Anyák napi és gyereknapi utórezgések

<p>A mindenféle világnapok fonákságairól gondolkodtam hazafelé (lásd kutyák, macskák, kisegerek, rézfán fütyülő rézangyalok világnapja satöbbi), s hirtelen egy kirakatban anyám nézett vissza rám. Mondták sokszor, hasonlítok rá, nem érte meg az én mostani koromat, akkor hát ő hasonlít most énrám?</p>

„Csak ment és teregetett némán” (J. A.)

Sose vittem neki azon a bizonyos napon virágot. Akkor még nem volt szokás. Tán nem is várta el. Nem volt rá érkezése. Rossz is voltam hozzá számtalanszor. Bután viselkedtem. Azt sem mondtam ki neki rendesen soha, hogy szeretem.

Az én anyám nem olvasott, újságot sem láttam a kezében soha, az én anyám kacsát tömött, mákot fejtett, fokhagymát pucolt, pulykát nevelt. Az én anyám ovis koromban a kandli fedőjéből itatott meg tejjel az ovi küszöbén (akkor adott el pár tojást, legyen neki tejre), hogy ne legyek éhes. Az én anyám, mert sokáig bepisiltem, nem íratott be elsőbe, s ezt azzal magyarázta a kíváncsiak előtt, hogy féltem a húgomat az oviban, vele szeretnék még lenni...

Az én anyám kötött, horgolt, hímezett, varrt, szerette a virágokat boldogtalan életében. Az én anyám soha nem értett meg engem ifjonti kifakadásaimban, s én soha nem értettem meg az én anyámat semmiben.

Sokszor türelmetlen volt az én anyám, s mindig türelmetlen voltam vele. Az én anyám hatalmas titkokat őrzött, hatalmasan szeretett, hatalmasan védte fájdalmas titkait, s amikor viszonylag fiatalon haldoklott, csak annyit árult el, hogy azt a fekete szoknyádat, Zsuzsika, hajtsd le, mert már a múltkor is rövid volt.

Az én anyám.

A gyereknapot se ünnepeltük különösebben. Igazából soha nem. Nem volt szokás. Tán el sem vártuk, nem volt rá érkezésünk. Állandóan elfoglaltak voltunk, bújtuk a házunk melletti kálvária bokrait, lestük titkait, szomszédoltunk az utcabeli gyerekekkel, s ha vadóc kedvem úgy akarta, lázadtam, kritizáltam anyámat, buta is voltam hozzá, ellenére cselekedtem sokszor, mert gyerek voltam, és türelmetlen, mert sose kaptam „sárgarézbűl messzilátót”, „sose vittek hippodromba, hippodromba, hippodromba”, az áhított könyvért is szabódni kellett, mert szigorú volt az anyám, „csak” annyit tett, hogy a talpamra nyers krumplit kötött, ha lázas, a mellemre zsíros ruhát, ha köhögős voltam, csak meghallgatta, ha verset tanultam a szavalóversenyre, csak velem izgult, csak megtanított zoknit stoppolni meg fillért a fillérhez ragasztani, hogy mindig elég legyen, s csak még arra, hogy soha, de soha el ne adjam magamat, a hitemet, meg ne törjek a gazemberség előtt.

Azóta felnőtt gyerekeim vannak, s hiszem, hiszem én, tudom én, hogy megjárták ők is, járják szakadatlan mindazokat az utakat, megkínlódták, megkínlódják, megértették, amiket én jártam annak idején az anyámmal, amiket ő járt be velem.

A mindenféle világnapok fonákságairól gondolkodtam hazafelé…

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?