Különórák, szakkörök, tanfolyamok kicsiknek

Minden szülő a legjobbat szeretné a gyermekének, ezért a különórák, szakkörök kiválasztásánál nagyon sokan esnek túlzásba: jó lenne, ha sportolna a gyerek, de a zene is fontos, az idegen nyelvről nem is beszélve! Sajnos, nem tudatosítják, hogy a kevesebb néha több, és egy vagy két jól kiválasztott szakfoglalkozással többet érhetnek el, mint tucatnyival.

Minden szülő a legjobbat szeretné a gyermekének, ezért a különórák, szakkörök kiválasztásánál nagyon sokan esnek túlzásba: jó lenne, ha sportolna a gyerek, de a zene is fontos, az idegen nyelvről nem is beszélve! Sajnos, nem tudatosítják, hogy a kevesebb néha több, és egy vagy két jól kiválasztott szakfoglalkozással többet érhetnek el, mint tucatnyival.

A kisgyerek számára fontos, hogy új készségeket, ismereteket sajátítson el, amit sok szülő úgy értelmez, hogy minél több különórát talál a gyerekének, az annál több tudást szerez. Ez nem túl okos dolog, mivel sokkal célravezetőbb lenne egy bizonyos készség fejlesztésére összpontosítani.

A 6–7 éves gyerkőcök fantáziája, ösztönös megérző képessége, logikája rendkívül gyorsan fejlődik. Igaz, ez a folyamat már 3–4 éves korban elkezdődött, de az iskolaérettség idején kezdik a dolgok lényegét és a köztük lévő összefüggéseket is felfogni, megérteni, megtanulni. A szülő feladata pedig, hogy biztosítsa gyermeke számára azt, amit a legjobban szeret, vagyis a játékot – a tanulásban is.

 

Fő szempont az érdeklődés

Ideális esetben a gyerek maga mondja meg, hogy mi az, ami leginkább érdekli, különösen akkor, ha a szülő nem tud választani az ugyanarra a napra eső különórák közül – hosszú távon ugyanis semmi haszna nem lenne a leterhelésének: a túlterhelt kisgyerek elfárad, és a szellemi teljesítőképessége ehhez mérten csökken.

Langermann Silvia pszichológus tanácsa: A szülő ismeri legjobban a gyerekét, ő tudja, hogy melyik irányba vonzódik leginkább, mi az, ami természetéből eredően, minden kényszer nélkül érdekli – ebben kell őt segíteni és ösztönözni. Ne legyünk meggondolatlanok – figyelmeztet a pszichológus –, tudatosítsuk, hogy a gyermeki szervezet valóban sokat kibír, a kicsik tele vannak energiával, ám ha túlhajszoljuk őket, annak beláthatatlan következményei lehetnek.

 

Iktassunk be pihenőnapot!

A szakemberek az ötnapos iskolai héten legfeljebb naponta egy különórát javasolnak azzal, hogy iktassunk be pihenőnapot is, amikor a kicsinek szabadja van, és azt csinálhat, amit akar: mesét olvashat, futkoshat, játszhat, heverészhet stb. Hogy ez mennyire fontos a gyermeki agy fejlődése szempontjából, a fiziológiai törvényszerűségek kutatásának egész sora bizonyítja.

A pszichológus szerint az ideális az lenne, ha sikerülne olyan kedvelt elfoglaltságokat kombinálni, amelyek az agy megfelelő területét stimulálva egyúttal pl. a beszédkészséget, a motorikus és az emlékezőképességet is fejlesztik. A gyerek észre sem veszi, és játszva sajátít el egyszerre több dolgot, amire felnőttként is támaszkodhat majd; különösen igaz ez az idegennyelv-tanulásra.

Világszerte elismert nyelvtanulási módszer a Helen Doron által 30 éve kidolgozott metódus: a gyermek az idegen nyelvet előbb csak hallgatja, megszokja, felfogja, majd elkezdi beszélni. Ez a lehető legtermészetesebb módja annak, hogy az ember a nyelv lényegét, zenéjét, a mondatok alkotását magáévá tegye, és színes szókincsre tegyen szert. Kutatások bizonyítják, hogy azoknak a gyerekeknek a verbális intelligenciája, akik az anyanyelvükön kívül más nyelven is beszélnek, lényegesen nagyobb az egynyelvűekénél.

 

Kerüljük az egyoldalúságot!

Gondoljunk arra, hogy mindenkinek szüksége van a változatosságra. Ahogy mi magunk sem bírnánk ki, hogy mindennap ugyanaz legyen a programunk, a gyereknek sem jó, ha pl. csak sportkörre jár. Ha olyan környezetben él, amelyben nagyobb szerep jut a művészeteknek, akkor előbb-utóbb ő maga is ecsetet, színes ceruzát, tollat fog a kezébe. Használjuk ki a természetes hajlamait!

„Nem ajánlatos a gyerek egyoldalú leterhelése – mondja a pszichológus –, a szülőnek fejlesztenie, gazdagítania, tágítania kellene a gyermek világát.” Langermann Silvia nem ajánlja a két hasonló különórát (pl. kétfajta sportkört vagy kétféle művészeti órát), szerinte hasznosabb, ha ehelyett a saját elképzeléseiket, képzelőerejüket és általános fejlődésüket ösztönözzük – az ismeretszerzésen túl a fizikai képességek fejlesztése is létfontosságú. Optimális esetben egy sportkört nyelvtanfolyammal lehet kombinálni, és kiegészíteni egy művészeti irányúval, pl. egy rajz-, zene vagy énekórával. Persze, rendkívül fontos, hogy a szülő részéről a kicsi pozitív motivációt kapjon, ne érezzen kényszert vagy szigort akkor sem, ha az adott területen nem ér el jó eredményeket.

 

A jövőt gyermekkorban kell megalapozni!

A különórák, szakkörök, tanfolyamok nem a gyerek szabadidejének a kitöltését szolgálják. A helyes elfoglaltság kiválasztása ugyanis meghatározó lehet felnőttkori hivatása szempontjából is. Nem elég részt venni az órákon, ahhoz, hogy a foglalkozás eredményes legyen, megfelelő otthoni háttérre és felkészülésre is szükség van. Egy jól megválasztott különóra fejleszti a gyerek kreativitását, képzelőerejét, speciális készségeit, amire egy általános iskola nem lenne képes. Ha tehát tudjuk, hogy gyermekünknek jó a zenei hallása, kitűnő a nyelvérzéke, szereti a labdajátékot, a sportot, ne féljünk őt abba az irányba elindítani – ösztönözzük, támogassuk természetes érdeklődését.

 

Hova? Merre?

 

1 Idegen nyelv

* Gondoljunk előre – ne akkor kapjunk észhez, amikor az iskolában gondok jelentkeznek, amelyek a nyelvtanulástól végképp elrettentik a gyereket.

* Kreativitás – a megfelelő tanfolyam kiválasztásakor vegyük figyelembe, hogy az órát ne kelljen a gyereknek az iskolapadban végigülnie – mozogjon, táncoljon, énekeljen is közben.

* Folytonosság – a gyerek életkorával változhat a nyelviskola is. Ügyeljünk arra, hogy a módszer, a tanítás stílusa ugyanaz maradjon, mert a gyakori változás gátolja a gyerek fejlődését.

* A csoport nagysága – ideális, ha 4–8 gyerek tartozik egy csoportba.

* Mintaóra – ha felkínálják a lehetőséget, vegyünk részt rajta, hogy az iskoláról jobb elképzelésünk legyen.

* Előny – az angol univerzális nyelv, amit világszerte beszélnek, és gyermekünknek felnőttkorban bizonyára szüksége lesz rá.

 

2 Művészeti órák

* Választási lehetőség – hangszer, ének, tánc, balett, dráma, hangképzés, festés, rajz.

* Feltételek – a kicsi szeret énekelni, szereti a mondókákat, verseket, szívesen rajzol vagy fest stb.

* Készségfejlesztés – nő a gyerek képzelőereje és összpontosító képessége.

* Előny – a hangszereken való játék és a többi művészeti képzés képes azokat is fejleszteni, akik nem rendelkeznek kifejezett tehetséggel.

 

3 Sportfoglalkozások

* Választási lehetőség – úszás, labdarúgás, jégkorong, atlétika, futás, tenisz, tollaslabda, kézilabda, röplabda, szertorna stb.

* Feltételek – lelkesedik a mozgásos játékokért, testi adottságok, egészség, kitartás.

* Előny – segíti a gyermek arányos testi, lelki és szellemi fejlődését; a számítógépes világban a sport, a mozgás szerepe megnő.

 

 

F. É., Forrás: Helen Doron

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?