Munkahelyteremtés Légen

<p>Ha valaki 2005 tavaszán végigautózott a Lég&ndash;Pozsony útvonalon, Lég község keleti szélén csak egy fűvel, gazzal benőtt területet láthatott. A falu önkormányzata gondolt egy nagyot, és a területfejlesztési terv megváltoztatásával a kihasználatlan területet ipari parkká alakította át.</p>

Az első jelentkező az olaszországi tulajdonban lévő Mova Manufactoring Kft. még a 2005-ös évben elkezdte az üzem építését, és 2006-ban már teljes gőzzel folyt a termelés. Néhány év múltán a vállalatot a Pleuran Kft. vásárolta meg, amely biotechnológiai eljárások igénybe vételével természetes alapanyagú immunostimulációs anyagot – immunoglukánt – állít elő laskagomba-kivonatból. Az immunoglukán-alapanyagú termékek felhasználása széles körű a gyógyszer-, az élelmiszer- és a kozmetikai iparban is. A Pleuran koncern rövid időn belül több tíz alkalmazottat tanított be a légi ipari parkban, mely néhány éve újabb befektetőkkel bővült: az ARP Manufactory Kft. 2016-tól kezdte meg tevékenységét. Szerelési és kompletizációs munkálatokra specializálódott, és ma már 47 légi lakosnak ad munkát különböző pozíciókban. A cég megrendelőinek többsége az autóipar portfóliójában tevékenykedik, legjelentősebbek a Volkswagen, az Audi és a Mercedes vállalatok.

 

Az ipari park legnagyobb hozadéka

Ugyancsak a légi ipari parkot választotta a Remaplast Kft., amely már második éve termel falunkban. Fő profilja a gumi és műanyag alapú termékek forgalmazása és piaci előkészítése. A cég nagy előnye, hogy a félkész árukhoz, valamint a kész termékekhez is technikai tanácsadást biztosít, sőt bebiztosítja a termékek méretre vágását, beillesztését stb. Fő megrendelői az energetikai, élelmiszeripari, elektronikai cégek, amelyek számára a logisztikát is biztosítják. Egyedülálló pozícióban vannak a gyógyszeripari műanyag alapú tégelyek és csomagolások előkészítésében. Jelenleg több mint 10 alkalmazottal dolgoznak, akik száma hónapról hónapra bővül.

Radoslav Kalný, aki a kezdetektől fogva bekapcsolódik az ipari park tevékenységébe, elmondta, hogy tizenkét év távlatából is nagyon jó döntés volt befektetni a légi ipari parkba.

Szitási Ferenc, Lég polgármestere így látja az ipari park legfőbb előnyeit: „Szerintem az ipari park legnagyobb hozadéka, hogy már mintegy 100 embernek biztosít munkát. Megélhetést találnak itt azok is, akik nem szeretnének utazni a munkahelyükre, és rövid betanítás után képesített alkalmazottakká válhatnak.”

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?