vetkőztek, hátha így felfigyel rájuk „a szakma”, és könnyebben érvényesülhetnek. Ez pedig az érvényesülésnek, kétségkívül rég bevált, de mégiscsak szomorú módja, főleg ha az érintettek el is hiszik, hogy ez normális. Pedig úgy tűnik, sokan elhitték, és elhiszik ma is.

 

Szigorból hedonizmusba

Pedig gyerekkorában Hugh bácsi is szigorú protestáns neveltetésben részesült. 1926-ban született Chicago egyik külvárosában, amely akkoriban még gyakorlatilag a prérivel volt határos. Egyik oldalon az épülő felhőkarcolók, a másikon pedig a zsugorodó pusztaság. Hef apja munkásember volt, alig járt haza, anyukája pedig az említett protestáns szigor legjavát próbálta beleadni két fia nevelésébe: náluk tilos volt táncolni, káromkodni és alkoholt fogyasztani. Hugh bácsi idősödő fejjel úgy fogalmazott, gyerekkorában a szeretetből szenvedett legnagyobb hiányt. Aztán felnőttként csak sikerült bepótolnia. Vagy legalábbis kompenzálnia.

Egyébként az iskolában már feltűnően jól írt – többször részesült igazgatói megrovásban is szókimondó cikkei miatt. Aztán jött a második világháború. Melynek végén őt is besorozták. 1949-ben művészeti diplomát szerzett, majd egy kartongyárban dolgozott, és az Esquire magazinnak írt szövegeket. A Playboy ötletét állítólag még diákéveiben találta ki. 1953-ban jelent meg az ismeretlen magazin első száma egy ismeretlen színésznő, Marilyn Monroe képeivel. A termék hamar népszerű lett, ugyanis a hidegháborús évek nyomasztó hangulatában az emberek próbáltak az élj a mának eszméjében vigaszt találni, így lett népszerű a rock and roll, és így lett fokozatosan egyre nyitottabb az amerikai társadalom is. A puritán közerkölcsök közt nevelkedett férfinép falni kezdte az alulöltözött hölgyek (sok esetben híres hölgyek) képeivel megjelenő Playboy magazint. Hefner pedig, miután az első lapszámokat még a konyhájában szerkesztette, hirtelen egy jól működő sajtóorgánum vezérlőszobájában találta magát.

 

Fontos témák

Sokakban nyilván mosolyt ébreszt, hogy a meztelen, illetve alig fedett női testek magazinját valaki sajtóorgánumnak nevezi, de a Hefner életéről értekezők rendre megjegyzik, hogy Hugh bácsi a kezdetektől figyelt arra, hogy magazinjában a meztelenkedés mellett igényes írások is helyet kapjanak. És itt nem afféle erotikus irodalomra kell gondolni, hanem közéleti személyiségekkel készült interjúkra, vagy olyan társadalmi jelenségek feszegetésére, mint a szexuális szabadság, a fogamzásgátlás, az abortusz vagy a feminizmus. Ezek a témák akkoriban még egyáltalán nem voltak a közbeszéd részei, hiszen a szigorú közerkölcsöknek köszönhetően fórumot sem igen kaptak, továbbá kevés volt az olyan ember, aki tudott vagy mert volna hozzászólni. A Playboy tehát bombaként robbant, és Hugh M. Hefner neve sokak szemében még évtizedekkel később is az Antikrisztust jelentette. Persze ehhez kellett a magánélete is, hiszen nem titkolta, hogy villájában egy rakás nővel él együtt, akik nem éppen azért nyertek felvételt a főszerkesztő szerény kastélyába, hogy főzzenek, mossanak és takarítsanak, esetleg Martin Heidegger gondolatairól társalogjanak a házigazdával. 

 

Ezer nő, három feleség

Egyébként a magazin 1953-as indulásakor Hefner családos ember volt: 1949-ben házasodott össze Mildred Williamsszel, két gyerekük született, majd 1959-ben el is váltak. Harminc év szünet után szánta rá magát ismét a házasságra: 1989-ben Kimberley Conradot vette el, tőle is két gyereke született, és tőle is tíz év múlva vált el. 2012-ben, 86 évesen harmadszor is megházasodott: a nála 60 évvel fiatalabb Crystal Harrist vette el, de tőle már nem született gyereke. Hugh bácsi napjai a házasságok közt sem teltek magányosan, hiszen már a hatvanas években köztudott volt, hogy egy halom nővel él együtt, aki pedig szeretne a magazinban szerepelni, annak először a főszerkesztő hálószobájában kell abszolválnia a felvételi meghallgatást. Nem is titkolta, hogy ezernél több nőhöz volt élete során köze, de azt is kijelentette egyszer, hogy egyik feleségét sem csalta meg.

 

Sokan megbánták

A Playboy-villában élők mindennapjairól több oknyomozó riport és könyv született, melyek egybehangzóan azt állították, hogy Hugh bácsi házi nyuszijának lenni korántsem olyan kellemes, mint ahogy egyeseknek kívülről tűnhet. Erőszak, bántalmazás, kábítószerek, manipuláció – a visszaemlékezések arról számolnak be, hogy a Playboy alapítója nemcsak világhírű magazinjával járult hozzá a nők tárgyiasításához, hanem maga is tárgyként kezelte őket, egészen élete végéig.

 

Ez is megszűnik?

A Playboy-birodalomnak vége. Hefner a Playboy-villát tavaly eladta azzal a feltétellel, hogy haláláig benne maradhat. A lapot birtokló cég pedig, amely 2011-ben vásárolta meg a világ máig egyik legnépszerűbb márkanevét, csak az alapító haláláig garantálta a magazin kiadását. Bár Hefner Guiness-rekordot döntött, mivel ő volt a világ legrégebbtől hivatalban levő főszerkesztője, úgy tűnik, a nyuszifüles magazin legfeljebb néhány hónappal éli őt túl.

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?