Energia, izgalom, kirobbanó teljesítmények

<p>A stuttgarti Liederhalle csarnokban több mint 40 versenyszámban a világ 57 országából több mint 2000 táncos mérte össze tudását a tánc világának egyik legnagyobb eseményén, a Német Nyílt Bajnokságon (GOC), amely augusztus 8-ától 12-éig tartott. Itt is igaz volt a mondás, hogy nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos.</p><p>&nbsp;</p>

Mindjárt az elején a junior I-es és II-es csoportok a tíztáncversenyben, az ifjúsági kategória részvevői (14–18 évesek), valamint a feltörekvő tehetségek (Rising Stars) a latin táncokban mutatkoztak be. A három tánctermet összekötő folyosókon és a termekben mindenhol árusok kínálták a portékájukat: ruhákat, cipőket, ékszereket, a tánc csillogó-villogó kellékeit. A német mellett leginkább oroszul, kínaiul és angolul folyik a beszélgetés, de itt-ott magyar szót is hallani. Mindenki izgatott, dúl a versenyláz, gyerekek az edzőikkel, a felnőtt táncosok egymással vitáznak, közben több irányból más-más zene szól, teljes a hangzavar. Az egyes versenyek eredményeit papírlapra nyomtatják, és kiragasztják a falra, a táncosok ott nyüzsögnek körülötte. Továbbjutottam vagy nem? Élet-halál kérdés ez…

Nyolcvanból negyvennyolc, aztán huszonnégy, aztán tizenkettő, végül a fináléba hat pár jut, majd az is kiderül, ki léphet a dobogó legfelső fokára. Három teremben egyszerre versenyez kétpercenként újabb és újabb 10 pár, naponta akár 500 is megméretkezik az erős nemzetközi mezőnyben. Míg a fiatalabb kategóriákban az orosz, litván, moldáv, kínai párok vannak többségben, az idősebbeknél és a felnőtteknél már egyenletesebben oszlik el a mezőny, a szenior kategóriában pedig egyértelműen a német és általában a nyugat-európai párok dominálnak. Mindenesetre érezhető a német és a nyugat-európai táncpiac „felszívó” hatása, hiszen olasz, francia, német, holland párosok versenyeznek oroszosan hangzó nevekkel…

A Grand Slam kategóriás German Open valóban nagyszabású rendezvény, az angliai Blackpool Open Championship után ezt a versenyt tartják a leginkább mérvadónak. Aki itt sikeres tud lenni, annak kinyílik a világ – szokták mondani a bennfentesek. Milyen reményekkel vágnak neki a szlovákiai és a magyarországi táncosok a német pontossággal megrendezett versenynek? – kérdeztem Kósa Rolandot, aki Budepestről, a Pro Art táncstúdióból érkezett.

„Az egyik párosom, Serényi Barnabás Áron és Varga Liza Pécsről, a Szigo KTSE tánciskolából jött, ők idén először vannak itt. A junior I-es kategóriában 160 versenyző indul, szeretnénk az első körön túljutni, aztán majd meglátjuk. Lenyűgöző az energia, amely a világ minden tájáról összesereglett versenyzőkből árad. Ez az, amiért érdemes eljönni. Természetesen mindenki nyerni szeretne, de ha a legjobb száz közt végzünk, nekünk már akkor is megérte eljönni” – mondja az edző.

Szlovákiából is több páros érkezett, az érsekújvári Viva táncstúdióból Standard Grand Slam kategóriában Vadkerti Henrietta és Blesák Zdeno a 90., a Rising Star kategóriában pedig az 53. helyen végeztek. A junior II-es kategóriában Kis Tamás Kristóf és Nagy Mária ifjúsági tíztáncban, a latin és a standard kategóriában is versenyzett, s a 41., a 64. és a 91. hely jutott nekik. Vadkerti Viktor, a táncstúdió vezető edzője így kommentálta az eredményt: „Tamásnál és Marikánál szemmel látható a haladás. Idén indulnak először a junior II-es kategóriában, nagyon szép köröket futottak, a tíztáncban bekerültek a második körbe, elégedett vagyok az eredményükkel. Heni és Zdeno nagyon szépen versenyzett, ebben a kiélezett versenyben sikerült szépen helytállniuk. Itt ki-ki a saját szemével láthatja, hol tart a világ táncosélvonala. Mi ezt szeretnénk megcélozni és jövőre még jobb eredményeket elérni.”

Az érsekújvári Keller Tánciskola vezető edzője, Tanka Tamás párjával, Feketeová Dominikával a Latin Grand Slam versenyben 272 páros közül a 25. helyen végzett. Szlovákiából még a Schavel Dávid, Irina Copp páros ért el kiemelkedő eredményt, a Master Class I. standard kategóriában az első lett.

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?