Öreg autó miatt nem veszik el a szociális segélyt

<p>Egy most történt dolgot szeretnek megosztani önökkel. Egyedülálló anyuka vagyok, aki a nyolcéves fiát neveli szociális segélyből, emellett közmunkán vagyok. 2016 júliusában a húszéves autóm elromlott, nem tudtam megjavíttatni, sem leadni, de szükségem volt gépkocsira, amellyel tudok munkába járni vagy édesanyámat orvoshoz hordani.</p>

Anyukámtól kaptam ajándékba egy tizenhat éves autót. Emiatt július elejétől ez év március 3-áig köteleztek minden általam felvett pénz visszafizetésére, és április 1-jétől semmire sem vagyok jogosult. Még a közmunkán ledolgozott napokat sem ismerték el, sőt az ezért kapott pénzt is visszamenőleg kilenc hónapra vissza kell fizetnem. Májusban csak a gyereksegélyt kapom meg, amely 23euró, ebből kellene megélnünk. Előre is köszönöm a választ.

Egy hűséges olvasójuk

 

Ilyesmi nem létezhet, mert amint a Szociális és Családügyi Központban tájékoztattak, a szociális segély (pomoc v hmotnej núdzi) megítélésének feltételeit szabályozó 417/2013-as törvény szerint a 10 évesnél régebbi vagy a létminumum harmincötszörösénél – 189,09 x 35, azaz 6933,15 eurónál – kisebb értékű autót nem számítják bele az igénylő vagyonába. Ezt persze igazolni kell adásvételi szerződéssel vagy értékbecsléssel. Magyarán: ha öntől megvonták a segélyt, nem a tizenhat éves autó miatt tették, feltehetően más okuk volt rá. Azt ajánlom, menjen el a lakhelyéhez legközelebb eső szociális és családügyi hivatalba, ott biztosan részletes felvilágosítást tudnak nyújtani.

Általánosan csak annyit tudunk mondani, hogy a szociális segély megítélése szempontjából a gyermeksegély, a tartásdíj és az önkormányzattól, alapítványoktól vagy más szervezetektől kapott támogatás nem minősül vagyonnak. Közmunkát legfeljebb másfél évig végezhet valaki maximum heti húsz órában, ha ez a jogosultsága megszűnik, csak egy év eltelte után alkalmazható ebben a foglalkoztatási formában.

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?