A paprika védelme nyáron

<p>A paprika gyakori kártevői a <strong>levéltetvek</strong>. Gyorsan szaporodnak, sokszor a hangyák hordják szét őket a növényekre. Ezért nem elég csak a tetvek ellen védekezni, hanem a hangyák ellen is kell. A tetvek ellen a Karate Zeon 5 CS és a Mospilan 20 SP-t használhatjuk.</p>

 

Kellemetlen kártevők a tripszek, melyek kb. 1 mm nagyságúak. A szívásuk nyomán ezüstös foltok keletkeznek, a bogyók kocsánya barnul, parásodik. Amikor megjelennek, többszöri permetezés szükséges. A tojásaik a bőrszövetben vannak, egyik lárvaállapotuk pedig a talajba vonul. Megfigyelésükre jó a kék színcsapda; kisebb fóliasátrakban ezekkel a terjedésüket is korlátozni lehet. Ellenük a Spintor és a Vertimec 018 EC alkalmazható.

Gyakori kártevő a széles atka. Melegigényes faj, ezért leggyakrabban a hajtatóházakban károsít. Az atkák nagyon kicsik, kézi nagyítóval sem láthatók. Szívogatásuk nyomán a fiatal levelek keskenyednek, csavarodnak, torzulnak a hajtásvégek, a termések parásodnak, ezeket nevezik kiviparikának. Amikor a tüneteket észleljük, okvetlen védekezni kell. Alkalmazható vegyszer a Vertimec 018 EC.

Kellemetlen kártevő a gyapottok-bagolylepke. A hernyók a termést károsítják, a bogyók belsejében fejlődnek. Védekezni csak a lepkék ellen lehet, a paprikában rágó hernyók már elérhetetlenek. A Spintor használható ellenük, a vegyszerezést azonban nagyon jól kell időzíteni.

Fiziológiai betegség a paprikabogyók csúcsrothadása, ezt a mészhiány okozza. A tünetei már a kicsi termésen kezdődnek. Fontos a rendszeres és alapos öntözés, a helyes tápanyag-utánpótlás. Érzékeny fajtákat szükséges, de a többit is ajánlott a kalciumtartalmú levéltrágyákkal permetezni.

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?